Pētījums: 7 no 10 Latvijas iedzīvotājiem mēdz saskarties ar vēdera uzpūšanos

Tuvojoties Ziemassvētkiem, gandrīz katrs ieplāno apmeklēt kādu svētku koncertu vai satikt sen neredzētus draugus, tomēr sirsnīgos brīžus nereti var sabojāt zarnu trakta radītais diskomforts. BENU Aptiekas Veselības monitoringa rezultāti atklāj: 72% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju kopumā mēdz saskarties ar vēdera uzpūšanos, no kuriem 29% norādījuši, ka šīs problēmas dēļ ir izvairījušies no publisku pasākumu apmeklēšanas. Lai Ziemassvētku laiku nesabojātu vēdera uzpūšanās, uztura ieteikumos dalās uztura speciāliste Liene Sondore.

Dati parāda, ka tikai 21% pētījuma dalībnieku ikdienā nesaskaras ar vēdera uzpūšanos, savukārt starp Latvijas iedzīvotājiem, kuri kopumā mēdz saskarties ar vēdera uzpūšanos, 25% to pieredz vismaz reizi nedēļā, 21% vismaz reizi mēnesī, bet 26% retāk. Sievietes ar vēdera uzpūšanos saskaras biežāk – starp visiem, kuri saskaras ar vēdera uzpūšanos, kopumā 52% sieviešu vismaz vienu reizi mēnesī ir šī problēma, savukārt vīriešu vidū šis rādītājs ir 39%. Tomēr interesanti, ka no publiskiem pasākumiem uzpūsta vēdera dēļ biežāk izvairās tieši vīrieši, respektīvi, starp vīriešiem, kuri kopumā mēdz saskarties ar vēdera uzpūšanos, 34% snieguši atbildi, ka šīs problēmas dēļ ir izlaiduši kādu publisku pasākumu, savukārt sieviešu vidū šis rādītājs ir 24%. Pētījums neuzrāda, ka veidotās sakarība starp vēdera pūšanās biežumu un respondentu vecumu.

Starp respondentiem, kuri atzinuši, ka kopumā mēdz saskarties ar vēdera uzpūšanos, 15% atklājuši, ka šīs problēmas risināšanai ir apmeklējuši ārstu, 7% vērsušies pie farmaceita, savukārt 78% situācijas uzlabošanai nav darījuši neko.

Vēdera pūšanās iemesli

Uztura speciāliste Liene Sondore skaidro, ka vēdera uzpūšanās ir saistīta ar ēšanas paradumiem, piemēram, to, cik ātri tiek ieturēta maltīte. Ir cilvēki, kuriem vēders pūšas no kāpostiem, pākšaugiem un skābētajiem produktiem, tomēr tas pārsvarā ir individuāli. Tāpat gāzes vēderā var veicināt liels cukura (vienkāršo ogļhidrātu) un tauku, kā arī olbaltumvielu daudzums. Speciāliste atklāj, ka cilvēki bieži sūdzas par diskomforta sajūtu vēderā tieši pēc pākšaugu lietošanas uzturā. Tie uzturā būtu jālieto regulāri (vismaz reizi nedēļā), tomēr nereti veidojas situācija, ka cilvēks ilgstoši nelieto kādas produktu grupas, un tad, ieēdot, piemēram, pākšaugus, sākas vēdera uzpūšanās, jo gremošanas trakta fermenti “nesaprot” šādus produktus. Ja vēdera uzpūšanās ir regulāra, noteikti jāapmeklē gastroenterologs un tad jādodas pie uztura speciāliste.

Ieteikumi Ziemassvētku laikam

L.Sondore atgādina, ka Ziemassvētkus nevajadzētu uztvert kā pieēšanās maratonu, un ir svarīgi katram saprast svētku patieso nozīmi. Svētku mielastu ieteicams plānot ļoti rūpīgi un veikalu apmeklēt tikai ar iepriekš sagatavotu iepirkšanās sarakstu. Arī svētku laikā jāatceras par sabalansētu un veselīgu ēdienkarti, pamatēdienā iekļaujot gaļu vai zivi, piedevas un saknes, savukārt veģetāriešiem tas varētu būt tofu vai tempi ar piedevām. Ziemassvētki ir kopā būšanas laiks – sarunas, prieks, dziesmas un tradīcijas. Ēdiens ir nozīmīga svētku sastāvdaļa, tomēr tai nevajadzētu kļūt par svētku būtību. Tāpēc rūpīgi plānosim svētku maltītes un neaizmirsīsim arī par fiziskām aktivitātēm!

BENU Aptiekas Veselības monitoringu veic BENU Aptieka sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS. Pētījums veikts 2019. gada oktobrī, aptaujājot 1005 Latvijas pastāvīgos iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Foto: publicitātes (shutterstock.com)

TOP Komentāri

avatar