Māmiņu skolas lekcijā stāsta par būtiskāko dzemdībās un atsāpināšanas iespējām

14. jūlijā Kuldīgas slimnīcā tika aizvadīta kārtējā Māmiņu skolas lekcija, kurā vecmāte Zane Japeniņa topošajām māmiņām stāstīja par grūtniecības III trimestri un dzemdībām, bet anesteziologs Oļegs Gologuzovs iepazīstināja ar epidurālās atsāpināšanas iespējām.

Vecmāte aicināja māmiņas pēdējās grūtniecības nedēļās pastiprināti sekot līdz bērniņa kustībām un savām sajūtām: “Ja sāpes nav regulāras, tad dzemdības vēl nav sākušās. Tādējādi organisms sagatavojas bērniņa piedzimšanai. Sajūtas katrai sievietei ir individuālas, bet šajā situācijā nav nepieciešams doties uz slimnīcu. Kad kontrakcijas atkārtojas ik pēc 5 minūtēm, tad ieteicams braukt. Jebkurā gadījumā situāciju novērtēs ārsts. Ir gadījumi, kad speciālists grūtniecei ļauj doties mājās, jo redz, ka dzemdības vēl pāris dienas nesāksies.” Dzemdību laikā par visu parūpējas vecmāte un ārsti. “Mēs māmiņu informējam par visiem procesiem – kas notiks, apmēram cikos dzims mazulis. Tāpat skatāmies, vai nepieciešams izmantot kādus preparātus, piemēram, dzemdību gēlu, lai atvieglotu procesu. Galvenais, kas māmiņai jāatceras, ir elpošana. Cik māmiņa elpos, tik arī bērniņš elpos. Speciāli elpošanas vingrinājumi nav nepieciešami,” skaidroja Z. Japeniņa. Savukārt lai dzemdību laikā saprastu, kā mazulis jūtas, speciālisti seko līdzi viņa sirds toņiem.

Anesteziologs O. Gologuzovs skaidroja, kādos gadījumos māmiņas izvēlas epidurālo atsāpināšanu un kā tas notiek. “Epidurālā anestēzija nav sāpīga, jo injekcijas vieta tiek padarīta nejūtīga. Pēc anestēzijas ievadīšanas sāpes pazūd 10-15 minūšu laikā,” skaidro O. Gologuzovs. Vēl viens no biežākajiem jautājumiem, kas māmiņas interesē, vai anestēzija ietekmē dzemdību procesu un bērnu. Anesteziologs uzsver, ka tā nekādu kaitējumu mātei vai bērnam nenodara: “Anestēzija ne tikai samazina sāpes, bet daudzās situācijās arī samazina bīstamu sarežģījumu risku un uzlabo dzemdību norisi un iznākumu.”

Nākamā Māmiņu skolas lekcija notiks 17. jūlijā 11.00. Tajā uztura speciāliste Katrīna Spuleniece-Aišpure stāstīs par veselīgu uzturu grūtniecības laikā. Savukārt 23. jūlijā 9.00 māmiņas aicinātas noklausīties vecmātes Ingas Losānes lekciju par krūts barošanu.

Topošajām māmiņām lekcijai iepriekš nav jāpiesakās. Tā norisināsies Kuldīgas slimnīcas 3. stāvā, konferenču zālē, Aizputes ielā 22. Nodarbības maksa – 5 EUR, bet atbalsta personai vai bērna tēvam dalība ir bez maksas.

Foto: pexels.com

TOP Komentāri

avatar