Starp viltojumiem liels īpatsvars ir rotaļlietu – tās var būt bīstamas bērniem

Pagājušajā gadā starp Latvijā ievestajām un atklātajām viltotajām lietām 70% bija rotaļlietu. 1.jūnijā, atzīmējot Starptautisko bērnu aizsardzības dienu un īstenojot kampaņu “Esi oriģināls – izvēlies oriģinālu!”, Patentu valde aicina vecākus izvēlēties kvalitatīvas un zināmas izcelsmes rotaļlietas, tādējādi nepakļaujot riskam savu bērnu veselību un pat dzīvību.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes amatpersonas, veicot kravu un sūtījumu kontroli, 2022.gadā kopumā 207 gadījumos atklāja 27 379 vienības viltotu preču, no kurām 70% jeb 19 171 bija rotaļlietas.

Viltotās rotaļlietas visvairāk tika atklātas kravās no Ķīnas, piemēram, divos jūras konteineros VID Muitas pārvaldes darbinieki konstatēja 18 762 vienības. Visbiežāk konstatētie viltojumi bija konstruktori, dažādu automašīnu rotaļu modeļi, lelles, bērnu rotaļu braucamrīki, piemēram, tricikli un citas preces. 

Patentu valdes direktors Agris Batalauskis: “Viltotu preču, tostarp rotaļlietu ražošanā mēdz izmantot cilvēka veselībai bīstamas izejvielas, tās nav kvalitatīvas un rada potenciālus riskus mūsu bērnu veselībai. Šodien, 1.jūnijā, atzīmējot Starptautisko bērnu aizsardzības dienu, aicinu ikvienu vecāku aizdomāties par bērnu veselību un izvēlēties rotaļlietas, kas ir kvalitatīvas un drošas rotaļām.” 

Šī gada pirmajos četros mēnešos VID Muitas pārvaldes veikto kontroles pasākumu rezultātā 47 sūtījumos atklātas 3377 viltoto preču vienības. Visbiežāk konstatēta viltota parfimērija, velosipēdu aprīkojums, spēļu kontrolieri (pultis), mobilie telefoni un to aksesuāri, apģērbs, somas, pulksteņi, apavi un citas preces. 

“Bieži vien pēc ārēja izskata un pat pēc taustes nav iespējams novērtēt, cik drošas (nedrošas) un atbilstošas (neatbilstošas) bērnu preces un rotaļlietas tiek tirgotas. Jo īpaši tas attiecas uz preču ķīmisko sastāvu, jo, piemēram, ftalātu esamība nav acīmredzama vai uzreiz jūtama. Ražotāji izmanto ftalātus, galvenokārt, lai plastmasas izstrādājumus padarītu elastīgākus un mīkstākus. Sekas, kas rodas no saskares ar šo ķīmisko vielu, atstāj negatīvas sekas bērnu hormonālajā un reproduktīvajā sistēmā un izpaudīsies tikai pēc, teiksim, 20 gadiem. Tādēļ ir svarīgi, ka ražotājs ir uzticams un ražošanas procesā tiek ievērotas visas drošuma prasības un kvalitātes standarti. Pastāv ļoti augsts risks, ka viltotu preču ražotājs ignorē gan drošuma prasības, gan kvalitātes standartus,” bažas pauž PTAC direktore Baiba Vītoliņa.  

Kampaņu “Esi oriģināls – izvēlies oriģinālu!” organizē Patentu valde sadarbībā ar VID Muitas pārvaldi, Patērētāju tiesību aizsardzības centru un Valsts policiju. To finansiāli atbalsta Eiropas Intelektuālā īpašuma birojs. 

TOP Komentāri

avatar