Elektroenerģijas izmantošanas fokusā ir atjaunojamie enerģijas veidi

2022. gadā Latvijā vienas mājsaimiecības vidējais elektroenerģijas patēriņš bija 160 kWh mēnesī – ļoti līdzīgi, kā gadu iepriekš. Taču elektroenerģijas cena pieauga tā, kā neviens to neprognozēja, un skāra ikvienu. Līdz ar to cilvēki arvien vairāk sāka piedomāt ne tikai par to, kā elektrību ietaupīt, bet arī kā tērēt to energoefektīvi. Arī pašlaik, lai arī ir ziema, pēdējo mēnešu kopējais elektroenerģijas patēriņš mājsaimniecībās ir samazinājies vidēji par 6%. Kā iepriekšējā gada pasaules notikumi iespaidos elektroenerģijas nozari tuvākā nākotnē, skaidro Tet elektrības biznesa vadītāja Viktorija Ķirsone.

Pasaules notikumu un vides apstākļu ietekme

Ģeopolitiskā situācija pasaulē pēdējā gada laikā ir būtiski ietekmējusi gāzes cenu un likumsakarīgi arī elektroenerģijas cenu biržā. Pagājušā gada pavasarī un vasarā dabasgāzes resursu pieejamība samazinājās, un auga tās cena. Savukārt jau rudenī par 95% gāzes krātuves Eiropā bija aizpildītas un dabasgāzes cenas samazinājās. Elektroenerģijas cenas kāpumu ietekmēja arī hidroresursu pieejamība, kas samazinājās sausās vasaras dēļ. Savukārt cenas stabilizāciju iespaidoja ne vien bagātīgie nokrišņi un vējš gada otrajā pusē, bet arī Eiropas Savienībā pieņemtie atbalsta mehānismi elektrības cenai, ko katra dalībvalsts savā teritorijā iedzīvotājiem un uzņēmējiem īsteno atšķirīgi. 2022. gada sākumā valsts atbalsts elektroenerģijai balstījās uz “Sadales tīkla” un OIK1 izmaksu segšanu, savukārt rudens atbalsta mehānisms paredzēja elektrības daļas izmaksu daļēju segšanu. Līdz 30. aprīlim privātpersonām turpinās valsts kompensācija starpībai pirmajām 100 kWh, ja elektroenerģijas cena pārsniedz 0,16 eiro par kWh (bez PVN).

Privātpersonu vidū tuvākā nākotne – caur saules paneļa prizmu

Saules enerģija šobrīd ir dominējošā alternatīvo atjaunojamo enerģijas veidu vidū privātpersonu tirgū. Iedzīvotāji aktīvi domā un arī izdara savas izvēles, gādājot par savu neatkarību no elektroenerģijas cenas visa gada garumā. Tāpat arvien vairāk privātpersonu un uzņēmumu, sekojot līdzi pasaules aktualitātēm dažādās jomās, īpašu uzmanību velta ilgtspējīgai vides saglabāšanai. Nereti šī interese ir ne tikai par zaļu ražošanu un taupību, bet arī par enerģijas plūsmas prognozēšanu. Arī visā pasaulē šobrīd neviens cits enerģijas iegūšanas avots neattīstās tik ātri kā saules enerģija. Piemēram, 2022. gadā Eiropas Savienībā uzstādīti saules paneļi ar kopējo jaudu vairāk nekā 41 GW. Tas ir pietiekami, lai apgādātu ar elektroenerģiju 12,4 miljonus mājsaimniecību. Sagaidāms, ka šogad saules paneļu papildinājums būs ar kopējo jaudu 60 GW apmērā2. Ļoti iespējams, ka turpinoties šādiem saules paneļu uzstādīšanas tempiem, liela daļa dalībvalstu 2030.  gada saules enerģijas ražošanas mērķus būs sasnieguši jau 2025. gadā.

Latvijā pērn kopumā tika ierīkotas gandrīz 12 000 jaunas saules paneļu iekārtas3. Lai arī Tet šajā jomā sāka darboties tikai kopš 2022. gada vidus, uzņēmums ir viens no biežāk izvēlētajiem saules paneļu piegādātajiem un uzstādītājiem, ko izvēlas valsts iedzīvotāji4. Svarīgu lomu saules paneļu attīstībā spēlē valsts sniegtais finansiālais atbalsts, ko nodrošina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un valsts attīstības finanšu institūcija ALTUM.

Izmaiņas likumdošanā paplašinās patērētāju iespējas

Paredzams, ka tuvāko divu gadu laikā saules paneļu uzstādīšana privātpersonu vidū kļūs vēl pieprasītāka un arī pieejamāka, jo Latvijas valdība pašlaik strādā pie jaunas neto norēķinu sistēmas ieviešanas. Tāpat kā līdz šim būs iespēja izmantot elektrotīklā nodoto saules enerģiju, un tērēt tajā pašā mājsaimniecības adresē gada laikā. Vienīgi esošā neto norēķinu sistēma tiks pārsaukta par neto uzskaites sistēmu. Savukārt 2023. gadā plānots apstiprināt arī jaunu neto norēķinu sistēmu, kas ne tikai uzskaitīs klienta saražotās un patērētās elektrības apjomu, bet arī noteiks šīs enerģijas vērtību naudas izteiksmē. Ja saražotā enerģija netiks tūlītēji patērēta, starpību naudas izteiksmē varēs izmantot nākamajā norēķinu periodā vai izmantot citā tā paša klienta pieslēgumā. Piemēram, vienam nekustamā īpašuma saimniekam saules paneļi varēs būt uzstādīti laukos un uzkrāto elektroenerģiju varēs izmantot tas pats īpašnieks citā īpašumā, arī pilsētas dzīvoklī.

Priekšrocības ir arī vēja enerģijai

Vēja intensitāti, līdzīgi kā citus dabas resursu, ir grūti paredzēt. Novērojumi liecina, ka lielāko vēja enerģijas potenciālu var gūt ziemā un naktī. Tieši tajā pašā laikā, kad nav iespējams izmantot sauli. Ideālā variantā saules un vēja parku izbūvei vajadzētu būt līdzsvarā, iegūstot maksimālu neatkarību. Valstiskā līmenī pašlaik aktīvi tiek domāts par vēja parkiem – Latvijā ir pieteikta vairāku vēju parku projektu būvniecība. Ja tiks īstenotas ieceres, valsts noteikti būs ieguvēja, jo iegūs lielāku neatkarību no starptautiskām elektroenerģijas biržas cenām. Arī pašai cenai par elektroenerģiju ilgtermiņā šādā gadījumā vajadzētu samazināties, jo paši varēsim saražot tik daudz enerģijas, cik Latvijas teritorijā ir nepieciešams.

Klientu ērtībām pievērsīs arvien lielāku nozīmi

Ne vien pasaulē, bet arī Latvijā iedzīvotāji arvien vairāk novērtē sniegtā pakalpojuma kvalitāti un servisu. Līdz ar to pakalpojuma sniedzēji strādā pie tā, lai saviem klientiem varētu veltīt pietiekami daudz uzmanības un laika pilnvērtīgām konsultācijām. Tas nozīmē, ka cilvēkus saista izcila komunikācija ar pakalpojuma sniedzēju. Savukārt pakalpojuma izmantošanā – izmantoto iekārtu augstākās klases sertifikācija, serviss un garantija. Tā kā saules enerģijas joma, kas ietver saules paneļu uzstādīšanu, ir salīdzinoši jauna, tad iedzīvotāji sagaida konsultācijas par šo pakalpojumu kopumā un palīdzību dokumentācijas sakārtošanu, kas ietver arī valsts finansiālā atbalsta iegūšanu un dokumentu virzību saistībā ar “Sadales tīklu”. Tajā pašā laikā nepārtraukti tiem ņemtas vērā ilgtspējas prasības, kas globāli kļūst arvien nozīmīgākas. Tāpēc Tet klientiem šogad plānots piedāvāt saules paneļu sistēmas, kas jau ir gatavas papildināšanai ar litija baterijām – bez iejaukšanās mikroģenerācijas sistēmā.

Elektrības cena rīt un parīt ir neprognozējama

Lai iedzīvotājiem palīdzētu izdarīt pareizās izvēles elektroenerģijas pieslēguma veida vai atjaunojamo energoresursu izvēlē, visā pasaulē eksperti meklē pareizās atbildes. Diemžēl tās atrast ir grūti, jo šobrīd neviens nevar prognozēt, kāda elektroenerģijas cena biržā būs pēc mēneša vai gada. Taču pēc elektroenerģijas patēriņa datiem ir secināms, ka līdz ar augstajām elektrības cenām, iedzīvotāji ir beidzot sākuši savā ikdienā ieviest dažādus energoefektivitātes pasākumus, par kuriem līdz šim tik daudz un aktīvi informēja un izglītoja elektrības piegādātāji, ražotāji un dažādi šīs nozares eksperti. Šajā gadījumā finanšu faktors nostrādāja visspēcīgāk.

1 Obligātā iepirkumu komponente

TOP Komentāri

avatar