Rīgas Zoodārza jenotiem Jaškam, Pelmenim un Cepelīnam Jurģi

Gatavojoties Latvijas neatkarības dienas svinībām jaunas mājas Rīgas Zooloģiskajā dārzā ieguvuši trīs omulīgi apaļi un darbīgi jenotu puiši Jaška, Pelmenis un Cepelīns. Jaunā jenotu ekspozīcija atrodas blakus Lūšu ekspozīcijai. Tā kā šie dzīvnieki labprāt mīl kāpelēt arī pa kokiem, tad jau itin drīz pēc ielaišanas jaunajā aplokā, jenoti sāka aktīvu labiekārtotās mītnes apguvi, gan kāpelējot pa celmiem, gan rāpjoties pa baļķiem, lai piekļūtu augstumā izvietotajiem gardumiem. 

Atgādinām, ka no 18. novembra apmeklētājiem būs pieejams jauns ceļvedis pa Rīgas Zoodārzu “Latvijas dzīvnieki Zoodārzā”, kuru būs iespējams lejupielādēt no Rīgas Zooloģiskā dārza sociālajiem tīkliem https://lv-lv.facebook.com/RigaZoo/   un mājaslapas https://rigazoo.lv/lv/apmekletajiem/tematiskie-marsruti

Bez tam 18. , 19. un 20. novembrī no plkst. 12.00 līdz 15.00 Latvijas Abinieku un rāpuļu zālē darbosies radošā zīmēšanas darbnīca, kurā gan lieliem, gan maziem profesionālu mākslinieku Aijas Putniņas un Jurija Tatarkina vadībā būs iespēja izkopt  dažādu Latvijas dzīvnieku zīmēšanas prasmes.

Par jenotiem

Pirms vairākiem gadiem Latvijas mediju telpu pāršalca ziņa, ka Dabas aizsardzības pārvalde kādam saimniekam konfiscējusi jenotu, kas turēts nepiemērotos apstākļos un barots ar čipsiem un konfektēm. Tā rezultātā dzīvnieks bija pārlieku tukls. Nonākot Zoodārza karantīnā, jenotam Jaškam tika pielāgota mainīta diēta un tādēļ ar atbilstošu barību izdevās normalizēt dzīvnieka vielmaiņu. Savukārt pērnā gada augustā Rīgā no Kauņas zoodārza ieradās divi jenoti Pelmenis un Cepelīns. Nu visi trīs dzīvnieki ir saraduši savā starpā un ar lielu interesi iepazīstot jauno mājvietu. 

Jenotu (Procyon lotor) dzimtene ir Ziemeļamerika, taču aktīvās darbības un simpātiskā izskata dēļ, daudzviet ir iecienīts mīļdzīvnieks. Tā rezultātā Eiropā un arī Āzijā šie plēsēji ir izkļuvuši savvaļā un iedzīvojušies jaunajos apgabalos, radot draudus vietējo dzīvnieku populācijām. Latvijā jenoti nav konstatēti, taču ļoti bieži iedzīvotāji par jenotiem kļūdaini sauc citu dzīvnieku – jenotsuni, kas vizuāli atgādina jenotu, taču bioloģiski nav tā ciešs radinieks. 

Atgādinām, ka Rīgas Zooloģiskais dārzs šajās svētku dienās ir atvērts apmeklētājiem. Kases strādā no plkst. 10.00 līdz 16.00 , bet iekštelpu ekspozīcijas atvērtas līdz 16.30.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar