Rudens baudījums kopā ar ģimeni

Novembris ir laiks, kad gaisa temperatūra kļūst zemāka, zemi klāj no kokiem kritušās lapas un, dodoties ārpus mājas rudenīgā pastaigā, nākas silti saģērbties un paņemt līdzi arī lietussargu. Lai šo drēgno laiku pavadītu interesantāk, STEaMup.lv komanda ir apkopojusi aizraujošas aktivitātes, ko veikt kopā ar ģimeni rudens vēsajā laikā, papildus nostiprinot arī zināšanas, kas iegūtas eksakto mācību priekšmetu stundās.

Meža noslēpumu izzināšana

Mežs ir Latvijas bagātība, un baudīt rudeni meža ielokā var būt aizraujoši gan maziem, gan lieliem. Latvijā ir neskaitāmi daudz dabas parku, kas ved līkločos cauri neskartajai meža dabai un sniedz iespēju stiprināt savu imunitāti svaigā gaisā, kā arī apgūt papildu zināšanas bioloģijā vai dabaszinātnēs.

Piemēram, “Latvijas valsts mežu“ Kalsnavas arborētums ir unikāla vieta Latvijā, kur harmonijā ar dabu iespējams pavadīt aizraujošu brīvdienu kopā ar ģimeni. Kalsnavas arborētums ir viena no retajām vietām, kur iespējams aplūkot vairāk nekā 300 dažādu sugu un šķirņu skuju kokus, un tas tiek uzskatīts par trešo botānisko dārzu Latvijā. Dodoties rudenīgā piedzīvojumā pa arborētumu, būs iespēja pārbaudīt savas iegūtās zināšanas dabaszinātnēs vai uzzināt ko jaunu par augu pasauli. Pat, ja kādreiz šeit jau būts, apmeklējot Kalsnavas arborētumu atkārtoti, visticamākais, pamanīsi atkal jaunas koku sugas, jo kolekcija tiek papildināta ik gadu.

Tāpat arī nesteidzīgā pastaigā iespējams doties pa Slokas ezera dabas taku. Slokas ezers ar dolomītu grunti, bagātīgām ūdensaugu audzēm un sēravotiem ir vieta, kur iespējams izvēdināt galvu no ikdienas darbiem un mācībām, apskatot vairākas aizsargājamās putnu sugas.

Ienes dabu mājās

Kopīga telpaugu stādīšana varētu būt aizraujošs piedzīvojums visai ģimenei ne tikai pavasarī, bet arī rudens vakaros. Kādēļ gan katram neiestādīt savu augu, par kuru rūpēties drēgnajos un tumšajos ziemas vakaros? Procesa laikā ir iespēja bērniem pastāstīt par augu nozīmi mūsu dzīvēs, par skābekli, ko tie rada, kā arī iemācīt viņiem par tiem rūpēties – laistīt un uzraudzīt. Turklāt zināšanas, ko bērni iegūs stādīšanas procesā, būs noderīgas dabaszinātnēs vai bioloģijā. Lai aktivitāti padarītu vēl aizraujošāku, izveidojiet katrs savam augam personalizētu podiņu, apzīmējot to vai nokrāsojot savās mīļākajās krāsās. Vai arī – izveidojiet kopīgu pētījuma dienasgrāmatu, kurā aprakstāt auga augšanas procesu.

Asini prātu

Kad garajos rudens vakaros ir izspēlētas visas galda spēles, rīkojiet ģimenes viktorīnas par kādu tēmu. Tās var būt saistītas gan ar eksaktajām zinātnēm jeb STEM, gan ar jebkuru citu jūsu ģimenē svarīgu tematiku. Izspēlējot dažādas viktorīnas, ir iespējams attīstīt bērna loģisko domāšanu, nostiprināt jau esošās zināšanas dažādās tēmās, kā arī uzzināt daudz jaunu un interesantu faktu. Lai spēle noritētu vēl aizraujošāk, izvirziet kādu par spēles vadītāju. Vadītājs sagatavo viktorīnas jautājumus un uzdod tos dalībniekiem, piedāvājot arī atbilžu variantus. Uzņemiet laiku, vērojiet, kurš iesniedz pareizās atbildes visātrāk, skaitiet punktus, un uzvarētāju apbalvojiet ar kādu veselīgu našķi. Idejas viktorīnas jautājumiem var smelties šeit.

Radošās darbnīcas

Laikā, kad dažādas klātienes nodarbes ir atceltas, veidojiet savu radošo darbnīcu mājās. Radošās darbnīcas ir vienreizēja iespēja ikvienam bērnam, jaunietim vai pieaugušajam atklāt sevī jaunus talantus. Smelties iedvesmu savai darbnīcai var visapkārt. Piemēram, salasi ārā zemi pārklājušās koku lapas, ozola zīles, sūnas vai citas dabas bagātības un veido dažādas kompozīcijas, izzinot katra materiāla īpašības.

Viens no veidiem, kā izmantot savas ķīmijas zināšanas, ir, veidojot dažādus nieciņus. Piemēram, lūpu balzamu, kas kļūst īpaši noderīgs, sajūtot rudens auksto vēju. Kādi materiāli tā izveidei ir nepieciešami? Kādas darbības jāveic, lai lūpu balzams iegūtu nepieciešamo konsistenci? Pagatavošanas instrukciju meklē šeit.

Kādu citu vakaru radošo darbnīcu var veltīt arī fizikai. Atliek vien apbruņoties ar pāris mājās atrodamām vai veikalā nopērkamām lietām un visiem kopā mesties kāda eksperimenta īstenošanā. Idejas fizikas eksperimentiem vari atrast šeit un šeit. Gan ķīmijas gan fizikas eksperimentus vari meklēt arī Steamup.lv ķīmijas un fizikas sadaļās.

Foto: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar