Rēzija Kalniņa un Kaspars Zemītis ar mūziku un dzeju saviļņo klausītājus Liepājā

Ar saviļņojošu mūzikas un dzejas programmu šarmantā aktrise Rēzija Kalniņa un ģitārspēles virtuozs Kaspars Zemītis svētdien, 22. maijā noslēdza Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” koncertsērijas “Personīgi” pavasara sezonu. Mākslinieki klausītājiem dāvāja personisku sarunu cauri dzejas rindām, ģitārspēles solo un dziesmām, kas runā par mīlestību un iekšējo jūtu pasauli, to visu apvienojot noskaņu programmā “Brīdis pēc vakariņām”.

Atklājot koncertu Kaspars Zemītis uzrunāja sanākušos: “Šādi brīži bieži vien ir svarīgāki par vakariņām – baudīt mūziku un dzeju kopā, kas ir atbilstoša šim laikam un mūsu sajūtām. Es esmu priecīgs, ka mēs visi varam būt šeit kopā.” Savukārt Rēzija Kalniņa turpināja šo domu ar vēlējumu klausītājiem: “Kad iet pavisam grūti, es ikvienam no jums iesaku lasīt dzeju un pārcelties pāri ikdienībai.”

Šoreiz programma “Brīdis pēc vakariņām” izskanēja pēcpusdienā, saglabājot pieklusināto, intīmo un romantisko atmosfēru, kas piestāv krēslas zonai starp dienu un vakaru, kas pēc Rēzijas Kalniņas teiktā ir “stunda, kas piestāv dzejai”. Klausītājiem kā klātienē, tā tiešsaistē mākslinieki piedāvāja mūziku un dzeju, kas uzrunājusi viņu sirdis.

Līdzās Kaspara Zemīša emocijām piesātinātajai ģitārspēlei, Rēzija Kalniņas samtainā un izteiksmīgā balss vēstīja vairāku latviešu autoru dzejas rindas. Programmā tika lasīta Rudītes Losānes, Daces Zālīte-Micānes, Māras Zālītes, Māra Čaklā, Imanta Ziedoņa un Rēzijas Kalniņas dvīņubrāļa Krista Kalniņa dzeja no krājuma “Niekalbīša dzejoļu grāmatiņa”. Šo dzeju caurvija Kaspara Zemīša oriģinālskaņdarbi, kā arī aranžijas tādiem latviešu un ārvalstu komponistu skaņdarbiem kā Emīla Dārziņa “Melanholiskais valsis”, tautasdziesma “Tumša nakte, zaļa zāle”, Džona Lenona “Imagine” u.c.

Skanīgā duetā abi mākslinieki izpildīja arī aizkustinošo dziesmu “Akāciju palags” ar Māra Čaklā dzeju un Rēzijas tēva Imanta Kalniņa mūziku. Skanēja arī “Sveces dziesma” ar I. Kalniņa mūziku un I. Ziedoņa vārdiem. Programmu zīmīgi noslēdza mīlestības piepildītais Kaspara Zemīša un Rēzijas Kalniņas motīvs balsij un ģitārai “Tie mani mīļākie vārdi” ar Rudītes Losānes dzeju. Šīs dzejnieces darbi arī pirmo reizi sasaistījuši abus māksliniekus.

Pēc koncerta apmeklētājiem bija iespēja satikties ar māksliniekiem neformālā gaisotnē, lai uzdotu sev interesējošos jautājumus par dzirdēto programmu. “Mana mamma Helga Dancberga mums bērnībā ļoti daudz lasīja dzeju gan Ojāra Vācieša, gan Imanta Ziedoņa. Viņa mums pasakas nelasīja, tikai sengrieķu teikas un dzeju. Kādus 20 gadus atpakaļ pie manis ciemos nāca draugi un mans rituāls bija tāds, ka es viņiem taisīju ēst, bet ar noteikumu, ka viņi pēc tam klausīsies dzeju. Mani draugi ir arī mūziķi un tad radās doma par brīdi pēc vakariņām. Kaspars bija pirmā loze,” par programmas pirmsākumiem sarunās atklāja Rēzija Kalniņa. “Rēzija mani iepazīstināja ar Rudītes Losānes dzeju un tieši viņas dzejoļi bija pirmie, kādēļ es sāku rakstīt mūziku un dziesmas,” runājot par abu sadarbību turpināja Kaspars Zemītis.

Foto: Edgars Pohevičs

TOP Komentāri

avatar