Valsts prezidents: multilaterālismam ir centrāla nozīme miera saglabāšanā pasaulē

22. martā oficiālā vizītē Latvijā ieradies Maltas prezidents Džordžs Vella ar dzīvesbiedri Mirjamu Vellu. Pēc tikšanās Rīgas pilī Latvijas un Maltas prezidenti sniedza paziņojumus medijiem.

Valsts prezidenta paziņojums medijiem pēc tikšanās ar Maltas prezidentu Džordžu Vellu

Šī ir pirmā Maltas prezidenta divpusējā vizīte Latvijā kopš 2006. gada.

Jūsu priekšgājēja Marī Luīze Koleiro-Preča 2018. gadā piedalījās Eiropas Savienības (ES) parlamentāro republiku prezidentu jeb t. s. Arajološas grupas sanāksmē Latvijā.

Pagājušā gada oktobrī Arajološas grupas sanāksme notika Maltā, kurā piedalījos arī es. Tā bija ļoti saturīga sanāksme. Mēs apspriedām ES kopīgos jautājumus, lai labāk izprastu šodienas situāciju.

Latvijai un Maltai ir labas divpusējās attiecības. Esam līdzīgi domājošas valstis. Esam ES dalībvalstis. Malta ir neitrāla valsts, nav NATO, bet mēs strādājam kopā ANO.

Malta šobrīd ir ANO Drošības padomes nepastāvīgā locekle, un februārī Malta bija prezidējošā valsts Drošības padomē, kur līdz ar Maltas aktīvu dalību tika izskatīti ļoti nozīmīgi jautājumi. Mēs ļoti augsti novērtējam Maltas darbību Drošības padomē un ceram, ka 2025. gadā arī tiksim ievēlēti ANO Drošības padomē.

Šodien mēs pārrunājām tos jautājumus, kas mums ir kopīgi ES ietvaros. Uz Eiropas Savienību mēs skatāmies ļoti līdzīgi.

Mēs runājām par Ukrainas jautājumu un bijām vienisprātis, ka Ukrainai ir jāuzvar šis karš. Mēs nosodām Krievijas agresiju pret Ukrainu. NATO dalībvalstis sniedz militāru palīdzību. Arī Malta atbalsta Ukraina un ir uzņēmusi Ukrainas bēgļus.

Mēs runājām, ka ir nepieciešams ad hoc starptautiskais tribunāls. Latvija pie tā izveidošanas aktīvi strādā ANO ietvaros.

Runājām arī par jautājumiem, kas ir saistīti ar migrāciju. Nelegālā migrācija – it sevišķi dienvidu valstīs kā Malta – ir ļoti būtiska problēma. Bijām vienisprātis, ka šī nelegālā migrācija ir jāaptur, un tām valstīm, kas to uzskata par vajadzīgu, ir jāatver legālās migrācijas kanāli.

Mums ir jāstiprina Eiropas Savienības ārējā robeža. Latvija piedalās Maltā izvietotajā ES Patvēruma aģentūrā un Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūras (arī pazīstama kā FRONTEX) darbā.

Bijām vienisprātis, ka ir nepieciešams attīstīt dialogu ar t. s. Globālajiem dienvidiem. Malta ir ļoti tuvu Āfrikas kontinentam un ļoti izjūt nelegālās migrācijas spiedienu.

Mums ir nepieciešams panākt, lai arī Globālo dienvidu valstis uzskata, ka multilaterālismam ir centrāla nozīme miera saglabāšanā pasaulē. Šis dialogs ir jāstiprina. Un šajā ziņā Malta kā valsts, kas vistiešākajā veidā tiek konfrontēta ar šiem jautājumiem, var dot lielu pienesumu dialogam Eiropas Savienībā, tāpat kā mēs dodam pienesumu dialogam ES ietvaros par atturēšanas politiku attiecībā pret Krievijas agresiju.

Mēs kopā dodam lielu intelektuālo pienesumu Eiropas Savienībai.

Foto&Video: president.lv

TOP Komentāri

avatar