Vairums Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētkos cels galdā tradicionālus gardumus

Lai kādas pārmaiņas laika gaitā skartu Ziemassvētku svinēšanas tradīcijas, Latvijas iedzīvotāju ēdienkarte šajos svētkos solās būt visai tradicionāla – gandrīz trešā daļa jeb 30% iedzīvotāju negrasās neko mainīt un gatavos to pašu, ko citus gadus, liecina Rimi veiktā aptauja*. Tomēr tendences liecina, ka piektdaļa svētku svinētāju, lai izvairītos no pārēšanās, savā svētku maltītē šogad plāno iekļaut mazāk ēdienu, savukārt gandrīz tikpat daudzi gatavi jauniem eksperimentiem virtuvē un svētku ēdienkartes papildināšanai ar veselīgākiem produktiem. 

Klasiski gardumi joprojām izkonkurē eksperimentus

Štovēti kāposti, cepetis, pīrāgi, pelēkie zirņi, rasols un piparkūkas – tie ir tradicionāli Ziemassvētku mielasta gardumi, un lielākā daļa aptaujāto grasās palikt uzticīgi pārbaudītām vērtībām. Īpaši konservatīva attieksme pret svētku maltīti galvenokārt vērojama starp cilvēkiem virs 40 gadu vecuma. Savukārt pagatavot kādu jaunu ēdienu vai ļauties eksperimentiem šajos Ziemassvētkos grasās 19% aptaujāto iedzīvotāju. Sievietes jauninājumiem ir daudz atvērtākas, bet vīrieši labprātāk turas pie zināmiem ēdieniem, turklāt 17% kungu (pretstatā 5% dāmu) atzīst, ka ar gatavošanu ir uz “jūs” un ēdīs to, ko pagatavos kāds cits.

Tiesa, 21% svinētāju ir apņēmības pilni šogad svētkos nepārēsties, tāpēc gatavos mazākas ēdiena porcijas, bet 18% nolēmuši atteikties no pārāk trekniem ēdieniem un celt galdā ko veselīgāku. 

“Ieradumam liels spēks – visticamāk, svētku svinētājiem šķiet gandrīz neiespējami uzklāt Ziemassvētku galdu bez kāda no ierastajiem svētku labumiem. Taču ierastos 7, 9 vai 12 ēdienus, kas allaž tiek celti svētku galdā, iespējams variēt un papildināt vai kaut daļēji aizstāt ar kādiem jauniem ēdieniem, veselīgākām alternatīvām. Tāpēc arī Rimi veikalos piedāvājam plašu svaigo produktu klāstu, lai svētku galda “smagsvarus” varētu līdzsvarot ar ko vieglāku un veselīgāku,” stāsta Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja Regīna Ikala

Jaungada apņemšanās ēst veselīgāk lielākoties ir sieviešu teritorija

Daļai aptaujāto veselīgāku produktu izvēle Ziemassvētku galdam būs pirmais solis ceļā uz pamatīgāku ēšanas paradumu maiņu nākamgad. Vairāk nekā puse jeb 59% respondentu  atzīst, ka cenšas ēst veselīgi, bet ne vienmēr tas izdodas. Tāpēc 27% Latvijas iedzīvotāju atzinuši, ka viņu Jaungada apņemšanās ir samazināt saldumu un treknu ēdienu daudzumu ikdienas uzturā un iekļaut ēdienkartē vairāk veselīgu produktu. Tomēr tikpat daudz ir tādu, kuri savus ēšanas paradumus mainīt neplāno, jo ir ar tiem gana apmierināti. 

Biežāk ar ēšanas paradumiem saistītas Jaungada apņemšanās izsaka sievietes, kuras vēlas gan tievēt un ēst veselīgāk, gan turēties pretī saldumu kārdinājumam (32%) un tā vietā izvēlēties svaigus dārzeņus un augļus (26%). Lai arī piektā daļa jeb 22% aptaujāto vīriešu Jaunajā gadā apņēmušies ēst veselīgāk un ēdienkartē iekļaut vairāk augļu un dārzeņu, vēl joprojām daudz vairāk (36%) ir tādu, kuri savos ēšanas paradumos nevēlas mainīt neko. 

*Aptauju pēc Rimi pasūtījuma veikusi pētījumu kompānija Norstat 2019. gada decembrī, internetā aptaujājot 1002 respondentus.

Attēla avots – https://pixabay.com/ 

TOP Komentāri

avatar