Piektā daļa Latvijas iedzīvotāju savā dzīvesvietā nejūtas kā mājās: kā padarīt telpu mājīgāku, neizdodot daudz naudas

Aptuveni piektā daļa Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka to mājās pietrūkst mājīguma, liecina aptauja*. Gada tumšākajā laikā labsajūta savās mājās ir īpaši nozīmīga, tāpēc IKEA interjera dizainers Dariuss Rimkus skaidro, kā ar pavisam vienkāršiem līdzekļiem padarīt savu mājokli mājīgāku

IKEA aptaujas rezultāti liecina – vairāk nekā puse respondentu (64 %) uzskata, ka svarīgākais, lai justos labi, ir vēlmēm un vajadzībām atbilstošs interjers, savukārt vairāk nekā trešā daļa (38 %) domā, ka mājīgumu rada ģimenes un draugu klātbūtne.

Gandrīz puse respondentu atzīst, ka pandēmijas laikā ir vairāk bijuši mājās un ka tas ir ietekmējis viņu prasības attiecībā uz mājīgumu. Katrs ceturtais saka, ka ir veicis izmaiņas, lai iekārtojums būtu patīkamāks, bet vairāk nekā desmitā daļa skaidro, ka vēlētos pārmaiņas, taču nevar tās atļauties ierobežotu finanšu līdzekļu dēļ. Es gan vēlētos uzsvērt, ka labu efektu var panākt ar sīkumiem, kas neprasa tik lielus ieguldījumus, piemēram, ar gaismekļiem, tekstilu un dažādiem interjera priekšmetiem. Arī aromātam var būt būtiska nozīme mājīguma radīšanā – to ir atzinuši 17 % mūsu aptaujas dalībnieku. Par mājīgu uzskata svaigi ceptu cepumu smaržu, sveču vai tikko izmazgātas veļas aromātu,” stāsta IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus.

Silts apgaismojums un mīksts tekstils

IKEA aptaujā secināts, ka 30 % Latvijas iedzīvotāju uzskata gaismu par svarīgāko elementu, kas padara mājokli pievilcīgāku un mājīgāku. Šajā gada laikā, kad pat dienas vidū ārā var būt tumšs un drēgns, gaisma saistās ar mājas pavarda siltumu. Svarīgi, lai telpā nebūtu tikai viens apgaismojuma avots, bet vairāki – sveces, lampas, LED virtenes un dažādi dekoratīvi gaismekļi.

Interjera dizainers iesaka papildināt mājokli ar tekstilizstrādājumiem, kas radīs omulīga siltuma iespaidu, turklāt tā var veidot sulīgus krāsu akcentus, padarot iekārtojumu izteiksmīgāku. “Ja vēlamies panākt mājīgu tēlu, to var veidot ar mīkstiem plediem, paklājiem, spilveniem un mākslīgajām aitādām, ko var likt uz dīvāna, atpūtas krēsla, ēdamistabas krēsliem vai pat uz grīdas.”

Dariuss Rimkus uzskata, ka, izvēloties interjera priekšmetus, ir svarīgi atcerēties pamatprincipu – labāk mazāk nekā par daudz. Nevajadzētu jaukt kopā vairākus uzkrītošus rakstus. Ziemā arī ieteicams pasteļtoņu vietā izraudzīties piesātinātākus, tumšākus toņus un rakstus. Pietiek ar dažām jaunām lietām ar nelielu ieguldījumu, lai izmainītu telpas koptēlu.

Aromatizētās sveces, spuldzes ar apgaismojuma regulēšanas funkciju, tekstils un sulīgas krāsas – rūsgani oranžais, karaliski zilais un citas – radīs apburoša mājīguma piesātinātu atmosfēru. Atliks tikai pagatavot tasi karstas tējas, sarūpēt našķus un labu grāmatu, un mājas kļūs par mīļāko vietu atpūtai,” iedrošina interjera dizainers.

Ziemā jāatceras par telpaugiem

Katrs trešais aptaujas dalībnieks uzskata, ka ziedi un augi padara telpu mājīgāku. Tā tas ir visos gadalaikos, jo augi ienes interjerā svaigumu un dabiskumu.

Lai vienā mirklī padarītu telpu mājīgāku, var pamēģināt ielikt augus dabisku materiālu grozos. Tas dos iekārtojumam vairāk tekstūras. Tuvojoties Ziemassvētkiem, var papildināt mājokli ar dekoratīviem sezonālajiem ziediem, zariem un pat ogām. Piemēram, uz galda var likt dekoratīvu virteni, ko rotā ar čiekuriem vai eglītes gaismiņām.”

Dabisko materiālu šarms

Mājīgumu rada ne tikai augi paši par sevi, bet arī dabiski materiāli, piemēram, rotangpalmas mēbeles, bambusa lampas, lina tekstilizstrādājumi vai pat keramikas priekšmeti.

Šobrīd modē ir minimālisms, smilškrāsa un tā dēvētais wabi-sabi stils, kas atzīst skaisto arī nepilnīgajā. Minimālistiskas detaļas var kombinēt ar neapstrādātām virsmām un dabiskajiem materiāliem – akmeni, džutu, vilnu. Neslīpētas, raupjas virsmas savstarpēji papildina cita citu, izceļot to dabisko skaistumu, individualitāti un formu,” Dariuss Rimkus paskaidro.

*Par aptauju

Aptauju pēc IKEA pasūtījuma veica pētījumu aģentūra Norstat. Reprezentatīvā aptauja tika veikta tiešsaistē 2021. gada oktobrī, un tajā piedalījās 500 dalībnieku.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar