Rīga ZOO Āfrikas lauvu tēviņš Kali svin 10. dzimšanas dienu

Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā svētki – savu 10. dzimšanas dienu svin viens no atpazīstamākajiem iemītniekiem – lauvu tēviņš Kali! Un svētki ir jāsvin, turklāt, nevis kā pagadās, bet gan ar iesaiņotu dāvanu. Šoreiz tās ir kartona kastes, kuras izkārtotas žirafes formā.

Tuvojoties pusdienlaikam, lauvu mītnē šodien četrkājaino iemītnieku vietā rosījās divkājainie – dzīvnieku kopēji gatavojās, lai Kali desmitā dzimšanas diena tiktu aizvadīta ar vērienu. Dāvanā Āfrikas lauvu tēviņš saņēma kartona žirafi, kura pildīta ar patīkamām smaržām. Aromātu nodrošināja ne tikai alpaku vilnas gabaliņi, bet arī daļiņa īstas Āfrikas no Rīga ZOO Savannas iemītnieku iesmaržinātā siena. Tikpat svarīgas kā siltums un barība zooloģiskā dārza dzīvnieku ikdienā ir arī kustības. Lai veicinātu lauvu ikdienas aktivitātes, lieliski noder neierasti barības objekti, tādēļ papildus elegantajai žirafei, Lauvu mītnē ievietota arī govs galva. Tā bagātina lauvu saimes ikdienu, jo galvas apēšana ir izaicinājums, kas liek lietā visas maņas.

Kali Rīga ZOO apmeklētājus sveicina jau teju septiņus gadus, taču savas jaunības dienas viņš ir pavadījis Bāzeles zoodārzā Šveicē. 2013. gadā divas Āfrikas lauvu mātītes Bāzeles zoodārzā savus mazuļus sagaidīja teju reizē, tādēļ pirmajā dzīves gadā četriem jaunajiem lauvu tēviņiem – Kali, Kweli, Kijana un Kibonge – bija varen liela un jestra kompānija, kurā kopā gan mācīties, gan rotaļāties.

2015. gada janvārī, nu jau pusaudža vecumā, ar izaudzētām krēpēm un teju pieaugušas lauvas izmērā, lauvu tēviņi devās prom no dzimšanas vietas. Kā vēstīja Bāzeles zoodārzs, nedēļas pirms jaunuļu aizbraukšanas bija divejādas. Tēvs Mbali ar saviem pēcnācējiem bija draudzīgs un rotaļīgs līdz brīdim, kad pienāca laiks maltītei – tad Mbali zaudēja savu humora izjūtu un jaunuļus dzina prom no ēdiena. Dzīvnieku kopēji tēvu un dēlus baroja atsevišķi, taču bija skaidrs, ka lauvēniem pienācis laiks doties gaitās uz citiem zoodārziem, lai dibinātu savas ģimenes.

Kali un divu viņa brāļu nākamais pieturpunkts bija Givskudas Zoodārzs Dānijā, savukārt ceturtais nonāca Zlinas Zoodārzā Čehijā. Divus gadus izbaudījis dāņu sauli, 2017. gada 26. aprīlī nosprausts Kali ceļojuma galapunkts – Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs.

Givskudas Zoodārzs koordinē Āfrikas lauvu (Panthera leo) Eiropas ex situ programmu (EEP – EAZA Ex-situ Programme), kas atbild par sugas vairošanu un saglabāšanu nebrīvē, jo Āfrikas lauvas ir iekļautas Pasaules Sarkanajā grāmatā kā jutīga (vulnerable) suga. Tādēļ arī Rīga ZOO saime priecājās par Kali un Cvangas panākumiem, pirms divarpus gadiem sagaidot ģimenē divus pēcnācējus – Vari un Teiku.

Foto & video: publicitātes (Rīgās ZOO)

TOP Komentāri

avatar