Vai kafija patiešām ir studentu produktivitātes labākais draugs?

Kafija ir iecienīta, pateicoties tās pievilcīgajam aromātam un bagātīgajai garšai, kas to daudziem cilvēkiem visā pasaulē padara par vienu no galvenajiem produktiem. Pēdējos gados novērota milzīga kafijas popularitāte jauniešu, īpaši studentu vidū, – 92% studentu katru dienu dzer kafiju. Kafijas un studentu attiecības ir kļuvušas tik ciešas, ka tas liek jautāt, kādi ir studentu galvenie iemesli tik regulārai kafijas dzeršanai. Palūkosimies, kā kafija ietekmē studentu produktivitāti un citus dzīves aspektus.

Enerģijas palielināšana

Enerģijas pieplūdums pēc kafijas tases nav nekas pārsteidzošs, jo kofeīns, galvenā psihoaktīvā viela kafijā, ir vispārzināms stimulants. Rīta kafija smadzenēm šķiet kā elektrības lādiņš. Studentiem tas var nozīmēt paaugstinātu modrību, kas ir nenovērtējama agrās rīta lekcijās vai vēlās nakts stundās, pildot mājasdarbus. Pētījums liecina, ka mērenas kofeīna devas var uzlabot kognitīvo veiktspēju, jo īpaši uzmanības un modrības ziņā, un ievērojami paaugstina fizisko aktivitāti. Piemēram, jaunākie pētījumi rāda, ka kafijas ietekmē cilvēki sper vidēji 1000 papildu soļu dienā.

Produktivitātes labākais draugs

Palielināta enerģija un uzmanība uzlabo produktivitāti. Kafijā esošais kofeīns var paaugstināt dopamīna līmeni, kas saistīts ar motivāciju un baudu. Tā rezultātā uzdevumi var šķist mazāk biedējoši, un pēc kafijas baudīšanas studenti bieži atzīst, ka atkal jūtas labāk un ir “uz viļņa”. Tomēr ir ļoti svarīgi panākt līdzsvaru. Pārāk daudz kafijas var izraisīt nervozitāti, līdz ar to mazināt koncentrēšanās spējas.

Kofeīns un citas vielas

Ir zināms, ka kofeīns uzlabo garastāvokli un palīdz izpildīt uzdevumus, kas prasa spēcīgu koncentrēšanos. Taču 53,6% studentu atzīst, ka nejūt nekādu kofeīna ietekmi uz stresu, kamēr 10,7% piedzīvo palielinātu trauksmi.

Kofeīns nav vienīgā viela kafijā – tajā ir simtiem bioaktīvu savienojumu. Dažiem no tiem, piemēram, hlorogēnajām skābēm, piemīt antioksidantu īpašības, tās cīnās pret kaitīgajiem brīvajiem radikāļiem un oksidatīvo stresu. Līdz ar to kafija varētu būt risinājums un ieguvums saspringtā studiju vai eksāmenu periodā.

Socializēšanās elements

Kafija nav tika dzēriens, tās baudīšana ir arī rituāls. Pārtraukumos starp lekcijām, malkojot kafiju un socializējoties ar citiem studentiem, aromātiskais dzēriens kļūst par tīklošanās un komunikācijas elementu. Kafejnīcas un kafijas dzērienu tirdzniecības vietas, piemēram, “Narvesen”, ir vieni no punktiem, kas kļuvuši par studentu tikšanās vietām grupu darbu veikšanai, diskusijām vai vienkārši saziņai ar draugiem.

Kafijas blakusparādības

Protams, ir svarīgi apzināties arī medaļas otru pusi. Kaut arī 80% studentu uzskata, ka ir imūni pret kofeīna negatīvajām blakusparādībām, pārmērīga kafijas lietošana var izraisīt bezmiegu. Tas var traucēt miega režīmu, negatīvi ietekmējot dienas laikā sasniegto produktivitātes pieaugumu. Tāpat liela kofeīna daudzuma dēļ var rasties citas veselības problēmas, piemēram, trauksme, galvassāpes un pat kofeīna atkarība, kad šķiet, ka bez kafijas devas nav iespējams sākt dienu vai darboties.

Galvenais ir mērenība

Lai gan kafija var būt fantastisks sabiedrotais studentiem, tā jālieto apdomīgi. Ir svarīgi izprast savu ķermeni un to, kā tas reaģē uz kofeīnu. Pārmērīga kafijas lietošana var radīt veselības problēmas un veicināt miega traucējumus, tāpēc mērenība un zināšanas par sava ķermeņa reakciju uz kofeīnu ir būtiskas. Ja kafiju lieto mēreni un līdzsvarā ar veselīgiem ieradumiem, piemēram, kvalitatīvu miegu, uzturu un regulāriem pārtraukumiem starp mācībām, tā patiešām var būt studenta labākais draugs, paaugstināt enerģijas līmeni un produktivitāti un studiju procesā arī tik svarīgo sociālo komponentu.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar