STOP astmai – Pasaules astmas dienā aicina atpazīt un ārstēt astmu

Lai arī astma mūsdienās ir ļoti zināma slimība, daudziem cilvēkiem tā tomēr nav diagnosticēta un  netiek ārstēta, tādējādi būtiski pasliktinot viņu dzīves kvalitāti. Pasaules astmas dienā 7. maijā ārsti pneimonologi un Latvijas Astmas un alerģijas biedrība aicina Latvijas iedzīvotājus pievērst vairāk uzmanības savai elpceļu veselībai un aizdomu vai noteiktu simptomu gadījumā noteikti doties pie ārsta.

“Astma ir hroniska plaušu slimība, ko nevar izārstēt, bet var ļoti labi ārstēt,” uzsver pneimonoloģe Iveta Kroiča. “Nosakot pareizo diagnozi, izvēloties pareizās zāles un lietojot tās atbilstoši norādījumiem, astmas slimnieks var dzīvot normālu ikdienas dzīvi. Viņš var strādāt, mācīties un pat sportot bez ierobežojumiem, un viņam nevajadzētu cīnīties ar elpas trūkumu un klepu.”

Tiek lēsts, ka Latvijā ar astmu slimo 5% iedzīvotāju, kas ir aptuveni 100 tūkstoši cilvēku. Diemžēl astma turpina izplatīties, īpaši bērnu vidū. “Daudzi cilvēki joprojām savu diagnozi nezina – astmu uzskata par alerģijām, par vecuma aizdusu un tamlīdzīgi. Taču nevajadzētu uzstādīt sev diagnozi un pirkt zāles pašiem, bet gan doties pie ģimenes ārsta vai ārsta speciālista pārbaudīt plaušu veselību. Jāatgādina, ka astmas zālēm valsts kompensē 75% no cenas, tādējādi finansiāli atvieglojot zāļu iegādi,” stāsta Rita Paeglīte, Latvijas Astmas un alerģijas biedrības valdes priekšsēdētāja. Viņa arī atgādina, ka sākotnēji kompensācijas apjoms astmas zālēm bija lielāks – 90%, taču krīzes laikā pirms desmit gadiem tika samazināts un joprojām nav atjaunots. Biedrība uzskata, ka kompensācijas apjoma atjaunošana būtu nozīmīgs atbalsts astmas pacientiem un palīdzētu labāk kontrolēt šo slimību.

Pazīmes, pēc kurām noteikti jāvēršas pie ārsta savu elpceļu veselības pārbaudei:

  • Regulārs klepus, biežāk naktīs
  • Spiedoša sajūta krūškurvī
  • Krūtīs dzirdama čīkstēšanai vai svilpošanai līdzīgas skaņas
  • Trūkst gaisa, rodas smakšanas sajūta, ir grūti ar pilnu krūti ieelpot vai izelpot
  • Klepus pastiprinās pie fiziskas slodzes

Lai noteiktu precīzu diagnozi, noteikti ir jāapmeklē ārsts, jo simptomi mēdz būt dažādi un tie ne vienmēr liecina tieši par astmu.

 

Foto: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar