Valmieras pilsētvidi rotā “Krodera ābele”

Valmieras iedzīvotājus un viesus turpmāk priecēs mākslinieku Aivara Vilipsōna un Ivara Miķelsona izveidotais mākslas objekts “Krodera ābele” – veltījums izcilajam Latvijas režisoram Oļģertam Kroderam. Tas atklāts 9. augustā, režisora 99. jubilejā, netālu no Valmieras Drāmas teātra. Mākslas objekts tapis, pateicoties Krodera fondam, Borisa un Ināras Teterevu fondam un citiem ziedotājiem.

“Līdz brīdim, kad bronzas ābele tika nolikta īstajā vietā, es neticēju, ka tas tiešām ir noticis. Mēs sākām sapņot par režisora piemiņas vietas radīšanu Valmieras pilsētā jau 2014. gadā. Mēs strīdējāmies, uzklausījām viedokļus, kādam būtu jāizskatās mākslas objektam, kas būtu visatbilstošākais režisora garam. Aivars Vilipsōns piedāvāja savu versiju par Kroderu kā augļu koku un tapa Krodera balva, kuras vizualizācija pilsētvidē tagad ir Krodera ābele Ziloņu ielā. Sapratām, ka ar individuālajiem ziedotājiem to nevar paveikt, tāpēc mūsu projekts iestrēga. Un tad 2017. gadā mums laimējās satikt brīnišķīgos mecenātus Borisu un Ināru Teterevus. Bez viņiem tas nekādi nebūtu bijis iespējams,” savu prieku neslēpj Evita Sniedze, Valmieras teātra direktore un Krodera fonda locekle.

“Lēmumu atbalstīt šo skaisto projektu pieņēmām jau 2017. gadā, apmeklējot Valmieru un klausoties Krodera fonda iecerēs. Ir liels prieks par to, ka esam varējuši to kopīgi īstenot. Esmu pārliecināta, ka Boriss būtu gandarīts, redzot šīs ieceres iemiesojumu skaistajā mākslas darbā,” pauž mecenāte Ināra Tetereva.

Mākslas objekts atklāts 2020. gada 9. augustā – režisora 99. dzimšanas dienā Valmieras vasaras teātra festivāla ietvaros. Svinīgo atklāšanu vadīja tradicionālie Krodera pirmdienu vadītāji – Krodera fonda pārstāvji – Artūrs Skrastiņš un Vilis Daudziņš.

TOP Komentāri

avatar