Valsts prezidenta Egila Levita uzruna Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas jauno virsnieku izlaidumā

Augsti godātais aizsardzības ministra kungs!

Augsti godātais Nacionālo bruņoto spēku komandiera kungs!

Mūsu armijas jaunie virsnieki!

Dāmas un kungi!

Latvijas valsts pamatā ir mūsu tautas negrozāmā valstsgriba. Griba uzturēt un aizstāvēt savu neatkarīgo valsti un pašiem lemt par savu nākotni. Tas ir noteikts Satversmes sākumā – ievada pirmajā rindkopā.

Latvieši arvien ir bijuši gatavi aizstāvēt savu tautu, savu zemi, savu valsti. Par to ir cīnījušies latviešu strēlnieki, Neatkarības kara dalībnieki, Latvijas armijas karavīri un pēckara nacionālie partizāni. Daudzi sekojuši savai sirdsbalsij un cīnījušies pat pilnīgi bezcerīgos apstākļos, saglabājot savu uzticību Latvijai.

Šodien mums ir brīva, neatkarīga valsts. Sava valsts, ko mēs kopā veidojam un stiprinām ar saviem spēkiem.

Vairāk nekā simt gadu pēc Latvijas armijas dibināšanas latviešu virsnieki un karavīri arvien stāv sardzē par mūsu zemi, tautu un vērtībām.

Latvijas Nacionālie bruņotie spēki ir mūsu valsts un ikviena iedzīvotāja drošības garants.

Esmu patiesi gandarīts par Latvijas sasniegto drošības jomā. Dienu no dienas Latvijas Nacionālie bruņotie spēki aug ne tikai skaitliskā ziņā, bet arī savās prasmēs un zināšanās. Latvijas armija iet līdzi laikam, mērķtiecīgi mainoties līdz ar jauniem izaicinājumiem. Mūsu karavīri ir tautas un sabiedroto vidū augsti novērtēti, sevi pierādījuši starptautiskajās operācijās.

Nacionālās aizsardzības akadēmijas absolvējušo kadetu skaitam pieaugot, Latvijas armijas virsnieku rindām piepulcējas arvien jauni virsnieki. Ar katru akadēmijas izlaidumu mēs stiprinām mūsu valsts aizsardzības spējas.

Jaunie virsnieki!

Jūs esat ieguvuši augstāko izglītību. Tomēr izglītība Nacionālajā aizsardzības akadēmijā atšķiras no visām pārējām augstākajām izglītībām. Šeit tiek iegūtas ne tikai profesionālās zināšanas un prasmes; viens no akadēmijas uzdevumiem ir audzināt raksturu un personību. Šī ir specifika, kas piemīt tieši Nacionālajai aizsardzības akadēmijai, jo tikai attīstītas personības, kuras spēj vadīt citus cilvēkus, var būt labi virsnieki. Jūs šo speciālo prasmi esat apguvuši. Jūs esat ne tikai profesionāļi, bet arī cilvēki ar augstu morālo stāju.

Jūs esat mantinieki un turpinājums iepriekšējām Latvijas virsnieku paaudzēm. Jūs esat izvēlējušies uzņemties atbildīgu pienākumu laikā, kad Krievija ir uzsākusi agresīvu karu.

Krievijas iebrukums Ukrainā spilgti parāda, kāpēc mums ir nepieciešami savi uzticami karavīri.

Mums blakus stāv NATO sabiedrotie, kuri ar savu klātbūtni apliecina gatavību aizstāvēt Latviju. Tieši tāpat arī mēs esam gatavi aizstāvēt citas dalībvalstis. Mēs esam to pierādījuši, cīnoties plecu pie pleca Afganistānā, Irākā un citur.

Būt savas valsts virsniekam ir augstākais patriotisma apliecinājums. Jūs būsiet tie, no kuriem Latvijas sabiedrība prasīs atbildību un gudrus lēmumus.

Iegūt pirmo virsnieka pakāpi ir milzu sasniegums. Jūs paši un jūsu godātie vecāki varat būt pamatoti lepni par šo svarīgo soli jūsu dzīvē. Tas uzliek lielu atbildību uz jūsu pleciem. Jūs esat tie, kuriem būs jāvada un jāiedvesmo mūsu karavīri.

Es esmu patiesi lepns ar jums, jaunie virsnieki! Esmu pārliecināts, ka jūs darīsiet visu, kas būs jūsu spēkos, lai vienmēr aizsargātu mūsu valsti, tautu un zemi. Esiet droši un modri, esiet labākais paraugs saviem padotajiem!

Lai jūs visus pavada gandarījums un lepnums par piederību Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem! Apsveicu jūs!

Foto: Valsts prezidenta kanceleja (I.Znotiņš)

Video: Valsts prezidenta kanceleja (G.Bergmanis)

TOP Komentāri

avatar