Mūžībā devies apvienības “Runu zāle” reperis Rolexus

Pāragri, 41 gada vecumā Nīderlandē mūžībā devies hiphopa apvienības “Runu zāle” idejiskais tēvs reperis Rolexus, īstajā vārdā Rolands Frīdenbergs, vēsta kolēģu Kaņepes un Artūra Skuteļa ieraksti sociālajā vietnē “Twitter”.

 

 

1998. gadā tika uzrakstīti pirmie teksti un vēlāk arī uzvesti pirmie koncerti. Viens no pirmajiem ierakstiem tapa 2001. gada vasarā pie KPC (viena no zināmākajiem un atzītākajiem repa izpildītājiem un producentiem krievvalodīgo hiphop pārstāvju aprindās) ierakstu studijā “Звукитишины” sadarbībā ar Gvido. 2001. gada nogalē radās arī pirmais, neilgu mūžu piedzīvojušais, projekts 3.diena, kurā darbojās Georgs, Gvido, Reinis un Rolexus, ierakstot četras dziesmas un uzstājoties dažādos lokālos pasākumos.

2002. gadā sekoja DNS, apvienojot četrus dalībniekus no Kurzemes – Klāvu, Reinšteinu, Rolexus un Georgu. Par muzikālajām noskaņām šim sastāvam tolaik rūpējās Raimonds Tiguls, kurš šobrīd ir pazīstams kā latviešu ambientās un elektroniskās mūzikas autors un producents, kā arī saņēmis vairākas Mūzikas ierakstu Gada balvas. Sadarbībā ar R. Tiguli tika ierakstītas dziesmas “Uzbrukums”, “21.gadsimts” , “Atkal un Atkal” u.c.

Vēlāk notika izmaiņas un grupas sastāvam pievienojās Edmijs, kā piektais dalībnieks, kurš bija gan kā repa izpildītājs, gan arī kā beatmeikers. Šajā sastāvā tika ierakstītas vairākas jaunas dziesmas dažādās ierakstu studijās un notika koncerti dažādās Latvijas pilsētās. Toreiz klausītākie skaņdarbi bija “6.miljardi”, “Dzīves Sāls”, “No Paaudzes Paaudzē” un līdz pat šodienai izdzīvojušais, tolaik sarakstītais Rolexus gabals “Drūmās Nakts Stils”(DNS), kas noklausāms 2007. gada izdotajā albumā “Mugursomas Stāsti” svaigākās skaņās.

Drīz pēc tam, 2003. gadā pēc Rolexus iniciatīvas, tiek apvienota radošā komanda Runu Zāle, kura nebalstās ne uz kādiem reģionāliem principiem un kurā sevi atrada dažādi cilvēki, ar dažādiem pasaules redzējumiem un uzskatiem. Runu Zāle galvenokārt ir kā draugu apvienība, kā atbalsts cits citam, kā strāvojums, virzītājspēks, iedvesmas avots, izglītība, reliģija un radošā brīvība.

Foto: uzņemts 2007. gadā

TOP Komentāri

avatar