Par drošu distanci jeb Ko darīt, ja citi neievēro piesardzību?

Covid-19 inficēšanās gadījumu skaits pieaug un tas nozīmē, ka ir jābūt piesardzīgiem un jāievēro ne tikai pastiprināta higiēna, bet arī sociālā distancēšanās. Uz jautājumu – ko iesākt situācijās, ja sociālās distancēšanās prasību apkārtējie ignorē – atbildēt palīdz  Mēness aptiekas farmaceits Vadims Brižaņs. 

“Katrs sociālo distancēšanos var uztvert atšķirīgi – kāds pieņem par normu, bet kāds cits var būt mazāk uzmanīgs un izlikties, ka tā uz viņu neattiecas, vai uzskata, ka vīruss viņu neskars. Cilvēku attieksme var būt atšķirīga, taču ikvienam ir svarīgi saprast, ka, izvairoties no ciešāka kontakta ar citiem, samazinās koronavīrusa izplatība,” teic Mēness aptiekas farmaceits Vadims Brižaņs.

Ko darīt, ja citi neievēro piesardzību?

  • Domā par drošību

Pirmkārt, lai ko arī vēlies teikt vai uzsākt, atceries par savu drošību – uzvedies mierīgi un netuvojies. Nereti otram aizrādot par nepatīkamu rīcību, rodas strīda situācijas – cilvēks var nebūt gatavs uztvert aizrādījumu, var būt agresīvs. Ko darīt lietas labā? Vari informēt konkrētās vietas atbildīgo personu, piemēram, esot veikalā, informē apsargu. Tiesa, arī pārspīlēt ar aizrādījumiem nevajadzētu – ja uz ielas garām paiet cilvēks, neievērojot divu metru distanci, lai iet! Inficēšanās risks ir visai minimāls. 

  • Citu uzskati var būt atšķirīgi

Viedokļi un uzskati var atšķirties, tādēļ esi saprotošs. Nevar otru nosodīt, ka viņš ir neiecietīgs un neinformēts par distancēšanos, tikai tāpēc, ka visu nedara kā tu. Visticamāk tā ir atšķirīgā izpratne par riska iespējām un nepieciešamību veikt piesardzības pasākumus, un šis cilvēks droši vien domā, ka rīkojas pareizi un atbildīgi. Piemēram, kāds varbūt uzskata, ka, valkājot masku, sociālo distancēšanos var neievērot, lai gan arī šādā gadījumā tā ir ieteicama. 

  • Esi godīgs pret tuvajiem

Labākais, ko vari darīt, ja kāds no tuviniekiem vai ģimenes neievēro sociālo distancēšanos, par to viņu painformēt. Tas nenozīmē, ka uzreiz mainīsi cilvēka domas un darbības, taču būsi drošs, ka darīji visu iespējamo, lai mīļos pasargātu no inficēšanās. Pat, ja redzi, ka tevis sniegta informācija netiek uztverta, kā cerēts, esi stingrs savā nostājā. 

Nenoliedzami ir lieliski, ja cilvēki, ar ko dzīvo vienā mājsaimniecībā, ievēro tādus pašus piesardzības pasākumus, kā tu.  Lūk, noderīgi piemēri pozitīvas pārliecināšanas komunikācijai!

  • Kontrolē savas domas un jūtas. Tā vietā, lai teiktu “tu esi savtīgs, egoists”, labāk saki, piemēram, “es uztraucos, ka vari vīrusu nogādāt mājās kādam tuviniekam”.
  • Esi mierīgs un racionāls. Bailes no vīrusa var izraisīt aizkaitinājumu un niknumu, taču agresīvs tonis var tikai vairot otra vēlmi aizsargāties un tas nozīmē – izraisīt negatīvu pretreakciju.
  • Ieklausies otra viedoklī. Esi laipns un ieklausies, kādēļ viņš rīkojas tieši tā. Ja cilvēks tiek uzklausīts, nereti viņš ir ar mieru koriģēt savus uzskatus un darbības.

Tu nevari mainīt visu pasauli

Daudziem patīk kontrolēt un norādīt, kā būtu labāk un pareizāk, taču parasti tas citos cilvēkos izraisa neapmierinātību. Atceries, ka visus kontrolēt neizdosies, tu vari tikai ieteikt, kā rīkoties ir drošāk. Nevari otram uz sejas uzlikt masku, taču vari ievērot higiēnas prasības un sociālo distancēšanos, lai pasargātu sevi. Tu vari būt atbildīgi tikai par savu rīcību – neapmeklēt vietas, kur pulcējas daudz cilvēku un maza iespēja sociāli attālināties.

Zini, kā pareizi lietot sejas masku

 „Mēness aptiekas” farmaceits Vadims Brižaņs uzsver, ka higiēnas aspekti, maskas valkājot, ir ārkārtīgi svarīgi: „PVO rekomendē pirms maskas uzlikšanas rūpīgi nomazgāt rokas – tieši tā kā mums mācīts – ar ziepēm 20 sekundes, vai arī, ja tas nav iespējams, apstrādāt tās ar atbilstošu dezinfekcijas līdzekli. Uzlieciet masku rūpīgi un kārtīgi – nosedziet muti un degunu un pārliecinieties, ka starp jūsu seju un masku nav spraugu. Atceries, ka vēlāk to vairs nebūs iespējams piekārtot – neaiztieciet masku, nepieskarieties sejai, bet, ja kāda iemesla dēļ tomēr nākas to darīt, pirms tam atkal viss tas pats – nomazgājiet vai kārtīgi nodezinficējiet rokas un pēc piekārtošanas dariet to pašu. Nomainiet masku ar jaunu, tiklīdz tā ir mitra, un nelietojiet vienreizējās lietošanas maskas atkārtoti. Kā rīkoties, lai noņemtu masku? Tas jādara no aizmugures (nepieskarieties maskas priekšpusei) un nekavējoties izmetiet slēgtā tvertnē. Un tad, protams, rokas, rokas, rokas! Mazgājam vai apstrādājam ar līdzekli, kas satur 70% spirta. 

Piebilstams, ka masku lietošana neatceļ sociālās distancēšanās nosacījumus. 

Un vēl – seko tikai uzticamai informācijai

Plašsaziņas līdzekļi ir pārpludināti ar informāciju par Covid-19. Farmaceiti aicina uzticēties tikai drošiem informācijas avotiem – ārstiem, epidemiologiem, farmaceitiem un zinātniska satura interneta vietnēm. 

Attēls: https://www.freevector.com/

TOP Komentāri

avatar