Rubeņu kalna estrādē norisināsies Dziesminieku svētki

 8.augustā Rubeņu kalna pļavu Brīvdabas estrādē norisināsies pozitīvie un prieka pilnie «Dziesminieku svētki», kuru šā gada moto ir «Un ir labi, ja ir tāda vienprātība…´. Pasākumā muzicēs pazīstamie dziesminieki Ieva Akuratere, Ilze Grunte, Arnis Miltiņš, Haralds Sīmanis. Koncerta noslēgumā paredzēta sadziedāšanās ar Austrasbērniem. Koncerta sākums plkst.15. 

Svētku ietvaros apmeklētājus priecēs trīs koncertprogrammas. Pasākumu atklās Arnis Miltiņš, pēc tam muzicēs Ieva Akuratere un Ilze Grunte, bet koncertprogrammu noslēgs dziesminieks Haralds Sīmanis. Pēc oficiālās koncertprogrammas, kurai tiklab katrs gribētājs un dziesmu mācētājs varēs dziedāt līdzi, sekos vakara sadziedāšanās ar dziesminiekiem, kuri sevi jūt piederīgus Austrasbērniem, izdziedot jau folklorizējušās Imanta Kalniņa dziesmas. Svētku dalībnieks ir ikviens – gan tie, kuri kāpj uz skatuves, gan tie, kuri skatītāju rindās dzied līdzi. 

Dziedātāja Ieva Akuratere tiek uzskatīta par vienu no Latvijas neatkarības simboliem. Trausla, emocionāla, bet pietiekami spēcīga, lai ar dziesmu vienotu tautiešus Latvijā un arī ārpus tās. Ieva Akuratere ir viena no pirmajiem Austrasbērniem, kura, savulaik būdama Liepājas teātra aktrise, sāka dziedāt un uzstāties kopā ar Austru Pumpuri viņas pirmajos koncertos. Šajā koncertā Ieva muzicēs kopā ar izcilo ģitāristi Ilzi Grunti. Abām dziesminiecēm koprepertuārā ir dažādu autoru dziesmas – GAN Imanta Kalniņa dziesmas, gan citu autoru kompozīcijas. Ieva Akuratere stāsta: «Austriņa ir bijusi man tuva kā garīgā māmiņa. Viņa gribēja, lai cilvēkus apgaro dziesmu cēlais spēks un mācīja patiesumu, vienkāršību un cilvēcīgumu. Mēs abas ar ģitāristi Ilzi Grunti muzicēsim, ar mīlestību Austriņas mantojumu daudzinot.» 

Dziesminieks Arnis Miltiņš labi pazīstams kā melodisku dziesmu, romantisku balāžu, kā arī bērnu dziesmu autors un izpildītājs. Viņa repertuāra pamatu veido autordziesmas, Im. Kalniņa dziesmas, tautasdziesmas, kā arī citu Latvijas komponistu un dziesminieku dziesmas. Dziesminieka ģitāra nekad nav saukusi uz barikādēm, bet solījusi sasildīt ar dzeltenīgu tēju un draudzīgu smaidu. Kā saka pats mākslinieks: «Es visiem novēlu dabūt, gūt kaifu un prieku. Svarīgākais ir saskatīt prieku jebkurā situācijā, atsaucoties uz Austras fantastisko teicienu: lieliski izdevies rīts – es pamodos. Neticu, ka viņai katrs rīts bija tik lielisks. Viņa prata sajust mirkli. Mans uzstādījums ir tāds – ļoti cenšos negausties.»

Dziesminieks Haralds Sīmanis dziesminieku saimē ir atsevišķa sala, reizēm peldoša un nenotverama. Viņa īpašo balss tembru nevar sajaukt ne ar vienu citu. Tīrradnis. Putns ar paradīzes balsi. «Man nav jāpatīk. Es esmu tāds, kāds esmu. Mūzika man nav pašmērķis. Tas ir pašsaglabāšanās instinkts,» saka mūziķis. Gan simtiem dziesmu, gan instrumentālā un ērģeļmūzika ir Haralda paša radīta un atskaņota. Virspusēju, paviršu dziesmu viņam nemaz nav. Ar gudrajām balādēm viņš cauri laikiem ir savējais visiem tiem, kas domā, urķējas, meklē un rīko revolūciju sevī.

Austrasbērni ir Latvijas dziesminieki, kuri reiz bija vienojušies ap izcilo dziesminieci Austru Pumpuri, un arī šodien turpina nest tik dažādo un daudzveidīgi emocionālo vēstījumu caur savām dziesmām – cilvēki, kuri uzskata, ka latviešu dziesminieki ir nozīmīga Latvijas kultūras vērtība, mūsdienu tautas mūzikas veidotāji. «Brīvība, kas dārgāka par sauli,» – to Austra Pumpure ielikusi savos «bērnos». Austras fenomens bija viņas mīlestība, kas nonāk pie citiem caur dziesmu. Mīļums caurstrāvoja visu, ko viņa dara. Tas mīļums mūs visus saista kopā. Austrasbērnu skaits mērāms jau vairākos simtos, un Dziesminieku svētkos uz Rubeņu kalna brīvdabas skatuves kopā pulcēties plāno kupls pulciņš no viņiem – ar apmeklētājiem sadziedāsies teju trīsdesmit mākslinieki, atskaņojot tautā labi zināmas un iemīļotas dziesmas.

Biļetes uz koncertiem var iegādāties «Biļešu paradīzes» kasēs un internetā.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar