Pieaug interese par privātmāju būvniecību. Kas jāņem vērā pirms būvniecības uzsākšanas?

Luminor bankas novērojumi rāda, ka arvien vairāk cilvēku vēlas būvēt māju. Aptuveni 15% no bankas izsniegtajiem hipotekārajiem kredītiem ir tieši privātmāju būvniecībai, un klientu interese par šādiem aizņēmumiem palielinās – jūnijā izsniegto kredītu summa būvniecībai pieaugusi divas reizes, salīdzinot ar iepriekšējiem mēnešiem. Mājas būvniecība ir gana sarežģīts process, un ir vairāki svarīgi jautājumi, kas jāņem vērā vēl pirms mājokļa būvniecības uzsākšanas.

“Aktīvākā māju būvniecība norit Pierīgā, kur tiek realizēti 74% no visiem būvniecības kredītiem, ko izsniedz Luminor banka. Visbiežāk privātmāju būvēt vēlas ģimenes ar bērniem un ar vidējiem mājsaimniecības ienākumiem ap 2500 eiro. Vairumā gadījumu cilvēku vēlmes ir nepārspīlētas un praktiskas – lielākoties tiek būvētas mājas ar platību ap 130-150 m2, bet apbūves zemes platība ir vidēji 1000 m2. Būvniecībai visbiežāk aizņemas vidēji 150 tūkstošus eiro, izvēloties kredīta termiņu līdz 30 gadiem,” vidējo darījumu raksturo Ingūna Krieva, Luminor mājokļu kreditēšanas eksperte. Viņa stāsta, ka bankā vēršas daudzas ģimenes, kas plāno mājas būvniecību, taču kopā ar bankas ekspertiem katrs gadījums tiek rūpīgi izvērtēts, lai klientam būtu skaidra sapratne, ar kādām darbībām un izmaksām šajā procesā jārēķinās, un lai bankai būtu pārliecība, ka mājsaimniecība ir gatava uzņemties šīs saistības. Bieži vien sapnis par savu privātmāju ņem virsroku, taču šajā procesā ir būtiskas lietas, kas jāņem vērā pirms būvniecības uzsākšanas. Luminor eksperte skaidro galvenos soļus, ko būtu ieteicams veikt pirms mājas būvniecības. 

Iespēju noskaidrošana bankā

Kad cilvēks ir nobriedis savas mājas būvniecībai, vēl pirms zemes iegādes ieteicams doties uz pirmo konsultāciju bankā, lai izrunātu savas ieceres ar bankas speciālistiem un noskaidrotu hipotekārā kredīta saņemšanas iespējas. Mājokļa iegāde ir ilgtermiņa lēmums, tāpēc banka palīdz izvērtēt maksimālās finansējuma iespējas, ieskicē galvenos būvniecības finansēšanas soļus un tiek pārrunāti kredīta saņemšanas kritēriji.

Zemes iegāde

Visbiežāk cilvēki zemes gabalu iegādājas paši par saviem līdzekļiem un bankas finansējumu piesaista mājas būvniecībai. Taču pirms zemes iegādes svarīgi noskaidrot vairākus būtiskus jautājumus. 

  • Kādi priekšnoteikumi ir būvatļaujas iegūšanai? To var uzzināt attiecīgajā pašvaldības būvvaldē, kas sniedz ziņas par teritoriālo plānojumu un to, kādas ēkas konkrētajā vietā atļauts būvēt. 
  • Kādas ir pieejamās komunikācijas zemes gabalam? Kādas iespējas tās ierīkot? Kādi ir pašas pašvaldības un attiecīgo pakalpojumu sniedzēju plāni komunikāciju ierīkošanā attiecīgajā vietā? Vislabāk, ja komunikācijas – ūdens, kanalizācija, elektrība vai gāze – ir jau pieejamas, taču par to ierīkošanas pieejamību var uzzināt arī savā pašvaldībā vai sazinoties ar pakalpojumu nodrošinātājiem – Latvenergo, Latvijas Gāze u.c., kas varēs arī sniegt informāciju par iespējamām izmaksām, ja komunikācijas tomēr būs jāierīko pašam. Svarīgi šīs izmaksas iekļaut kopējā celtniecības tāmē.
  • Vai un kāda ir piekļuve īpašumam? Svarīgi ne tikai uz vietas dabā, bet arī dokumentos pārliecināties par piebraucamā ceļa juridisko statusu – vai tas ir nostiprināts zemesgrāmatā kā ceļa servitūts, vai ir trešās personas īpašumā, kas nozīmē papildu formalitātes un iespējamus sarežģījumus. Ideāli, ja tas ir pašvaldības ceļš, ko iedzīvotāji var brīvi izmantot un ko apsaimnieko pašvaldība – labo, ziemā tīra utt. 
  • Kāda ir grunts un gruntsūdeņi? Pirms zemes iegādes vēlams veikt ģeoloģisko izpēti un noskaidrot, vai grunts ir stabila vai nestabila un kāds ir gruntsūdeņu līmenis, jo šie aspekti var nozīmīgi ietekmēt mājas būvniecības izmaksas.
  • Kādas ir nākotnes būvniecības ieceres blakus teritorijā un attiecīgie zemes izmantošanas mērķi, kas var ietekmēt īpašuma vērtību nākotnē?

Mājas projekta izstrāde 

Kad zeme ir nopirkta un klients ir konsultējies ar banku par finansējumu, ir jāizvēlas piemērotākais arhitekts – iepazīstoties ar dažādu arhitektu portfolio jeb paveiktajiem darbiem, varēs saprast, ar kuru vislabāk sakrīt gaume un kura “rokraksts” vairāk uzrunā. Uzklausot klientu vēlmes – mājas stāvu skaitu, kopējo platību, istabu skaitu, jumta konstrukciju un apdares veidu –, arhitekts izveidos atbilstošu ēkas projektu, un būvnieki sastādīs tāmi. Luminor eksperte iesaka izvērtēt iespēju projekta izstrādē uzreiz iekļaut arī dizainu, lai mājoklis būtu funkcionāls un ērts – dizaina projekts paredz elektrības slēdžu un kontaktu saplānošanu, iekšējās apdares izvēli un mēbeļu plānojumu atbilstoši katras telpas funkcijām. 

Šobrīd arvien populārākas kļūst koka karkasa mājas – to būvniecībai jau tiek izsniegti aptuveni 40% no visiem būvniecības kredītiem. Šādu māju būvniecība ir ātrāka, un ražotāji piedāvā paveikt visu par fiksētu cenu, taču, izvēloties ražotāju, svarīgi rūpīgi izpētīt izvēlēto mājas komplektāciju un saprast, vai cenā iekļauti arī visi iekšdarbi.

Izvēloties gatavos mājas projektus, svarīgi pārliecināties, ka projekta vizualizācija atbilst faktiskajiem un vēlamajiem izmēriem, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, kad māja būs uzbūvēta. Piemēram, ja vizualizācijā redzama garāža ar divām automašīnām, jāpārliecinās, vai arī realitātē garāža būs tik plaša, tāpat vajadzētu saprast, vai vizualizācijā redzamo mēbeļu izmērs atbilst realitātei un telpā visam pietiks vietas. 

Kad projekts ir gatavs, tas jāsaskaņo būvvaldē, lai varētu saņemt būvatļauju. Visi šie dokumenti ļaus noteikt īpašuma nākotnes vērtējumu, no kura banka varēs izvērtēt, cik lielu kredītu piešķirt būvniecībai. Vidēji izdevumiem par mājas būvniecību vajadzētu rēķināties vismaz ar 1000 eiro par kvadrātmetru. Bankai būtiski, lai kopējā tāmē būtu iekļauti arī neparedzēti izdevumi, kā arī mājas teritorijas labiekārtošanas izmaksas (zāliena ierīkošana, žoga uzstādīšana u.tml.). 

TOP Komentāri

avatar