Vai ieguldījums nekustamā īpašumā nākotnē atmaksāsies?

Nekustamais īpašums var kļūt par labu ieguldījumu nākotnei, ja cilvēks ir izvērtējis savu maksātspēju, īpašuma stāvokli, atrašanās vietu, privātmājai pieguļošo zemes platību un citus nozīmīgus faktorus. Veiksmīga ieguldījuma atslēga ir rūpīgi pārdomāts pirkums, kas ir vēl būtiskāk, ja īpašums tiek iegādāts, izmantojot hipotekāro kredītu. Izvēloties nekustamo īpašumu, svarīgi vērā ņemt arī Latvijas reģionu attīstības tendences, kas noteiks šo mājokļu vērtību nākotnē.

Investējot nekustamajā īpašumā, jāizvērtē, cik daudz ieguldīt un kāda ir jūsu maksātspēja. Nav jēgas atdot pēdējo naudu vai ņemt hipotekāro kredītu īpašumam, kura uzturēšanai vairs nepietiek līdzekļu. Var nākties ieguldīt lielus finanšu līdzekļus, ja tiek izvēlēts vērtīgs nekustamais īpašums, bet pakāpeniski tā vērtība, visticamāk, celsies. Lai investīcijas nekustamajā īpašumā būtu veiksmīgas, ir svarīgi ļoti rūpīgi izvērtēt izvēlēto īpašumu, ja nepieciešams, piesaistot arī citus ekspertus, piemēram, arhitektus, restauratorus.

”Rīgā un vēl vairākās plaukstošās Latvijas pilsētās ir pievilcīga vide ar augošu ekonomiku un izdevīgu ienākumu un mājokļu cenu attiecību. Dzīvojamās platības apjoms, ko var nopirkt par vidējo algu, pakāpeniski palielinās. Savukārt aizņemšanās izmaksas eirozonā ir vēsturiski zemākajā līmenī un visdrīzāk tādas būs vēl vairākus gadus,” par nekustamo īpašumu kā vērtīgu investīciju saka Luminor ekonomists Pēteris Strautiņš.

Izvēloties nekustamo īpašumu, jāņem vērā, ka nākotnē dažādu Latvijas reģionu attīstība būs krasi atšķirīga, kas noteiks arī mājokļu tirgu šajos reģionos nākotni. Dažviet iedzīvotāju skaits pieaugs, citur samazināsies. Jau šobrīd daudzviet dzīvokļu cenas ir ļoti zemas, tos var nopirkt par dažiem tūkstošiem vai pat simtiem eiro un šādu vietu kļūs vairāk. Taču citur cenas augs, jo augs iedzīvotāju ienākumi, bet mājokļu skaits visvēlamākajās vietās ir ierobežots. Lai īpašums būtu vērtīga investīcija arī ilgtermiņā, ir rūpīgi jāizvērtē vieta un tās attīstības perspektīva ilgākā laika posmā.

“Iedzīvotāju interese par īpašumu iegādi pieaug. Luminor dati rāda, ka lielākā daļa dzīvokļus iegādājās Rīgā vai tās rajonā (78%), bet populārākās pilsētas pārējā Latvijā ir Liepāja, Ventspils, Jelgava, Daugavpils, Valmiera. Redzam, ka kopumā pieaug iedzīvotāju uzkrājumi un kā liecina prognozes – paredzams ekonomikas un algu pieaugums. Tas nozīmē kopējā labklājības līmeņa celšanos un sagaidāms, ka cilvēkiem, visticamāk, pieaugs finansiālās drošības “spilvens”, gan arvien vairāk mājsaimniecību varēs atļauties sev jaunu mājokli,” saka Luminor mājokļu finansēšanas eksperte Ingūna Krieva.

“Mājokļu tirgu prognozēt interesantāk ir Rīgas centrā. Te tie maksā ievērojami lētāk nekā valstīs, kuru galvaspilsētu iedzīvotājiem ir līdzīgi ienākumi. Taču tas vēl nenozīmē, ka cenas tuvākajā nākotnē strauji augs.  Rīgas vēsturiskais centrs ir vislielākais Baltijas galvaspilsētu vidū, jo šeit iedzīvotāju skaits 1914. gadā bija apmēram trīs reizes lielāks nekā Tallinā un Viļņā. Tāpēc te ir liels piedāvājums, kas turklāt vēl tiks papildināts, tiekot atjaunotām daudzām tukšajām ēkām un uzbūvētām jaunām. Tas bremzēs cenu kāpumu vēl ilgu laiku. Sagaidāms, ka tālākā nākotnē cenas labākajās vietās Rīgas centrā būs ievērojami augstākas salīdzinājumā ar pašreizējo līmeni, bet tas nebūs tik drīz un iespējas izdevīgi iegādāties īpašumu vēl būs,” saka P.Strautiņš.

Jāņem vērā, ka, nopērkot nekustamo īpašumu, to var vēlāk gan refinansēt, gan izmantot kā ķīlu, lai iegādātos nākamo īpašumu, atjaunotu to un pēc tam to pārdot par lielāku vērtību. Īpašumu var attīstīt, iznomāt, sadalīt vai pievienot zemes gabalus. Iegādājoties nekustamo īpašumu, īpašnieka rokās ir tā tālākā nākotne, lai rūpētos par svarīgajiem faktoriem, lai tas nākotnē tikai audzētu savu vērtību un atmaksātos kā vērtīga investīcija.

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar