Nenovērtētie imunitāti atbalstošie līdzekļi – cinks, selēns un bišu māšu peru pieniņš

Pie durvīm jau klauvē rudens – laiks, kad piedzīvojam straujas izmaiņas ne tikai laikapstākļos, bet nereti arī savā veselībā. Brīžos, kad mūs piemeklē negaidīta saaukstēšanās, mēs ķeramies klāt pie pārbaudītām vērtībām – C un D vitamīna. Taču, kas ir citi imunitāti atbalstošie vitamīni un līdzekļi un kā tos vislabāk uzņemt, skaidro “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga. 

Cinks – viss jaunais ir labi aizmirsts vecais 

Cinks ir viens no būtiskākajiem un zināmākajiem minerāliem. Savukārt, vai zināji, ka cinks ir otrs visbiežāk sastopamais metāls cilvēka organismā uzreiz pēc dzelzs? Tas ne tikai veicina normālu imūnsistēmas darbību un sekmē šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu, bet arī palīdz uzturēt kaulu, matu un ādas veselību. Ja organismā ir cinka trūkums, tiek novājināta imūnreakcija un cilvēks var ātrāk saslimt. Sievietēm dienā ieteicamā cinka deva ir vidēji 10 miligrami, savukārt vīriešiem – 13 miligrami. Ņemot vērā to, ka cinks ir vajadzīgs normālai organisma funkcionēšanai, mūsu ķermenis to nespēj pats ražot vai uzglabāt, tāpēc to ir nepieciešams uzņemt ar imunitātes stiprināšanai paredzētiem vitamīnu kompleksiem vai ar attiecīgo minerālu piesātinātiem pārtikas produktiem, piemēram:  

  • sēnēm;
  • pākšaugiem; 
  • liellopa, teļa un jēra gaļu; 
  • ķirbju, sezama sēklām un Indijas riekstiem; 
  • fermentēta piena produktiem – sieru, rūgušpienu, biezpienu un bezpiedevu jogurtu.

Maz zināmais selēns

Parasti selēns tiek reti pieminēts, taču patiesībā tas ir vērtīgs minerāls, kas līdzīgi kā cinks ikdienā arī ir jāuzņem ar sabalansētu uzturu. Tāpat kā cinks, arī selēns atbalsta imūnsistēmas darbību, saskaroties ar vīrusu un novēršot tā iespējamo izplatīšanos organismā. Papildu tam selēns veicina normālu vairogdziedzera darbību un uztur matu veselību. Atšķirībā no cinka selēna ieteicamā deva diennaktī ir krietni mazāka – 50 līdz 70 mikrogrami. Selēnu var uzņemt ar dažādiem vitamīnu kompleksiem, savukārt ar vitamīnu piesātināti ir šādi pārtikas produkti: 

  • zivis; 
  • olas; 
  • biezpiens; 
  • brūnie rīsi; 
  • cūkgaļa, liellopa, tītara un vistas gaļa. 

Tautas medicīnas produkts – bišu māšu peru pieniņš

Jau sen zināms, ka bišu produkti, tai skaitā bišu māšu peru pieniņš, ļoti labi noder imunitātes stiprināšanai. Tā ir pienam līdzīga viela, ko izdala bites, kas nodrošina barību jaunajiem kāpuriem un bišu mātei. Pieniņu mēdz izmantot ne tikai, lai spēcinātu imunitāti, bet arī palīdzētu cīnīties ar novecošanās sekām. Tajā esošās vielas veicina antibakteriālu aktivitāti, kas savukārt veicina imūnreakciju pret svešām baktērijām. Bišu māšu peru pieniņu var uzņemt kā ekstraktu, kas iestrādāts kapsulās vai šķidrā veidā, ēdot bišu maizi vai uzturā lietojot vitamīnu kompleksus, kas paredzēti tieši imunitātes stiprināšanai. Cilvēkiem dažādās vecuma grupās mēdz būt alerģija no bišu produktiem, tāpēc to ir svarīgi pārbaudīt pirms sākšanas lietot uzturā. 

Ja tomēr ikdienā imunitāti atbalstošos līdzekļus neizdodas uzņemt pietiekamā daudzumā ar pārtiku, “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga dalās septiņos padomos efektīvākai vitamīnu uzņemšanai, izmantojot uztura bagātinātājus.

  1. Tukšā dūšā vitamīnus nav ieteicams lietot, jo tie var kairināt kuņģi, izsaukt tā dedzināšanu un radīt nepatīkamas atraugas. Vitamīnus vēlams uzņemt lielāko ēdienreižu laikā, piemēram, pusdienās, jo tie organismā vislabāk uzsūcas, ja tiek uzņemti kopā ar ēdienu. 

 

  1. Ikviens vitamīnus var uzņemt vienlīdz efektīvi sev ērtākajā veidā, piemēram, bērniem tie var būt sīrupi vai košļājamie lācīši, pieaugušajiem tās ir kapsulas, tabletes, spreji un preparāti šķidrā formā. 

  1. Kompleksajos vitamīnos ir krietni lielāka vitamīnu dažādība un to devas ir mazākas, taču, ja izvēlamies vitamīnus, kas paredzēti tieši imunitātes stiprināšanai, aktīvo vielu skaits būs mazāks, bet to devas lielākas un efektīvākas, lai risinātu problēmu. 

  1. Ja ikdienā ir jālieto medikamenti, tad jāpievērš rūpīga uzmanība tam, vai vitamīnu uzņemšana tos nenomāks – vitamīni ir bioloģiski aktīvas vielas, kas var reaģēt ar medikamentiem un mainīt to iedarbību. 

  1. Vitamīnus ieteicams uzņemt 30 minūtes pēc medikamentu lietošanas vai arī sadalīt tos pa lietošanas cikliem – medikamenti no rīta, bet vitamīni pusdienlaikā vai dienas pirmajā pusē, jo tie var dot enerģiju un radīt grūtības aizmigt vakaros. 

  1. Vitamīnus ieteicams uzņemt, uzdzerot glāzi negāzēta ūdens, lai tie organismā labāk šķīstu. Citrusaugļu sulas, piemēram, greipfrūtu, tēju, kafiju vai karstu ūdeni nav ieteicamas lietot, jo tādā veidā tiek radītas nevēlamas rekcijas, piemēram, kairinājums kuņģim.

  1. Farmaceite Zane Melberga atgādina, ka pirms vitamīnu un citu imunitātes atbalstošo līdzekļu lietošanas, ieteicams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu.

* “NielsenlQ” aptieku pircēju pētījums, 2021. gada marts-aprīlis, tiešsaistes un telefonintervijas lielākajās Latvijas pilsētās, izlases lielums – 2200 respondentu.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar