Notikusi pirmizrāde lugai “Pēdējais cilvēks”

13.februārī Digital Art House telpās notiks lugas “Pēdējais cilvēks” slēgtā pirmizrāde, kas tapusi pēc Džordža Orvela romāna “1984” motīviem. Režisors Antons Kiseļus romāna notikumus pārveidojis galveno varoņu dialoga un pārdomu formātā. Izrāde ir dramatiskā teātra, sarežģītās video mākslas, ar kuru izrādes gaitā mijiedarbosies aktieri, modernās elektroniskās mūzikas un performances elementu sintēze.

Projekta komandu vada teātra režisors Antons Kiseļus. Viņš ir dzimis un audzis Tallinā. 2016. gadā Maskavā Antons absolvēja Valsts Teātra mākslas institūta (ГИТИС) režijas nodaļu (leģendārā režisora un profesora Leonīda Heifeca darbnīca). Par izrādi A. Kiseļus saka: “Pēdējais cilvēks” ir totāls un drosmīgs mūsu īstenotais eksperiments. Tajā iesaistīti ļoti interesanti cilvēki un speciālisti, kuriem es ļoti uzticos un kurus augstu vērtēju. Izrādē apkopota ļoti dažādu izcilu meistaru kvalifikācija no dažādām mākslas jomām. Mēs izvēlējāmies ļoti aktuālu, drosmīgu tēmu. Varbūt kādam šķitīs, ka šodien ir nepiedienīgi vai pat nežēlīgi veidot izrādi par šo tēmu un izmantojot šādu materiālu. Bet es uzskatu, ka šodien ir ļoti svarīgi runāt par mūsu laikmeta īpatnībām, par cilvēku un varu, par to, kā vara salauž un pakļauj kontrolei cilvēkus, kā tā cīnās pret tiem, kas tai pretojas. Mūsu izrāde ir par Cilvēku un par to, kā saglabāt cilvēku sevī tik sarežģītos laikos. Un pats galvenais, “Pēdējais cilvēks” ir luga par lielu mīlestību un lielu kaisli. Daži literatūrzinātnieki Orvela romānu “1984” dēvē nevis par antiutopisku romānu, kā mēs esam pieraduši uzskatīt, bet gan par mīlestības romānu. Un daudzējādā ziņā es viņiem piekrītu – tāpēc mūsu priekšnesums būs spilgts, kaislīgs, smieklīgs, dzīvīgs, biedējošs un negaidīts. Katrs skatītājs šajā stāstā par “Pēdējo cilvēku” varēs atrast kaut ko savu, sev tuvu.

Antons Kiseļus iestudē izrādes un turpina sadarboties ar teātriem Igaunijā, Latvijā, Abhāzijā un citās pilsētās un valstīs. Maskavā viņš radīja neatkarīgu teātra projektu Teātris “TRU”, kura izrādes piedalījās un guva uzvaras starptautiskajos teātra festivālos, kā arī citos mākslas festivālos, piemēram, Īru kultūras festivālā “Irish week”. 2019. gadā Antons Kiseļus kā viesrežisors-pedagogs darbojās Starptautiskajā teātra laboratorijā Kapošvārā, Ungārijā.

Pēdējo sešu gadu laikā Latvijā Antons Kiseļus astoņas izrādes ir iestudējis teātrī “Joriks”, no tām trīs ir latviešu valodā. 2022. gadā un līdz pat šim brīdim viņš ir teātra “Joriks” mākslinieciskais vadītājs. “Pēdējais cilvēks” nav pirmā izrāde latviešu valodā, taču pirmais šī režisora projekts Latvijas galvaspilsētā Rīgā.

Kopā ar Antonu Kiseļus izrādes “Pēdējais cilvēks” tapšanā piedalās starptautiskā augsti kvalificētu jauno profesionāļu komanda. Videomākslinieks Valentīns Silčenko un komponists Aleksandrs Žedeļevs ir cienījami un veiksmīgi profesionāļi no Tallinas. Komponists Aleksandrs Žedeļevs ir divkārtīgs Igaunijas Valsts prēmijas laureāts, sacer mūziku teātrim un kino. Horeogrāfs Dmitrijs Gaitjukevičs ir strādājis vairākos Latvijas teātros, tostarp arī Jaunajā Rīgas teātrī. Izrādes reklāmas saturu veido māksliniece un ilustratore Anna Ņeva. Režisora asistente Karīna Lemeško ir no Ukrainas, scenogrāfe Jeļizaveta Sidorova – no Rēzeknes. Projektā piedalās arī spožas Rīgas zvaigznes: Latvijas teātra un kino leģenda aktieris Mārtiņš Vilsons, jaunā kinozvaigzne Edijs Zalaks, kurš ir strādājis arī Dailes teātrī un citos Latvijas teātros. Vienīgo sieviešu lomu izrādē atveidos jaunā aktrise no Rīgas Marika Šmukste.

Par Digital Art House

Digital Art House – tas ir radošais klasteris multimediju izstādēm, izglītojošām programmām, kā arī vieta vietējo un starptautisko kultūras un izstāžu projektu īstenošanai. Vairāk nekā 1700 m2 lielajās telpās, kas izvietotas trīs stāvos ēkā Skolas ielā 2, Rīgā, apmeklētājiem ir iespēja izbaudīt pasaules vēstures dižāko mākslinieku multimediju izstādes, interaktīvās instalācijas, ienirt virtuālajā realitātē, ieskatīties vēsturē kādā no izglītojošajiem pasākumiem, kā arī apspriest visu redzēto restorānā dzīvās mūzikas pavadījumā. Multimediju mākslas centru izveidojusi inovatīvi radošā apvienība Digital Art House. Uzņēmums Digital Art House lielāko vērību pievērš dažādu multimediju projektu radīšanai. Izmantojot modernās tehnoloģijas, Digital Art House apvieno kinematogrāfu, interaktīvus risinājumus un multimedijus, kas ļauj īstenot visdrosmīgākās un radošākās idejas un radīt unikālus izstāžu projektus, kuri ir interesanti plašam skatītāju lokam.

TOP Komentāri

avatar