Pasaules talka aicina – iestādi savu Laimes koku!

Nākamnedēļ, 18. septembrī, jau ceturto gadu pēc kārtas Latvija piedalīsies Pasaules talkā jeb World Cleanup Day. Šogad, talkas ietvaros, Jelgavā tiks atklāts otrais “Laimes koku” parks, taču ikviens iedzīvotājs ir aicināts piedalīties koku sēšanas un stādīšanas talkās visā Latvijā, lai veicinātu pasaules ekosistēmas līdzsvara atjaunošanu un sasniegtu kopīgu mērķi – lai Latvija kļūtu par zaļāko valsti pasaulē. 

Jau kopš pirmā gada, kad Latvija piedalās Pasaules talkā, rudens talkās galvenais mērķis ir veicināt rūpes par zaļākas vides veidošanu. Tāpēc arī šogad aicinām iedzīvotājus pievienotas talkas aktivitātēs un rūpēties par dabas atjaunošanu – iesējot vai iestādot savu “Laimes koku”. Piedaloties akcijā, savu koku stādīšanas vietu ikviens var pieteikt Lielās Talkas izvietotajā kartē: https://talkas.lv/laimes-koki/

Kustības Lielā Talka vadītāja Vita Jaunzeme: “Aizvadītajā gadā mēs pierādījām, ka mūsu sabiedrība kopīgiem spēkiem var sasniegt daudz! Organizējot Pasaules talku Latvijā, ik gadu ir gandarījums par to, ka tā sniedz iespēju vienoties kopīgās aktivitātēs vairāku paaudžu pārstāvjiem, lai veidotu zaļāku, sakoptāku un patīkamāku vidi mums apkārt. Īpašs prieks ir par to, ka tieši bērni un skolēni tiek iesaistīti koku sēšanas un stādīšanas aktivitātēs, jo tā tiek veidota atbildības sajūta par dabas saglabāšanu. Tāpēc aicinu ikvienu, skolēnus, pašvaldības, uzņēmumus un ģimenes – pievienoties Pasaules talkā, lai kopā vairotu zināšanas par dabas atjaunošanas procesiem un padarītu Latviju vēl zaļāku!”

“Latvijas valsts meži” Komunikācijas nodaļas vadītājs Tomass Kotovičs: “Šogad Latvijas valsts mežos ir iestādīti vairāk nekā  29 miljoni augstvērtīgi koku stādi. Un šis darbs – meža atjaunošana un kopšana nekad nebeidzas, jo tas ir pamats zaļai un pārtikušai Latvijai, kurā katram iedzīvotājam ir iespēja mežā atpūsties un baudīt daudzveidīgas dabas tuvumu. Mēs varam būt droši, ka viena nocirstā koka vietā Latvijas valsts mežos tiks iestādīti vismaz divi jauni, un prieks, ka arī Pasaules talka rosina izpratni par koku stādīšanas nozīmi! Lai braši aug jaunie kociņi, koksnē noglabājot oglekli un vairojot skābekli Latvijā un pasaulē!” 

Piedaloties “Laimes koki” akcijām aicinām ikvienu dalīties savos labajos darbos:

  • Iesēj podiņā iepriekš sagatavotu koka sēklu vai iestādi koka stādu;
  • nofilmē vai nofotografē sēšanas/stādīšanas procesu un dalies ar to savos sociālo tīklu kontos, izmantojot tēmturus: #Lielatalka #WorldCleanupDay #Laimeskoki;
  • iestādot kociņu, atzīmē tā atrašanās vietu interaktīvajā Laimes koku kartē: https://talkas.lv/laimes-koki/

Koku stādīšanas pamācība: https://saite.lv/t2Rip 

Atgādinām, ja plānots koku stādīt privātajā teritorijā, tad nav nepieciešams saskaņojums par koka stādīšanu, savukārt, ja vēlaties stādīt koku pašvaldības vai jebkurā citā teritorijā, nepieciešams sazināties ar konkrētās pašvaldības koordinatoru. Koordinatoru kontakti pieejami: https://talkas.lv/kontakti/.  Tāpat, organizējot koku stādīšanas talkas, aicinām būt atbildīgiem un ievērot visus valstī noteiktos drošības noteikumus. 

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar