Ģimenes pieaugums – kā to uztver tavs suns?

Bērna ienākšana ģimenē ir satraucošs brīdis ne tikai ģimenei, bet arī mājdzīvniekiem, kuri nereti pārmaiņas uztver asāk nekā cilvēki. Neizpratni un trauksmi var izraisīt gan jaunais cilvēks, pie kura jāpierod, gan izmaiņas, kas līdz ar bērna piedzimšanu sāk pārveidot dzīvnieka ikdienas ritmu un ierasto rutīnu. Rimi Mājdzīvniekiem suņu dzīves eksperte, kinoloģe Monta Priede atklāj, ar ko sākt, lai palīdzētu mīlulim aprast ar gaidāmajām pārmaiņām un mazinātu satraukumu par to, ka turpmāk vairs nebūs tā, kā bijis pirms tam.

Suni bērna ienākšanai ģimenē ieteicams sagatavot jau laikus

“Lai suns normāli uzvestos ar bērniem, ieteicams pašus socializācijas pamatus ielikt jau kucēna vecumā. Sunim un bērnam ir jāatrodas vienā telpā, lai suns var pierast pie bērna klātbūtnes, skaņām un kustībām. Svarīgi nejaukt – suņa un bērna socializācijas procesā bērnam nav obligāti jāaiztiek dzīvnieks. Būtiski ņemt vērā, ka suņa un bērna mijiedarbība ir vienmēr jāuzrauga, kā arī jāpievērš uzmanība suņa ķermeņa valodas signāliem, kas norāda par situācijas nepanesamību,” stāsta Rimi Mājdzīvniekiem eksperte. Socializācijas rezultātā sunim bērna klātbūtnē būtu jāuzvedas pavisam ikdienišķi un normāli jeb, citiem vārdiem sakot, – bērnam nevajadzētu izraisīt dzīvniekā trauksmi, bailes un neizpratni.

Padomi, kā pakāpeniski pieradināt suni pie ikdienas paradumu maiņas

Lai pie jaunām lietām suns būtu pieradis jau laikus, ir jāsāk ar sadzīves paradumu maiņu. Piemēram, ja sunim labpatīk gulēt gultā, jau savlaicīgi jāsāk to radināt pie tā, ka tagad būs jāizvēlas cita guļvieta. No personīgās pieredzes varu teikt, ka tas ne vienmēr nāk viegli un pastāv iespēja, ka suns vēl pāris naktis dziedās serenādes aiz durvīm, tomēr svarīga ir konsekvence. Ja izlemts, ka no šodienas suns vairs negulēs gultā, šo kārtību nedrīkst lauzt. Tas tāpēc, ka suns lietas uztver ļoti primitīvi. “Ja vienu dienu ļausi sunim gulēt gultā, bet otru – nē, tas sunim radīs neskaidrus mājienus par to, ko patiesībā no viņa vēlies. “Nē” ir “nē” vienmēr, un, jo vairāk šo principu ievērosi, jo vieglāk un efektīvāk ritēs apmācību process,” skaidro Monta Priede.

Nākamais solis būtu suni iepazīstināt ar visām jaunajām ierīcēm un lietām, kas tiek ieviestas mājās līdz ar bērna piedzimšanu. Piemēram, tas var būt piena pumpis, jaunas mēbeles, ligzdiņa, gaisa mitrinātājs un citas lietas, ko ģimene izvēlas iegādāties. Šīs lietas savlaicīgi jāizvieto mājās, lai suns pierod pie tām, un vēlams iedarbināt elektroniskās ierīces, lai suns sadzirdētu, kā tās skan.

Viena no lietām, kas ikdienā būtiski mainīsies, ir ierastā dienas kārtība. Nereti suņu saimniekiem ir izstrādāts darbību mehānisms, pēc kura suns precīzos diennakts laikos tiek vests ārā un barots, un arī pats suns pie šīs kārtības pierod. Daudzi suņi pat nekautrējas atgādināt, ka ir pienācis vakariņu laiks, ja saimnieks aizmirsis ieskatīties pulkstenī. Arī ierastās kārtības maiņa suņiem var izraisīt stresu, tāpēc šī ir vēl viena svarīga nianse, kurai pievērst uzmanību.

Ir divi varianti, kā rīkoties. Pirmais – suns tiek radināts pie tā, ka kārtība var mainīties un būt neregulāra, respektīvi, pamazām tiek mainīti laiki, kad suns tiek barots un vests ārā. Otrais – suņa saimnieks paredz, ka vienmēr būs kāds, kurš parūpējas par to, lai suņa ierastā rutīna tiktu ievērota.

Pēdējais, bet ne mazāk būtiskais faktors ir pamata paklausības komandu ievērošana. Lai arī tas var šķist pašsaprotami un visiem suņiem būtu jāprot vismaz pāris pamata klausības komandas, der pārbaudīt, vai suns tās joprojām izpilda teicami. Brīdī, kad uz rokām būs mazulis, lieti var noderēt komandas “vietā”, “gaidīt”, “klusu” un jebkura cita, kas šķiet praktiski pielietojama. Uz jebkuru no komandām sunim ir jāatsaucas, izsakot to vārdiski, nevis ar roku žestiem. Žestikulācija var būt nepraktiska metode, jo tad sunim cilvēks ir jāredz un jāatrodas gana tuvu, lai saprastu, ko no tā sagaidīt, kamēr vārdiski izteikta komanda pieļauj lielāku komunikācijas brīvību.

Atrodi veidus, kā kvalitatīvi pavadīt laiku kopā!

Kad bērns jau būs piedzimis, lai maksimāli optimizētu laiku, ieteicams savlaicīgi pieradināt suni pie pastaigām ar ratiņiem. Lai to paveiktu, ir nepieciešama laba pavadas apmācība, kur suns nerauj pavadu. Tiem vecākiem, kuri plāno doties ratiņu pastaigās kopā ar suni, ieteicams izmēģināt ratiņu pastaigu pirms tajos atrodas mazulis. Tas ir nepieciešams ne tikai tāpēc, lai veidotos izpratne par pastaigas formātu, bet arī lai redzētu, kā suns reaģē uz to, ka sānos vai no mugurpuses nepārtraukti atrodas lieli rati. Trauksmainākas dabas suņiem tas varētu radīt spriedzi, un labāk to ir izmēģināt, kad bērns ratiņos neatrodas.

“Vadoties no personīgās pieredzes, šādas pastaigas ir kvalitatīvs veids, kā kopā pavadīt laiku ārpus mājām. Šāda pastaiga ir arī ļoti svarīga sunim laikā, kad kopā pavadītās stundas un ģimenes dinamika ir mainījusies,” stāsta Monta Priede.

Attēla avots: pexels.com

TOP Komentāri

avatar