Sajūtu vakariņas: neredzīgs viesmīlis un spēles ar cilvēka maņām

Lai pārliecinātos, ka cilvēki ar invaliditāti var pilnvērtīgi veikt dažādus darba pienākumus, sociālās kampaņas “Darbs nevar būt privilēģija” ietvaros tika rīkotas “Sajūtu vakariņas”, kurās īpašu ēdienkarti bija sagatavojis Mārtiņš Sirmais, bet par viesu apkalpošanu rūpējās Latvijā pirmais neredzīgais viesmīlis Aleksejs Poplavskis (“Blind Dreams”).

“Sajūtu vakariņām” tika radīta īpaša ēdienkarte, lai kairinātu un maldināta viesu maņas. Tās autors bija pieredzējušais pavārs Mārtiņš Sirmais: “Ir nepieciešams panākt izmaiņas cilvēku domāšanā par to, vai un kādu darbu spēj paveikt cilvēki ar invaliditāti. Tas ir tikai stereotips, ka kādas maņas trūkums paralizē cilvēku, un tieši šo priekšstatu mēs centāmies mainīt caur ēdiena, tātad – garšas, un citu maņu – redzes, dzirdes un ožas – prizmu.”

Viesi tika aicināti ēst, aizklātām acīm; tika maldināti ar smaržas palīdzību, tādējādi mānot viņu garšas kārpiņas; visiem tika lūgts atšifrēt kādu vārdu, kas ar ēdiena palīdzību uz šķīvja uzrakstīts Braila rakstā.

“Sajūtu vakariņu” mērķis bija parādīt, ka cilvēki ar invaliditāti spēj veikt dažādus darba pienākumus, tai skaitā strādāt par viesmīli. Vakariņu gaitā viesus apkalpoja pirmais neredzīgais viesmīlis Baltijā – Aleksejs Poplavskis.

“Aleksejs ir pilnīgi neredzīgs kopš dzimšanas, bet, neskatoties uz to, viņš unikāli dara sarežģītu darbu – viens pats pārvietojas telpā un apkalpo klientus pie galdiņiem. Viņš ir “Blind Dreams” sirds un dvēsele. Aleksejs ir ļoti motivēts strādāt, viņš vēlas un spēj paveikt viņam uzticētos pienākumus. Un līdzīgi ir arī ar citiem cilvēkiem ar invaliditāti, taču ne visiem ir iespējas,” uzsver “Blind Dreams” pārstāve Dace Nagliņa.

Latvijā 2019. gada decembrī bija 106 757 cilvēki ar invaliditāti darbspējas vecumā. No tiem nodarbināti bija 41% jeb 43 560 cilvēki ar invaliditāti darbspējas vecumā. Nereti uzņēmēji izjūt bažas, ka, nodarbinot cilvēku ar invaliditāti, var rasties neparedzētas emocijas, trauksme un citi darba videi nelabvēlīgi apstākļi. 

“Jūtams, ka uzņēmējiem ir nepieciešama plašāka informācija, rādot veiksmīgus piemērus un daloties pieredzē, jo arī nodarbinot cilvēkus ar invaliditāti, ir iespējams sasniegt lieliskus rezultātus. Tieši tāpēc “Sajūtu vakariņas” norisinājās kafejnīcā “RB Cafe”, kur nu jau gadu veiksmīgi strādā cilvēki ar fiziska un garīga rakstura traucējumiem,” par kampaņas mērķi stāsta pasākuma organizators, biedrības “Rīgas pilsētas “Rūpju Bērns”” valdes priekšsēdētājs Māris Grāvis.

Foto autors: Renārs Koris

TOP Komentāri

avatar