Kumelītes – pret saaukstēšanos un citām veselības likstām

Latvijā kumelītes ir viens no atpazīstamākajiem un populārākajiem ārstniecības augiem, jo zināmas no senatnes ar to plašo pielietojumu dažādu veselības sūdzību mazināšanai, lietojot iekšķīgi un ārīgi gan bērniem, gan pieaugušajiem. Par to, kādas ārstnieciskās īpašības piemīt kumelītēm un kā tās izmantot, stāsta BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Kumelītes savu ārstniecisko īpašību dēļ izmantoja jau senajā Ēģiptē, Grieķijā un Romā. Senajā Ēģiptē kumelītes izmantoja ārstnieciskiem nolūkiem, kā arī tās simbolizēja saules dievu Ra. Hipokrāts ar kumelītēm ārstēja drudzi. Arī pie mums tautas medicīnā kumelītei bijis plašs pielietojums, skaidro klīniskā farmaceite I. Priedniece.

Kumelītes ziedi

Kumelītes ziediem piemīt daudzpusējas īpašības. Tos izmanto gan saaukstēšanās gadījumā, gan kuņģa un zarnu trakta veselībai, gan kā nomierinošu un miegu veicinošu līdzekli, jo drogām piemīt pretiekaisuma, antiseptiska, sāpes mazinoša un nomierinoša darbība. I. Priedniece stāsta, ka kumelītes drogas palīdz dziedēt brūces, stiprina organismu un labvēlīgi ietekmē imunitāti. Kā arī kumelītes veicina gremošanu, mazina vēdera uzpūšanos un spazmas. Savukārt tautas medicīnā to lieto arī pie galvassāpēm un sāpīgu mēnešreižu gadījumā.

Farmaceite uzsver, ka, pateicoties kumelītes drogu daudzpusīgajai ārstnieciskajai iedarbībai, to izmanto ārstniecības līdzekļu kuņģa un zarnu trakta traucējumu, elpceļu infekciju, tonsilīta gadījumā, kā arī uroloģisko līdzekļu, homeopātisko medikamentu un tējas maisījumu sastāvā kopā ar citiem ārstniecības augu ekstraktiem. Kumelītes izmanto uztura bagātnātājos nervu sistēmai un normāla miega uzturēšanai pieaugušajiem un bērniem, gremošanas sistēmas veselībai, saaukstēšanās gadījumā un profilaktiskos nolūkos.

Rudens sezonā vairāk sastopamies ar dažādiem vīrusiem, tāpēc vasarā ievāktie un izkaltētie kumelīšu ziedi noderēs uzlējuma pagatavošanā:

  • 1 ēdamkaroti kumelīšu ziedu aplej ar glāzi verdoša ūdens
  • kakla un mutes skalošanai gatavo koncentrētāku uzlējumu, ņem 12 ēdamkarotes drogas uz pusglāzi verdoša ūdens
  • 10 -15 minūtes atstāj ievilkties;
  • lieto 24 reizes dienā vai pēc vajadzības.

Farmaceite iesaka katrai lietošanas reizei gatavot svaigu uzlējumu.

Kumelītes ziedi satur ēterisko eļļu, kuras sastāvā ir hemazulēns un bisabolols, arī citas sastāvdaļas, piemēram, flavonoīdus, polisaharīdus, kumarīnus, minerālvielas.

Kumelītes izmanto ārīgai lietošanai – ādas un gļotādas iekaisumu, mutes un kakla skalošanai, nelielu brūču, furunkuļu gadījumos, inhalācijām saaukstēšanās gadījumā, kompresēm, arī kā piedevu vannai.

Kumelītes ekstraktu izmanto arī dažādu ārīgo līdzekļu sastāvā:

  • stomatoloģiskajos līdzekļos smaganu un mutes gļotādas iekaisumu gadījumos, arī ar piena zobu šķilšanos saistīto sūdzību mazināšanai;
  • supozitorijos hemoroīdu, taisnās zarnas gļotādas iekaisuma un plaisu ārstēšanai;
  • svecītēs vaginālai lietošanai kopā ar mitrinošanām sastāvdaļām maksts sausuma gadījumā
  • aerosolos mutes dobuma iekaisuma gadījumā kopā ar kliņģerīti, rasaskrēsliņu vai dekspantenolu un citiem augu ekstraktiem;
  • acu pilienos, arī kompresēm nogurušām acīm;
  • ziedēs un gelos kopā ar bišu produktiem un citiem ārstniecības augu ekstraktiem ādas un gļotādas bojājumu gadījumā;
  • plaši izmanto kosmētiskajos līdzekļos – pūderos, tonikos, krēmos, ziepēs, matu kopšanas līdzekļos, augu eļļu maisījumos ādas kopšanai un citos;
  • pēdu aprūpes līdzekļos kopjošo un dezodorējošo īpašību dēļ.

Lai gan kumelītes augam piemīt daudz ārstniecisko īpašību, tās var izraisīt arī alerģiskas reakcijas. Ja ir novērota alerģija pret kumelītēm un citiem kurvjziežu dzimtas augiem, jāpārtrauc attiecīgo drogu lietošana.

Kad ievākt kumelītes?

Farmaceite I. Priedniece uzsver, ka šobrīd vēl var paspēt ievākt kumelītes ziedus! Ārstniecības augu drogai kumelīšu ziedus parasti ievāc auga ziedēšanas sākumā no maija līdz augustam, sausā, saulainā laikā. Vislabāk pa vasaru sarūpēto kumelītes drogu izlietot gada laikā un nākamajā gadā sarūpēt jaunus ārstniecības augu krājumus. Drogu var glabāt divus gadus, vislabāk papīra, auduma maisiņos vai stikla traukos sausā un tumšā vietā.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar