Pogainais ronis Krapa dodas uz Klaipēdu

Šodien, 24. oktobrī uz Lietuvas Jūras muzeju dodas pogaino roņu meitene Krapa, kas agrā pavasarī tika atrasta Pērnavas apriņķa Krapi pludmalē Igaunijā. Pa šo laiku dzīvnieks atveseļojies, iemācījies kārtīgi ēst zivis un izaudzis liels, tādēļ var doties uz jaunām mājām Klaipēdā, stiprinot Baltijas valstu savstarpējo sadarbību un vienotību. 

Viss sākās jau 9. martā, kad Pērnavas apriņķa Krapi pludmalē tika atrasts mazs un balts pogaino roņu mazulis. Tā kā bija izgaisušas cerības sagaidīt māti un Igaunijā nebija pieredzes tik mazu ronēnu izbarošanā tika pieņemts lēmums mazo transportēt uz Rīgu. 10. martā ar Igaunijas un Latvijas roņu speciālistu, kā arī Dabas aizsardzības pārvaldes un Igaunijas savvaļas dzīvnieku aizsardzības biedrības gādību mazais un baltais ronēns nonāca Rīgas zoodārza karantīnā. Pēc atspirgšanas, nu jau apaļīgā Krapa pārcēlās uz lielākiem baseiniem roņu un ūdensputnu kompleksā netālu no zoodārza ieejas, kur itin omulīgi lūkojās uz zinātkārajiem apmeklētājiem. Jāteic, ka, pateicoties ilggadīgajiem roņu draugiem Ventspils pilsētai, Krapa varēja justies ļoti apmierināta un augt acīmredzami, jo ik dienas saņēma vismaz 3 kg garšīgu reņģu. 

Rīgas Zoodārzs aicina skolēnus vākt ozolzīles zoodārza dzīvniekiem

Lai arī uzdodot jautājumu par to, kam vislabāk garšo ozolzīles, pirmā atbilde visbiežāk skan: mežacūkām, tomēr Zoodārzam ir pavisam cita atbilde – kukaiņiem! Liela daļa Rīgas Zooloģiskā dārza Tropu mājas kukaiņu ziemā ikdienā pārtiek no ozolu jaunajiem dzinumiem, kas izaudzēti mūsu pašu Insektārija audzētavā. Tā kā šogad daudzviet riekstu un zīļu mīļotāji sīļi, ziņo, ka ozoliem raža ir pavisam švaka, tādēļ sludinām akciju “Zoozīļuks 2019”, aicinot skolas bērnus palīgā. Diedzēšanai nepieciešamas kvalitatīvas ozolu (gan parastā ozola, gan jo sevišķi sarkanā ozola) zīles. Plašāk ar akcijas noteikumiem var iepazīties zoodārza mājaslapā: http://www.rigazoo.lv/lv/aktuali/zoodarza-jaunumi/zooziluks-aicina-bernus-lasit-ozolziles-634

Vēlīni rudens bērni

Kad mūsu pusē iestājas rudens, tad dienvidu puslodē sākas pavasaris, tādēļ arī ziemeļdaļas zoodārzos šajā laikā nereti dažu sugu dzīvniekiem dzimst mazuļi. Lai pieminām, kaut vai jaunās Āfrikas savannas ekspozīcijas iespaidīgāko pērtiķi geladu Simiju, kurš 16. oktobrī nosvinēja savu 12. dzimšanas dienu

Savukārt nupat nesen Rīgas Zoodārzā: acīgākiem apmeklētājiem Tropu mājas naktsdzīvnieku ekspozīcijā var palaimēties ieraudzīt mazu kinkažu, kas dzimis Zooloģiskā dārza dzimšanas dienās 14. oktobrī. Pāris dienas vēlāk, 16. oktobrī dienasgaismu ieraudzīja svītrastains kaķu lemurēns, savukārt dvīnīši atskrējuši pašiem mazākajiem pērtiķīšiem pasaulē pundurkalitriksiem, kas dzīvo Tropu mājā. Tātad, ja redzat, ka kādam no šiem dzīvniekiem ir vairākas galvas vai astes, tad ziniet, Jums ir laimējies redzēt ko īpašu. Nedaudz paaugušies ir divi Indijas dzeloņcūcēni, kas jau ir pusotru mēnesi veci.

Tas nozīmē, ka zoodārzā arī rudenī IR ko redzēt, atliek vien piemēroti apģērbties un nākt ciemos!

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar