Rīgas zoodārza kamenes un vientuļās bites lidināsies dabiskā pļavā

Svētdien, 12. septembrī, plkst. 13.00 Rīgas Nacionālajā Zooloģiskajā dārzā notiks projekta “Pilsētas pļavas” pirmā dabiskās pļavas ierīkošanas talka, uzsākot talku sezonu, kas šoruden noritēs 20 Rīgas vietās. Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, Rīgas Zoodārza valdes priekšsēdētājs Jānis Rudzītis,  Latvijas Dabas fonda padomes locekle Inga Račinska un citi klātesošie iesēs un iestrādās īpašu dabisko pļavu sēklu maisījumu, lai jau nākošajā vasarā Rīgas zoodārza kameņu ekspozīcijas un savdabīgās “vientuļo bišu viesnīcas”iemītnieces varētu aplidot daudzveidīgos pļavas augus, savukārt zoodārza apmeklētāji gūs priekšstatu par vienu no apdraudētākajām dzīvotnēm Latvijā. 

Projekta “Pilsētas pļavas” mērķis ir veidot ziedošas un daudzveidīgas pļavas “saliņas” pilsētvidē, tā bagātinot pilsētas bioloģisko daudzveidību un iepazīstinot iedzīvotājus ar pļavu kā ekosistēmu. Zoodārza pļava citu vidū izceļas ar to, ka tās izveide notiek vietā, kur pļava iepriekš nav bijusi un tajā tiek izmantotas dažādas inovatīvas metodes, tāpēc šo pļavu var dēvēt par unikālu dabas atjaunošanas eksperimentu. Uz jaunizveidojamā zālāja ieplaku no Vītiņu pļavām pie Liepājas tika pārnesta dabiskā zālāja velēna ar daudzveidīgu mitrzemju augu sugu sastāvu. Savukārt zālāja augstākajā daļā izkliedēta augsne no aizsargājamo ainavu apvidus “Ziemeļgauja” Valkas novadā, kas satur bagātīgu īpaši aizsargājamo biotopu sēklu banku. Šis eksperiments būs kā pierādījums tam, cik sarežģīti, vai, varbūt, pat neiespējami ir atjaunot reiz iznīcinātu dzīvotni. Kopumā pļava kā ekosistēma veidojas vai atjaunojas daudzu gadu garumā, līdz ar to Zoodārza apmeklētājiem būs iespēja sekot līdzi šim dabas procesam un priecāties par tādiem augiem kā Sibīrijas skalbes, lielziedu vīgriezes, ārstniecības pātaines, spradzenes, pļavas bitenes, vītolu staģes, krastkaņepes, pļavas vilkmēles un citiem. 

Projekts tiek īstenots Sabiedrības integrācijas fonda finansētā projekta “Dabas interešu aizstāvība Latvijas Dabas fonda darbības ietvaros” sadarbībā ar projektu GrassLIFE, ko finansē ES LIFE programma.

Vairāk nekā 100 Rīgas Zooloģiskā dārza kolekcijā esošās dzīvnieku sugas ir iekļautas Pasaules Sarkanajā grāmatā un daudzas no tām ir apdraudētas tieši piemērotu dzīvotņu iznīcināšanas rezultātā, kas parāda augu un dzīvnieku nesaraujamo saikni un mijiedarbību. Jo lielāka augu daudzveidība, jo nodrošinātāka ir izdzīvošana arī lielākai dzīvnieku sugu dažādībai. Rīgas Zooloģiskais dārzs vienmēr par vienu no svarīgākajiem darbības mērķiem ir uzskatījis līdzdalību dabas aizsardzības un vides izglītības projektos Latvijā, un zoodārzs ir patiesi pagodināts, ka Latvijas Dabas fonds par pirmās “Pilsētas pļavu” ierīkošanas talkas norises vietu izvēlējies Rīgas zoodārzu – vietu, kur katrs apmeklētājs interesantās ekspozīcijās var vērot dzīvniekus, no kuriem lielā mērā atkarīga pļavu ziedaugu izdzīvošana – kamenes un vientuļās bites. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar