Francija aizliedz kažokzvēru audzēšanu

18. novembrī Francijas Senāts ar milzīgu balsu pārsvaru — 332 par un 1 pret — pieņēma likumu, kas aizliedz audzēt savvaļas sugu dzīvniekus kažokādu ieguvei. Aizliegums stājas spēkā nekavējoties, kas nozīmē, ka tiks slēgtas divas atlikušās Francijas ūdeļu fermas.

Iepriekš Francijas sabiedrību satricinājuši dzīvnieku aizstāvju veikti pētījumi, kas atklājuši šausminošus apstākļus Francijas zvēraudzētavās. Videomateriālos, kas uzņemti 2017., 2019. un 2020. gadā, redzamas ievainotas ūdeles, kas turētas mēslu pilnos sprostos starp savu sugasbrāļu līķiem. Daļai no šiem dzīvniekiem novērojamas paralizētas, atmirušas kājas, ādas slimības, trūkstošas acis, trūkstoši zobi, trūkstošas astes.

Latvijas dzīvnieku aizstāvības biedrības “Dzīvnieku brīvība” vadītāja Katrīna Krīgere: “Ir liels prieks par Francijas lēmumu uzlabot dzīvnieku aizsardzību. Zvēraudzēšana ir industrija, kas ne vien cietsirdīgi izturas pret dzīvniekiem, lai ražotu preces, pēc kurām nevienam nav objektīvas nepieciešamības, bet arī apdraud sabiedrības veselību – tā ir potenciāls perēklis tādām infekciju slimībām kā Covid-19. Arī mūsu valstī sabiedrības vairākums vēlas zvēraudzēšanas aizliegumu.”

Pēdējo piecu gadu laikā dzīvnieku labturības apsvērumu dēļ 8 valstis ir pieņēmušas tiesību aktus, kas paredz zvēraudzēšanas izbeigšanu. Eiropas Savienībā šī prakse ir aizliegta jau 18 valstīs, savukārt vairākās valstīs notiek diskusijas par aizlieguma pieņemšanu, tostarp Latvijā. Šī gada septembrī Saiemā tika iesniegts zvēraudzēšanas aizlieguma likumprojekts, ko parakstījuši deputāti no dažādām frakcijām un kas šobrīd gaida izskatīšanu Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā.

TOP Komentāri

avatar