Valsts prezidents: Latvijas iedzīvotāju vakcinācija jāveic ātri un efektīvi

Valsts prezidentam Egilam Levitam šodien notika attālināta saruna ar veselības ministri Ilzi Viņķeli un Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāju Daci Zavadsku par situāciju COVID-19 veselības nozarē, it sevišķi slimnīcās, un par Latvijas iedzīvotāju vakcinācijas plānu tuvākajos mēnešos.

Tika apspriesti iespējamie risinājumi, kā mazināt medicīnas personāla trūkumu un slimnīcu darbinieku pārslodzi. I.Viņķele apstiprināja, ka visi ar COVID-19 ārstēšanā iesaistītie medicīnas darbinieki saņem plānotās 100 % piemaksas par savu darbu.

Galvenā uzmanība sarunā bija pievērsta vakcinācijas plānam, valsts gatavībai efektīvi un īsā laikā veikt brīvprātīgo iedzīvotāju vakcinēšanu pret COVID-19 vīrusu. I.Viņķele informēja par pasūtīto vakcīnu apjomu, specifiku un pieejamību valstij.

Valsts prezidents uzsvēra, ka “vakcinācija jāveic ātri un efektīvi. Pavasarī mēs cīņā ar vīrusu bijām Eiropas mērogā labā situācijā. Rudenī nepieciešamie cilvēku savstarpējo kontaktu ierobežojumi tika nokavēti, un mēs atkritām atpakaļ. Taču tagad mums jāpanāk, lai mūsu vakcinācijas tempi būtu labākie Eiropā – tas ir visas mūsu sabiedrības un ekonomikas atveseļošanas interesēs”.

Valsts prezidents lūdza skaidrot plānoto vakcinācijas grafiku. I.Viņķele informēja, ka parastos apstākļos Latvija jau tā ir spējīga pusotra mēneša laikā vakcinēt 200 000 personu, un šobrīd, pandēmijas apstākļos, plāns pēc vakcīnu saņemšanas ir spēt vakcinēt 50 000 nedēļā, atbilstoši plānotajam Latvijai piegādāto vakcīnu skaitam. Šie dažādo ražotāju vakcīnu konkrētie piegādes datumi patlaban ir zināmi tikai daļēji, bet tuvākā laikā tas kļūs skaidrāks.

Valsts prezidents uzsvēra, ka mums nav jāsamierinās ar vakcinēšanas minimālo kapacitāti, bet jāorientējas uz maksimāli iespējamo, lai visi cilvēki, kuri to vēlēsies, īsākā iespējamā laika posmā patiešām arī tiktu vakcinēti. Tieši tādam ir jābūt vakcinācijas plāna mērķim. Vakcinācijas infrastruktūra, organizēšana un īstenošana ir jāpakārto šim virsmērķim.

Ministre iepazīstināja arī ar plānoto vakcinācijas infrastruktūru. Tajā paredzēts iesaistīt ne tikai slimnīcas, bet arī privāto sektoru, ģimenes ārstus. I.Viņķele uzsvēra, ka rīt Ministru kabinets šo plānu, kas balstīts uz ekspertu izstrādāto vīrusa apkarošanas stratēģiju, izskatīs detalizēti.

E.Levits aicināja pēc plāna apspriešanas Ministru kabinetā plaši informēt par to sabiedrību. Viņš uzsvēra, ka jābūt skaidram, cik dienās no konkrētās vakcīnas kravas piegādes dienas, attiecīgais piegādātais daudzums tiks izlietots cilvēku vakcinēšanai.

D.Zavadska informēja, ka pēc pirmajiem novērojumiem piesardzība par vakcinēšanos ir gājusi mazumā un interese par vakcināciju ir krietni pieaugusi. Papildus jāņem vērā, ka vairāku uzņēmumu vakcīnām Eiropas Zāļu aģentūrā vēl ir jāiziet reģistrācijas process.

Foto: ilustratīvs (I.Znotiņš)

TOP Komentāri

avatar