Pieci būtiski soļi, kurus pārdomāt pirms pirmā īpašuma iegādes

Jauna mājokļa iegāde vienmēr ir ne vien atbildīgs, bet arī aizraujošs un patīkamām gaidām piepildīts process. Brīdī, kad tiek apsvērta jauna mājokļa iegāde, automātiski gribas doties ekspedīcijā pa sludinājumu portāliem cerībā, ka tur ieraudzītais būs tieši tas, kas meklēts. Tomēr biežāk, pēc vairākām meklējumos pavadītām stundām, nepamet sajūta, ka meklētais vai nu vispār neeksistē, vai nav sasniedzams. Īpašuma atrašana un iegāde ir laikietilpīgs process, kas var aizņemt no viena mēneša līdz pat gadam aktīvas meklēšanas, tādēļ vērts rūpīgi sagatavoties. Lai meklējumi tomēr rezultētos izsapņotajā mājoklī, nekustamo īpašumu kompānija “Latio” apkopojusi piecus vienkāršus, bet svarīgus soļus tiem, kas pašu spēkiem nolēmuši iegādāties savu pirmo īpašumu.

Par savu īpašumu ieteicams sākt domāt brīdī, kad ir stabils darbs vai ieņēmumi, kā arī skaidrs dzīves plāns tuvākajiem gadiem. Protams, ne mazāk svarīga ir sajūta, ka pienācis īstais brīdis, lai iegādātos īpašumu. “Pirms mesties dzīvokļu apskates procesā, ir būtiski izprast, tieši kādu dzīvokli meklējat. Definējot pamatlietas, ko sagaidāt no savas jaunās dzīvesvietas, iegūsiet orientierus, pēc kuriem vadīties plašajā un bieži mulsinošajā nekustamo īpašumu tirgū,” iesaka “Latio” nekustamo īpašumu darījumu vadītāja Evija Dzenīte.

Jautājumi, kurus vērts uzdot sev, pirms sākt meklēt

Neatkarīgi no tā, vai šobrīd dzīvojat īrētā vai pirktā dzīvesvietā un vēlaties mainīt īpašumu, ir vērts sev pajautāt – kas jūs neapmierina šī brīža dzīves vietā? Iespējams, tā ir vēlme pāriet no mazāka dzīvokļa uz lielāku, varbūt tieši otrādi – vēlaties samazināt dzīvojamo platību, par kuru jārūpējas. Ja dzīvojat pirmajā stāvā, bet katru reizi, atverot logu, rodas sajūta, ka dalāt daļu sadzīves ar garāmgājējiem, vairāk privātuma sniegs dzīvoklis augstākos stāvos. Varbūt ģimenē gaidāms pieaugums, bet mājā pieejamas tikai kāpnes – ar bērnu ratiņiem pārvietoties noteikti palīdzētu lifts.

“Atbildot sev uz jautājumu, kas traucē, ir lieks vai pat kaitina esošajā dzīvoklī, būs daudz vieglāk saprast, ko sagaidāt no jaunā mājokļa un kādas izmaiņas būtiski uzlabos jūsu dzīves kvalitāti. Ir vērts apspriest šo jautājumu ar visiem ģimenes locekļiem, ar kuriem kopā plānojat pārvākties. Viedokļi var atšķirties, bet vajadzētu vienoties par galvenajām jaunā mājokļa īpašībām, kas svarīgas visiem – tas ievērojami atvieglos un saīsinās īpašuma meklēšanas procesu,” rekomendē Evija Dzenīte.

Vēlmes jāsamēro ar finanšu iespējām

Domājot par savu nākamo mājokli, ir jāsamēro vēlmes ar finansiālajām iespējām. Šis būtu brīdis, kad ļoti reālistiski jāizvērtē esošā īpašuma, ja tāds ir, pārdošanas iespējas vai sava kredītspēja. Ja mājokļa iegādei ir plānots ņemt kredītu, būtu jāpārliecinās par pieejamo finanšu apjomu, apmeklējot vairākas bankas.

“Šis ir ļoti būtisks solis, pirms uzsākat dzīvokļa meklējumus – apzinoties savas iespējas, nekustamā īpašuma tirgus apskate būs daudz mērķtiecīgāka, gudrāka un, iespējams, pasargās no vilšanās, izvirzot nereālistiskus mērķus. Sazinieties ar banku, lai novērtētu savas finansiālās iespējas īpašuma iegādē un īpašuma iegādes “griestus”. Īpašuma pirkšana ir saistīta ar lieliem kompromisiem. Ja budžets ir ierobežots, iespējams, nāksies atteikties no iecerētajām ekstrām, lai spētu iegādāties īpašumu konkrētā rajonā vai konkrētā stāvoklī,” skaidro “Latio” nekustamo īpašumu darījumu vadītāja, norādot – lai nepārmaksātu, noteikti ieteicams salīdzināt plānoto īpašumu ar vismaz pieciem līdzvērtīgiem īpašumiem citos rajonos.

Racionāla izvēle – īpašums jau ierastā vidē

Kā stāsta Evija Dzenīte, viena no svarīgākajām lietām, ko cilvēki bieži aizmirst pārdomāt, ir jautājums, kur reāli norit viņu ikdiena.

“Pieredze rāda, ka īpašuma izvēle ierastā vidē ir daudz racionālāka un labāka izvēle nekā īpašuma iegāde ārpus ierastās vides, īpaši, ja plānotais īpašums ir privātmāja vietā, kas atrodas vairāku desmitu minūšu braucienā no ikdienā svarīgajiem lokācijas punktiem (darbs, sporta zāle, bērnudārzs utt.). Tas nozīmē, ka jādomā ne vien par īpašuma atrašanās vietu, bet arī par infrastruktūru un savu iespējamo ikdienu konkrētajā vietā,” iesaka eksperte.

Ir svarīgi saprast, kāds ir jūsu vai jūsu ģimenes ikdienas maršruts – kur atrodas darba vieta, skola vai bērnudārzs. Arī tas, vai ikdienā lielākoties pārvietojaties ar automašīnu, vai sabiedrisko transportu, ir nozīmīgs jautājums. Vai rajons, kuru iedomājaties kā savu nākamo dzīves vietu, ir drošs un spēj piedāvāt visus pakalpojumus un nodrošināt jūsu vajadzības? Vai jums ir būtiski, ka dzīvokļa tuvumā atrodas parks, kur doties pastaigā ar mājdzīvnieku?

Zemūdens akmeņi – īpašumu apgrūtinājumi

Brīdī, kad šķiet – īstais īpašums ir iekritis jūsu rokās, ir vērts vēlreiz ar vēsu prātu pārliecināties par visiem iespējamiem “zemūdens akmeņiem”. Potenciālo mājokli būtu jāapskata vairāk nekā vienu reizi – dažādos laikos. Jānoskaidro visas komunālo pakalpojumu sniedzēju izmaksas un līgumiskās attiecības, kā arī vērts veltīt laiku sarunai ar kaimiņiem un apsaimniekotāju.

“Pirms iegādāties īpašumu, svarīgi novērtēt tā tehnisko stāvokli, izmantoto būvmateriālu kvalitāti. Pārliecināties par elementāro: spiedienu ūdens krānā, vizuālajiem defektiem – vai īpašumā nav pelējuma, netek jumts, vai ēkas konstrukcijās nav plaisu. Noteikti jānoskaidro, vai izvēlētajam īpašumam nav kādu apgrūtinājumu: vai zeme zem būves ir īpašumā, vai nomāta; vai ir palīgtelpas; vai īpašumā nav notikusi nelikumīga būvniecība, ko vēlāk nāksies saskaņot, ieguldot papildu izmaksas; vai stāvvietas ir koplietošanas līgumā, vai individuāli noteiktas kadastra vienības,” brīdina Evija Dzenīte. Ja paredzēts veikt kādas pārbūves, jānoskaidro cik efektīvs ir telpu plānojums un vai būs iespējams veikt iecerēto.

Mājokļa iegāde un vērtība ilgtermiņā

Kad lēmums par īpašuma iegādi ir pieņemts, svarīgi saprast īpašuma likviditāti – par cik jūs šo īpašumu varēsiet pārdot tālāk. Ja cena noteikta pārāk zema, ir vērts painteresēties par tādas rīcības iemesliem.

“Nonākot līdz darījuma slēgšanai, nepieciešams nodibināt pircēja-pārdevēja attiecības, kas ietver saistības arī ar trešajām pusēm, piemēram, banku. Tāpat rūpīgi jāizskata līguma priekšmets – vai tas, par ko esat vienojušies, ierakstīts arī līgumā. Latvijā ierasta prakse, ka par īpašuma pirkšanas darījumu no pirmā soļa maksā īpašuma pārdevējs, nevis pircējs,” stāsta Evija Dzenīte, uzsverot, ka kopumā pārreģistrācijas procesā jāpievērš uzmanība likumdošanai, tādēļ ieteicams konsultēties ar speciālistiem, kas pārvalda šādus jautājumus.

Foto: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar