Pētījums: 2/3 Latvijas iedzīvotāju ir ādas sūdzības

Vesela un mirdzoša āda ir cilvēka vizītkarte, kā arī būtisks labas pašsajūtas un pārliecības priekšnosacījums, tomēr BENU Aptiekas Veselības monitoringa rezultāti atklāj, ka 65% Latvijas iedzīvotāju ir regulāras sūdzības par savu ādu. Biežākās sūdzības ir sausa āda (27%), pinnes vai izsitumi (15%), ādas jutīgums (14%), kā arī pārāk taukaina āda (11%), savukārt vēl 10% aptaujāto ir kādas citas sūdzības. Lai āda būtu vesela, tvirta un mirdzoša, ādas kopšanas ieteikumos dalās dermatoloģe Lauma Valeine un BENU Aptiekas skaistuma konsultante Natālija Gavriļčenko.

Noskaidro savas ādas vajadzības!

Pētījuma rezultāti atklāj, ka 29% respondentu nav noskaidrojuši savu ādas tipu, 23% ir kombinēta āda, 22% normāla āda, 14% sausa, bet 5% taukaina āda. L. Valeine skaidro, ka katram cilvēkam ādas tips ar tam raksturīgajām pazīmēm ir faktiski nemainīgs visas dzīves garumā, savukārt ādas stāvokli un izskatu nosaka gan iekšējie (stress, ģenētika), gan ārējie faktori (ādas kopšanas paradumi, vide). Lai saglabātu gludu, veselīgu un mirdzošu ādu visas dzīves garumā, ir svarīgi noskaidrot savas ādas tipu, jo tas palīdz saprast ādas vajadzības, vājos punktus un izvēlēties ādas tipam atbilstošus kosmētikas līdzekļus. N. Gavriļčenko piebilst, ka nevajadzētu ticēt dažādiem ādas “brīnumlīdzekļiem,” ko piedāvā internetā, bet gan doties pie kosmetologa, dermatologa vai arī apmeklēt kādu no BENU Aptiekām, lai bez maksas noteiktu ādas tipu un saņemtu nepieciešamos ieteikumus. 

Vai veselīga āda ir tikai sieviešu “rūpe”?

Viens no BENU Aptiekas Veselības monitoringa secinājumiem ir, ka sievietes ir daudz labāk informētas par savas ādas tipu, proti, tikai 15% sieviešu nav noskaidrojušas savas ādas tipu, kamēr vīriešu vidū šis rādītājs ir 45%. Vienlaikus vīrieši izteikti biežāk snieguši atbildi, ka viņiem nav sūdzību par ādu (44% pret 26%). L. Valeine norāda, ka minētie rezultāti ir diezgan likumsakarīgi, jo sabiedrībā valda uzskats, ka zināšanas par ādu, tās kopšanu, kā arī regulāri kosmetologa un dermatologa apmeklējumi nav “vīrišķīgas nodarbes.” Tomēr vienlaikus speciāliste atklāj tendenci, ka aizvien vairāk vīriešu uzmanību pievērš savam ārējam izskatam un ādas tipam. L. Valeines vērtējumā vīrieši nereti ir pedantiskāki un paklausīgāki pacienti nekā sievietes, jo, noskaidrojot, kas un kad viņiem jādara, tas tiek arī rūpīgi pildīts.

Jauniešu bieds – pinnes 

Sūdzības par ādu daudz biežāk novērojamas jauniešu vidū. Pētījuma rezultāti atklāj, ka kopumā tikai 14% iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 24 gadiem nav sūdzību par ādu, kamēr iedzīvotāju grupās no 45 līdz 54 gadiem un no 55 līdz 63 gadiem attiecīgi 45% un 46% snieguši atbildes, ka viņiem nav ādas sūdzību. Savukārt visbiežākā jauniešu ādas sūdzība ir akne jeb pinnes, 47% sniedzot apstiprinājumu šai ādas problēmai. L. Valeine, komentējot šos rezultātus, norāda, ka jaunībā ādas sūdzības lielā mērā ir saistītas ar hormonālām izmaiņām, kad tauku dziedzeri ir aktīvāki un āda ir vairāk pakļauta iekaisuma procesiem, piemēram, pinnēm. Skaistuma eksperte N. Gavriļčenko norāda uz dzīvesveida negatīvo ietekmi uz ādu īpaši jauniešu vidū. Bieži vien pinnes un citas sejas ādas problēmas skaidrojamas ar gāzētu un cukurotu dzērienu lietošanu, kā arī neveselīgu uzturu. 

Ieteikumi pareizai sejas ādas kopšanai!

Nereti tieši sejas ādas sūdzības ir lielākais izaicinājums, jo tā ir katra cilvēka vizītkarte un var atstāt nepatīkamas sekas uz panākumiem darbā un attiecību veidošanā. N. Gavriļčenko norāda, ka gan vīriešiem, gan sievietēm sejas ādas kopšanas pamatu veido divi aspekti – ādas attīrīšana un ādas tipam, stāvoklim un gadalaikam atbilstošu līdzekļu izmantošana. Speciāliste atklāj, ka seju ieteicams attīrīt divas reizes dienā – no rīta pēc pamošanās un vakarā pirms došanās gulēt. Pēc ādas attīrīšanas un nosusināšanas dvielī, vēlams seju notīrīt ar tonizējošu sejas ūdeni, kuram piemīt ādu savelkošas īpašības. Rīta cēliena pēdējais sejas ādas kopšanas solis ir acu zonai, kā arī sejas ādas tipam atbilstoša dienas krēma uzklāšana. Vakarā svarīgākais sejas ādas kopšanas ieteikums sievietēm ir rūpīga kosmētikas notīrīšana un sejas ādas attīrīšana, lai miega laikā sejas ādas atjaunošanos nekavētu uz sejas palikušais pūderis, krāsu paliekas vai putekļi. Rūpīgai kosmētikas noņemšanai ieteicams izmantot losjonu, pieniņu vai micelāro ūdeni, savukārt sejas ādas mazgāšanu vēlams veikt ar filtrētu ūdeni, izmantojot, nevis ziepes, bet gan tīrīšanas želeju, pieniņu vai putas. Noslēgumā tiek uzklāts acu krēms un sejas ādas tipam atbilstošs nakts krēms.

Rūpējies par ādu un apturi laiku!

L.Valeine apstiprina, ka arī viņas pieredzē biežākās ādas sūdzības ir sausa āda, pinnes, ādas jutīgums un pārāk taukaina āda. Visas minētās sūdzības pastiprinās nepiemērotu ādas kopšanas līdzekļu lietošanas rezultātā. Speciāliste norāda, ka sausas ādas gadījumā nepieciešams lietot ādas kopšanas līdzekļus, kas paredzēti dehidrētai ādai, kā arī vidēji dienā noteikti jāizdzer 8 līdz 10 ūdens glāzes un jāuzklāj saules aizsargkrēmi, jo saule pastiprina ādas izžūšanu. Lai mazinātu ādas jutīgumu, jālieto jutīgai ādas paredzētie līdzekļi, kas palīdzētu atjaunot normālu ādas aizsargbarjeru. Savukārt taukainas ādas gadījumā vēlams nodrošināties ar ādu balansējošiem līdzekļiem, kas regulē tauku dziedzeru aktivitāti un mazina spīdumu.

Abas speciālistes norāda, ka veselīgas un mirdzošas ādas pamatā ir regulāra ādas kopšana atbilstoši ādas tipam, stāvoklim un vecumam. Vēlams regulāri lietot ādu mitrinošas maskas, kā arī saulainās sezonas laikā uzklāt aizsargkrēmu. Tāpat ekspertes atgādina par sabalansētu un pilnvērtīgu uzturu, pietiekama ūdens daudzuma uzņemšanu, regulārām fiziskām aktivitātēm un atrašanos svaigā gaisā.

BENU Aptiekas Veselības monitoringu veic BENU Aptieka sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS. Pētījums veikts 2019. gada jūnijā, aptaujājot 1005 Latvijas pastāvīgos iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

 

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar