Stradiņos veic unikālu 9 stundas ilgu operāciju pacientam ar aknu audzēju

Šī gada oktobrī Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā (tālāk tekstā – PSKUS) veikta Latvijā līdz šim unikāla operācija pacientam ar primāru aknu audzēju, kura izplatība ar trombotiskām masām caur apakšējo dobo vēnu sasniedza sirds labo priekškambari. Operācijas veikšanā iesaistījās divu universitāšu slimnīcu ķirurģijas nozaru speciālisti – aknu, asinsvadu un sirds ķirurgi.

Pacients 2021. gada jūlijā vērsās pie ģimenes ārsta ar sūdzībām par sāpēm labajā paribē. Veicot izmeklējumu, tika atklāts liels jaunveidojums, kas aizņēma praktiski visu aknas labo daivu, turklāt konstatētas arī apjomīgas trombotiskas masas apakšējā dobajā vēnā, kas sniedzās līdz pat sirds labajam priekškambarim. Aknu audzēju gadījumā tik plaša trombotisko masu izplatība ir sastopama ļoti reti. Tā kā slimība ir saistīta ar augstu pēkšņas nāves risku, bija nepieciešama steidzama ķirurģiska ārstēšana. Operācijas pieeja un gaita tika rūpīgi izplānota, piedaloties dažādu ķirurģijas specialitāšu ārstiem no PSKUS un Rīgas Austrumu KUS Latvijas Onkoloģijas centra. Operāciju veica vairākos etapos, iesaistot aknu, asinsvadu un sirds ķirurgu komandas. Kopējais operācijas ilgums sasniedza 9 stundas.

PSKUS Sirds ķirurģijas centra vadītājs, prof. Pēteris Stradiņš par šīs operācijas nozīmību:

“Mēs esam patiesi lepni par to, ka šajā medicīnai tik sarežģītajā laikā, Latvijā bija iespējams noorganizēt ārstēšanu, kas ir unikāla visas pasaules mērogā. Līdz šim profesionālajā literatūrā ir aprakstīti tikai daži veiksmīgi tik lielas izplatības audzēja ārstēšanas gadījumi. Šoreiz Latvijā mēs apvienojām abu lielāko universitāšu slimnīcu potenciālu, lai palīdzētu pacientam! Esmu ļoti pateicīgs Latvijas Onkoloģijas centra Onkoķirurģijas klīnikas vadītājam Armandam Sīviņam par iniciatīvu, jo tieši viņš mūs uzrunāja un lūdza atbalstu. Kopā mēs iepazināmies ar nelielo pasaules pieredzi un izstrādājām detalizētu ārstēšanas plānu. Lielā mērā šis panākums bija iespējams, pateicoties mūsu slimnīcas multidisciplinārās komandas pieejamībai, jo bija ļoti būtiski, pirmkārt, uzstādīt precīzu radioloģisko diagnozi un saprast audzēja izplatību, otrkārt, nodrošināt ķirurģisko ārstēšanu, kurā piedalījās trīs specialitāšu ķirurģi – aknu, asinsvadu un sirds ķirurgi. Tāpat izšķiroši liela loma bija anesteziologiem un reanimatologiem, kas spēja nodrošināt stabilu pacienta stāvokli visas operācijas laikā. Gribu uzsvērt, ka Covid-19 pandēmijas apstākļos, ļoti sarežģītos apstākļos, Latvijā tiek turpināta pašas augstākās kvalitātes medicīniskā palīdzība, un vienlaicīgi gribu paust gandarījumu par unikālo iespēju strādāt pie viena operāciju galda kopā ar labākajiem Latvijas ķirurgiem no dažādām slimnīcām un specialitātēm.”

Par operācijas norisi:

Pirmajā operācijas etapā aknu ķirurgi asoc. prof. Artūrs Ozoliņš, doc. Armands Sīviņš, dr. Jānis Vilmanis, ķirurģijas rezidenti Laura Veinberga un Deniss Anufrijevs veica aknas veidojuma izdalīšanu, kas pārsniedza vairāk nekā pusi no kopējā aknas apjoma. Sarežģītākais uzdevums bija atdalīt blīvi piegulošos veidojuma audus no apakšējās dobās vēnas.

Operāciju turpināja sirds ķirurgu komanda prof. Pētera Stradiņa vadībā, piedaloties dr. Kristiānam Meidropam un dr. Edgaram Freilibam. Šajā etapā pacients tika pieslēgts mākslīgai asinsritei, apturēta viņa sirdsdarbība un no sirds tika pilnībā izņemtas audzēja masas.

Noslēdzošā operācijas etapā asinsvadu ķirurgiem dr. Mārcim Gediņam un dr. Robertam Rumbam izdevās evakuēt audzēja masas no apakšējās dobās un aknu vēnas. Tika atjaunota sirdsdarbība un pacients veiksmīgi atvienots no mākslīgās asinsrites, kuras kopējais laiks bija 62 minūtes.

Anestēziju nodrošināja kardioanesteziologu komanda – dr. Edgars Zellāns, dr. Inguna Krustiņa un dr. Karina Drizlionoka. Mākslīgo asinsriti nodrošināja dr. Biruta Mozule un perfuzioniste Gunita Leksere. Operācijā piedalījās četras operāciju māsas – Tatjana Skudrova, Laura Šūmakere, Dina Erdmane-Hermane un Renāte Orbitāne. Pēc operācijas pacients tika pārvests uz Sirds ķirurģijas 39. anestezioloģijas un intensīvās terapijas nodaļas palātu. Pacienta vispārējais stāvoklis pēcoperācijas periodā saglabājās stabils un pacients jau devītajā dienā pēc operācijas tika izrakstīts mājās. Pacients šobrīd turpina rehabilitāciju un jūtās labi.

Aknu audzējs, hepatocelulāra karcinoma:

ir viens no izplatītākajiem aknu audzējiem pasaulē. Taču šāda plaša audzēja izplatība un ieaugšana ir ļoti reta slimības izpausme, kas var izraisīt sirds mazspēju vai pēkšņu pacienta nāvi. Tādējādi savlaicīga operācija, kura ietver gan audzēja izņemšanu no primārās lokalizācijas, gan no sirds labā priekškambara un apakšējās dobās vēnas, ir nepieciešama, lai novērstu pēkšņas nāves risku un uzlabotu pacienta kopējo dzīvildzi.

TOP Komentāri

avatar