Sankciju pārkāpējiem jāsaņem bargāks sods par 10 tūkstošiem eiro

Valsts meža dienests informē, ka šogad maijā piemērojis 10 tūkstošu eiro naudas sodu uzņēmumam, kurš veicis augsta riska bērza saplākšņa importu un plānojis importu no Turcijas. Pēc uzņēmuma “Stiga RM”, kas ir viens vadošajiem saplākšņa ražotājiem Latvijā, informācijas, Turcija nekad nav bijusi bērza saplākšņa ražotājvalsts un ievestais saplāksnis visticamāk nāk no Krievijas vai Baltkrievijas, tādējādi pārkāpjot Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas. “Stiga RM” viedoklis par šo situāciju ir viennozīmīgs – lai cīņa ar sankciju pārkāpējiem vainagotos ar panākumiem, tiem jāsaņem daudzreiz bargāki sodi. 

“Sods 10 tūkstošu eiro apmērā ir nepietiekams – tā ir tikai aptuveni trešā daļa no vienas autokravas vērtības. Tas visdrīzāk nemazinās sankciju pārkāpēju motivāciju atkārtot šādas darbības jau zem citas juridiskas personas jumta. Paredzot zemus sodus sankciju pārkāpējiem, Latvija turpina pievērt acis uz agresorvalsts režīma finansiāla atbalsta gadījumiem. Sodiem par “pelēkā” koksnes importu jābūt augstākiem un iesaistītajām personām ir jāparedz arī kriminālatbildība pārkāpumu gadījumā, nevis tikai īslaicīgs aizliegums nodarboties ar uzņēmējdarbību savā jomā,” notikušo komentē “Stiga RM” valdes priekšsēdētājs Andris Ramoliņš.

Pēc publiski pieejamās informācijas, importētājs esot saņēmis arī papildsodu – aizliegumu uz gadu izmantot tiesības laist tirgū bērza saplāksni. Sods piemērots par ES Kokmateriālu regulas prasībām neatbilstošām likumības pārbaudēm, pieļaujot risku, ka tirgū tiek laisti Krievijas izcelsmes kokmateriāli. Šādu produktu importēšana nozīmē pārkāpt ES Kokmateriālu regulas prasības, jo izejmateriāliem nav iespējams mazināt risku līdz “maznozīmīgam”, lai tos drīkstētu laist ES tirgū. Savukārt kokmateriāli un koka izstrādājumi, kuri ražoti Krievijā vai Baltkrievijā un uz kuriem attiecas ES noteiktās sankcijas, uzskatāmi par nelikumīgi iegūtiem.

Ņemot šo vērā, Latvijai būtu daudz lielāku uzmanību jāpievērš “pelēkā” koksnes importa apkarošanai. Jau trešo gadu pāri mūsu valsts robežām nekontrolēti un gandrīz netraucēti plūst sankcionēta Krievijas un Baltkrievijas koksne ar viltotiem sertifikātiem no Gruzijas, Kazahstānas, Uzbekistānas un Turcijas. Koksnes imports no šīm valstīm tieši pēdējo divu gadu laikā desmitkāršojies, kas nepārtopami liecina, ka šīs process netiek pietiekami kontrolēts un ārējo risku mazināšanai būtu jāpieiet daudz striktāk, skaidri un nepārprotami parādot neiecietīgu attieksmi pret pārkāpējiem.

Par Stiga RM:

Stiga RM ir ģimenes uzņēmums no Tukuma, kas dibināts 1994. gadā ar mērķi rūpēties par Latvijas labklājību, atbildīgi apsaimniekojot meža platības. Savos īpašumos teju 11 000 hektāru platībā, no kuriem lielākā daļa ir meža zemes, uzņēmums veic pilnu meža apsaimniekošanas ciklu, balstoties uz ilgtspējīgas mežu apsaimniekošanas principiem. Stiga RM ražotnē Kuldīgā no augstvērtīgas Latvijas bērza koksnes tiek ražots bērza saplāksnis. Savukārt Tukumā šobrīd top pasaulē modernākā koksnes ēveļskaidu akustisko plātņu (WWCB) ražotne. Uzņēmums piedāvā arī apaļkoku pārvadājumu pakalpojumus, nodrošinot lielāko kokvedēju autoparku Baltijas un Skandināvijas valstīs.

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar