Mūziķis Kārlis Vārtiņš: Skola man palīdzēja atvērties

Skolas laikā, dibinot grupu un ballītēs spēlējot grupas “Prāta vētra” kompozīcijas, nevarējām iedomāties, ka izdosim vairākus albumus un koncerttūrē iesildīsim grupu, kas mums pašiem tik ļoti patīk, stāsta grupas “Sudden Lights” ģitārists, privātās vidusskolas “Patnis” absolvents Kārlis Vārtiņš. Mūziķis arī stāsta, kas kalpojis par pamatu idejām un plāniem mūzikā, un dalās, kā grupa aizvadījusi pandēmijas laiku, kad nenotika pasākumi.

No skolas ballītes līdz lielajai skatuvei

Šobrīd “Sudden Lights” aktīvi strādā pie nākamā albuma, kas papildinās divus jau izdodos. Grupa pastāv jau astoto gadu un šajā laikā piedzīvots daudz – gan spēlēts dažādos pasākumos, gan aizvadīta koncerttūre, iesildot leģendāro “Prāta vētru”. Panākumu lokā ir arī 2. vieta konkursā “Supernova”.

Brīvības sajūta un vēlme uzstāties

Grupas “Sudden Lights” pirmsākumi meklējami tad, kad mācījāmies pamatskolas pēdējās klasēs. Paralēli mācījos arī mūzikas skolā, bet “Patnis” kļuva ar grupas mājām. Skola ļāva mums mēģināt, uzticējās un aicināja piedalīties pasākumos. Tas kļuva par stabilu pamatu turpmākajiem panākumiem. Mazie kopīgie piedzīvojumi radīja lielu kopības sajūtu un iespēju izbaudīt, kā tas ir, kad tevi redz un dzird publika. Tas sniedza brīvības sajūtu un vēlmi uzstāties. Skola palīdzēja atvērties un noticēt sev, turklāt šī sajūta ir saglabājusies joprojām, lai gan paralēli mūzikai esmu izvēlējies tehnisku profesiju. Covid-19 ieviesīs korekcijas jaunajā mācību gadā, tomēr zinu, ka mūzikas klātbūtne manā skolā būs vienmēr, jo jau trešo gadu darbojas mūzikas skola. Varbūt kādam tas atvērs durvis uz mūzikas pasauli arī profesionālā jomā.

Mūzika un tehniskās studijas

Šobrīd studēju Rīgas Tehniskajā universitātē, absolvēju 3. kursu un, neraugoties uz to, ka mūzika aizņem lielu daļu ikdienas, studēju budžeta grupā. Pēc vidusskolas absolvēšanas bija domas par jurisprudences studijām, taču pēc pasniedzēja teiktā, ka labs jurists likumu ne tikai zina, bet arī mīl, sapratu, ka tas nebūs mans aicinājums. Tad sekoja studijas audiovizuālo mediju mākslā, taču arī tas nesniedza cerēto gandarījumu. Šobrīd jūtu, ka esmu īstajā vietā.

Pirmā dziesma kā atspēriens

Izvēlētā profesija nebūt netraucē mūzikai, tieši pretēji. Radošums jau nekur nepazūd, pat, ja ikdienā studēju eksaktās zinātnes. Jau skolas laikā sākām eksperimentēt ar mūziku, izpildīt jau zināmas dziesmas, kas pašiem patika, kā arī sacerēt jaunas. Esot skolēni, piedalījāmies konkursā “Pirmā plate” un izcīnījām tiesības ierakstīt dziesmu profesionālā studijā. Tas kalpoja kā atspēriens.

Trīs gadu laikā līdz albumam

Vēl viens atbalsta punkts bija iespēja spēlēt uz lielās skatuves skolas 20. gadu jubilejā. Tā ir lieliska sajūta, kad ne tikai mamma saka, ka esi malacis, bet arī apkārtējie novērtē un atzīst – jums izdodas! Pakāpeniski sapratām, ka nevēlamies, lai šis projekts beigtos, tāpēc paralēli dažādu skolas ballīšu spēlēšanai, aktīvi ierakstījām arī savas dziesmas. No pirmās dziesmas līdz albumam pagāja trīs gadi un rezultātā bijām pārsteigti, cik labi cilvēki mūs pieņēma un iemīļoja dziesmas.

Skārda bungu tūre

Tad sekoja jau pieminētā “Supernova”, kurā iepazināmies ar Renāru Kauperu. Neilgi pēc tam, kad viņš bija dzirdējis mūsu uzstāšanos, sekoja piedāvājums iesildīt “Prāta vētru” Skārda bungu tūrē. Tā bija mīļa un tuvu grupa, kas vienmēr mūs iedvesmojusi. Mēs gājām uz visiem viņu koncertiem, turklāt divas stundas iepriekš, lai varētu tikt fanu zonā, un tagad – piedāvājums uzstāties uz vienas skatuves! Tūri izbaudījām kā piedzīvojumu un tas atkal bija vēl viens grūdiens uz priekšu.

Pandēmijas laiks radošām idejām

Izdodot jau otro albumu, sākām domāt, ka arī pašiem jāorganizē tūre. Vēlējāmies zināt, vai daudzi cilvēki nāktu klausīties? Nolēmām, ka koncertēsim katra grupas dalībnieka dzimtajā pilsētā – pabijām Liepājā, Valmierā, kā arī Alūksnē. Pēc Alūksnes koncerta sākās ārkārtējā situācija un plānoto noslēguma koncertu “Hanzas peronā” nācās pārcelt, taču tas noteikti būs! Pandēmijas laiku izmantojām radoši, strādājot pie nākamā albuma. Vasara mums izvērtās ļoti veiksmīga, liekot kopā jaunas idejas. Principā var teikt, ka muzikālais materiāls trešajam albumam jau ir gatavs.

Mērķis – kvalitāte

Atbildot uz jautājumu, vai “Sudden Lights” spēlē skolas ballītēs, jāsaka, ka savā skolā vienmēr būšu priecīgs uzspēlēt, bet kopumā cenšamies raudzīties, lai ikviena uzstāšanās būtu kvalitatīva, neatkarīgi no tā, cik liela publika mūs klausās. Mūsu mērķis nav atsaukties katram aicinājumam, bet priecēt klausītājus ar kvalitāti, gan no saturiskā un muzikālā, gan tehniskā aspekta.

Tieši tāpēc lielu darbu ieguldām sagatavošanas procesā. Visi grupas dalībnieki ir absolvējuši mūzikas skolu, solists – arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju. Lai gan mēs esam izvēlējušies mūziku apgūt akadēmiski, ticu, ka to var mācīties dažādi – youtubā, no grāmatām u.tml. Zinot teoriju, ikdienas darbs kļūst daudz vieglāks, taču mūzikas valoda ir ļoti plaša.

Autors: Grupas “Sudden Lights” ģitārists, privātās vidusskolas “Patnis” absolvents Kārlis Vārtiņš

TOP Komentāri

avatar