Rokoperas Lāčplēsis jaunais iestudējums atgriežas Arēnā Rīgā

Episki vareni, vizuāli krāšņi un emocionāli iespaidīgi Lielvārdes parkā nesen izskanēja Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes rokoperas LĀČPLĒSIS jaunais iestudējums, atzīmējot Andreja Pumpura eposa “Lāčplēsis” 135. gadadienu, kā arī leģendārās rokoperas 35. gadskārtu. Pēc daudzu skatītāju lūguma un aicinājumiem jau 14.oktobrī Arēnā Rīga būs redzama atkārtota rokoperas jauniestudējuma izrāde un zīmīgi – tā notiks Zigmara Liepiņa dzimšanas dienā, tādējādi noslēdzot komponista 70.jubilejas gadu un ievadot jaunu radošās darbības ciklu.

Lāčplēša mīts un rokoperas fenomens režisores Rēzijas Kalniņas vadībā šodien kļuvis vēl laikmetīgāks un aktuālāks. Tas ļauj sajust jaunu senā vēstījuma jēgu un kā spoža komēta izgaismo ikvienā cilvēkā mītošās dzīles un aizkustina sirdis. Jaunais iestudējums piedzīvojis milzu ovācijas un īpašu vienotības sajūtu kas apvieno gan skatītājus, gan uzveduma dalībniekus vienā veselumā. Ar paveikto apmierināti arī autori: “Vislielākais gandarījums par to, ka mūsu Lāčplēša stāsts jau dzīvo cauri paaudzēm. Svarīgi, ka vēstījums uztverams arī ļoti jauniem cilvēkiem, tai skaitā skolu jaunatnei, jo veidots viņiem pazīstamā vizualitātē, laikmetīgi un stilīgi. Piedzīvojām, ka jauniešu emocijas nav mazāk spēcīgas kā mums pirms 35 gadiem,” atzīmē dzejniece Māra Zālīte.

Iespaidīgajā skatuves scenogrāfijā atdzīvojas zemūdens pasaule, kas uzveduma apmeklētājus uz mirkli ieved citā realitātē. Skatuvei izmantoti 11 led ekrāni, kuros spoži uzmirdz videomākslinieka Arta Dzērves atdzīvinātās gleznotājas Kristīnes Kutepovas īpaši šim notikumam radītās gleznas. Būs arī papildus ekrāni ar aktieru tuvplāniem un skatītāju emocijām. Savukārt metālmākslinieks Normunds Bērziņš skatuves centrālo konstrukciju veidojis vieglu un plūstošu, kas simbolizē Daugavas straumes ritējumu – kā TILTU, kas savieno pagātni ar tagadni. TILTU, kas nostājas starp labo un ļauno. TILTU, kas šķeļ un atkal apvieno tautu. Vērienīgo skatuves scenogrāfiju lieliski papildina tērpu mākslinieces Danas Dombrovskas (Anna Muna) krāšņie tērpi. Ikvienā rakstā, detaļā un simbolos māksliniece iekodējusi katra varoņa stāstu. 

Lāčplēša lomā sevi izcili pierāda dziedātājs Atis Zviedris, Laimdotu atveido Beāte Zviedre, savukārt Kangara tēlā iejūtas Marts Kristians Kalniņš. Tieši šīs trijotnes savstarpējās attiecības ir jaunā rokoperas uzveduma centrā. Lielvārdi atveido operas solists, tenors Raimonds Bramanis, Dīterihu – Atis Ieviņš, Līkcepures lomā aktieris Gundars Grasbergs, Koknesi izdzied Jānis Buķelis, Ziemeļmeitas lomā dziedātāja Alise Kante, Staburadzes tēlā – Anmary, savukārt Teicējas lomā iejūtas aktrise Zane Jančevska. Raganu un jodu tēlos – jaunākās paaudzes talanti Sarma Liede, Austra Kozuliņa, Sanita Roze, Edvards Grieze, Toms Kalderauskis, Toms Kursītis un Artūrs Biķernieks.

Līdzās tautā iemīļotiem māksliniekiem un spilgtiem izpildītājiem iestudējumu kuplina Ogres novada amatiermākslas kolektīvi – Lielvārdes jauktais koris “Lāčplēsis”, jauniešu deju kolektīvs “Pūpolītis” un folkloras kopa “Josta”, Ķeguma jauktais koris “Lins” un Tomes folkloras kopa “Graudi”.

Ne mazāk krāšņs arī pavadošo mūziķu sastāvs. Pie taustiņinstrumentiem pats mūzikas autors Zigmars Liepiņš, viņam līdzās Uldis Marhilevičs. Ģitāru spēlē Mārcis Auziņš, basa ģitāru Valters Sprūdžs, savukārt pie sitaminstrumentiem Gundars Lintiņš.

Izrādes radošajā komandā režisores Rēzijas Kalniņas vadībā darbojas arī režisores asistente Dace Micāne-Zālīte, horeogrāfe Inga Raudinga, scenogrāfe Kristīne Kutepova, kostīmu māksliniece Dana Dombrovska, metālmākslinieks Normunds Bērziņš, video mākslinieks Artis Dzērve, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš. Producents – Aigars Dinsbergs.

Iestudējuma atjaunošana ir Ogres novada pašvaldības iniciatīva, iedzīvinot jauno novada saukli “Šeit dzimst leģendas”. Projekta īstenošana notiek, sadarbojoties Ogres novada Kultūras centram un Producentu grupai 7. 

Iepriekš ziņots: 

Jaudīgās radošās komandas vadībā režisore Rēzija Kalniņa: “Režisors izjauc pasauli, lai radītu to atkal no jauna, un mēs to darām. Laikmetīgi aktuāli, redzoši, jūtoši un ar apzinātību visos līmeņos.  Ja aiz katra zināmā tēla mēs ieraugām kaut ko vairāk, tad mēs sajūtam, ka šī pasaule un zeme – Latvija mūs nes tālāk kā varoņus, dodot iespēju par tādiem kļūt”, stāsta režisore Rēzija Kalniņa. 

“Atjaunotais iestudējums Lielvārdē būs notikums, kurā piedalās visi klātesošie, tā būs kā esība kopā. Katram laikam ir savs varonis un nodevējs, tāpat arī savi atbalstītāji un draugi. Arī šajā laikā mēs atrodamies pie Daugavas un vēl joprojām gaidām, kad Lāčplēsis uzvarēs melno bruņinieku. Un kas tad ir melnais bruņinieks? Kamēr mēs nesapratīsim, ka melnais bruņinieks atrodas mūsos pašos un kamēr mēs neizcīnīsim cīņu paši ar sevi, savām bailēm, mēs necelsimies. No vienas puses šis būs ļoti nopietns iestudējums, bet no otras puses mēs visi kopā varēsim priecāties, celties, raudāt un smieties,” 

Ir tapušas arī jaunā iestudējuma tērpu skices, ko radījusi tērpu māksliniece Dana Dombrovska. Viņa akcentē lieliskās radošas komandas nozīmi: “Iespēju strādāt pie rokoperas Lāčplēsis uztveru kā misiju. Tā ir iespēja ļauties Radīšanai brīnišķīgā, talantīgā komandā.  Stāsts  par Lāčplēsi ir stāsts par Varoni… Manu tērpu maģija ir tajā, ka tie palīdz iztaisnot muguru, tie dod spēku, priecē  acis un, ja aktieri, uzvelkot manis radīto tērpu, dziedās caur sirdi, tad dziesma neizbēgami sasniegs arī klausītāju sirdis. Priekš manis radīšana ir dzīvs process. Es nevaru izstāstīt precīzu aprakstu katram no tērpiem, jo tie top DAROT. To arī novēlu mūsu tautai. Sākt ar sevi un DARĪT labāko, kas katram dots.”

Vērienīgu skatuves scenogrāfiju ar ieskatu arī zemūdens pasaulē sola scenogrāfe un gleznotāja Kristīne Kutepova: “Meklējot “Lāčplēša” paralēles Dabā, atrodu, ka  Staburags ir  mūsu lielākais varonis, kas ir spēcīgs simbols, taču noslīcināts Daugavas tumšajos ūdeņos…  Gaismas un  Tumsas cīņā Daba pieņemoši turpina mīlēt visus, arī tos, kas plēš, sit un spridzina. Viņa ar visu sirdi raud par katru tās bērnu…  Uzvedumā būs reāli nereāla vide, kur notiks Gaismas un Tumsas cīņa.  Atdzīvosies arī zemūdens pasaule un uz mirkli ievedīs savā realitātē. Tur, kur viss ir viens – cik stiprs, tik vājš, kur pretstati veido pasaules kustību un kārtību.”

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar