Mājdzīvnieks savainojies? Sakomplektē pirmās palīdzības aptieciņu!

Tuvojoties pavasarim, arī dzīvnieki kļūst aktīvāki un palielinās risks gūt traumas. Tieši tāpēc īpašniekiem ir jābūt gataviem sniegt savam mīlulim pirmo palīdzību.    11. un 12. martā mājdzīvnieku izstādē “PetExpo 2023” Ķīpsalā profesionāla veterinārārstu komanda “Universitātes vetfonds” prezentēs visu vajadzīgo pirmās palīdzības aptieciņai. Savukārt par to, kas un kāpēc aptieciņā nepieciešams, pastāstīs veterinārārste Astra Ārne. 

Nomierini dzīvnieku un aprūpē brūci 

Pirmais uzdevums, ja gadās trauma vai brūce, ir dzīvnieka nomierināšana, kam seko brūces dezinfekcija un apstrāde. Mīluli nomierināt ir visvieglāk, ietinot viņu segā vai dvielī un piespiežot sev klāt. Kad jūtams, ka dzīvnieks vairs nav stresā, var sākt brūces apstrādi. Tam aptieciņā ir paredzēta šļirce, dezinfekcijas šķīdums un salvetītes, ar kurām brūci iztīra, lai samazinātu iespēju attīstīties infekcioziem procesiem.

Obligāta ir arī matu apgriešana ap brūci. Tam vislabāk izmantot šķēres ar truliem, uz augšu noapaļotiem galiem. Savukārt, ja brūce ir plaša vai dziļa, vai ir spēcīga asiņošana, uz brūces jāuzliek, vēlams, sterils pārsējs un jādodas pie veterinārārsta.

Pabeidz brūces apstrādi

Pēc brūces attīrīšanas to vajag apsaitēt. Pat ja brūce neasiņo, tas pasargās no nevajadzīgiem netīrumiem un dzīvnieka instinkta – laizīt brūci. Arī šajā situācijā tiek izmantotas salvetītes. Ja ir asiņošana, salvetītes liek vairākās kārtās un pietin ar parasto marli. Svarīgi atcerēties – to nedrīkst izdarīt par stingru! Pēc tam marli var nostiprināt vai nu ar speciālu “Duapore” leikoplasta plāksteri, kurš labi pielīp pie apmatojuma, nenodarot pāri dzīvniekam tā noņemšanas laikā, vai arī ar pašlīpošo saiti. Tās ir vairāku izmēru un ar rūgtu garšu, lai dzīvnieks to nelaizītu.  

Veterinārārsts – jūsu dzīvnieka speciālists

Jebkuram dzīvnieka īpašniekam ir savs uzticams veterinārārsts vai klīnika, kur mīlulis tiek aprūpēts. Bet ārkārtas situācijā var gadīties, ka speciālista numuru nav nemaz tik viegli atrast. Tieši tāpēc veterinārārste Astra Ārne iesaka svarīgākos kontaktus ielikt somiņā redzamā vietā, lai tie vienmēr būtu atrodami.

Pēkšņa caureja

Caureja vienmēr parādās negaidot, tāpēc pirmās palīdzības aptieciņā vajadzētu būt arī pretcaurejas tabletēm vai šķīdumiem. Protams, sākumā, pirms jūs dodat medikamentus, var nogaidīt dažas stundas, jo ir iespējams, ka suns vai kaķis ieēdis kaut ko garšīgu, bet sev nevēlamu. Ja caureja nemazinās, tad gan ir jāiedod tablete, pasta vai šķīdums un dzīvnieks jānovēro, lai saprastu, vai veterinārārsta apmeklējums būs nepieciešams un vai draudi veselībai ir novērsti.

Atbrīvo no nevēlamiem parazītiem

Tuvojoties siltajam laikam, dabā parādās arī bīstamās un bieži sastopamās ērces. Ja savam mīlulim atrodat ērci, nevajadzētu uzreiz skriet pie veterinārārsta, bet tikt galā pašiem. “Universitātes vetfonds” izstādē piedāvās divu dažādu izmēru ērču izņēmējus, attiecīgi lielākām un mazākām ērcēm, kas ir iestiprināti trauciņā, kuru var ērti paņemt līdzi arī bez pirmās palīdzības aptieciņas. 

Sakomplektē savu aptieciņu

Pirmās palīdzības aptieciņu ieteicams ņemt līdzi arī ceļojumos, tāpēc svarīgi ir to sakomplektēt ar vairākām pirmās nepieciešamības precēm. Jautājot par izmaksām, Astra atbild, ka precīzu cenu pašlaik nosaukt ir grūti, bet dārgākais ir dezinfekcijas šķīdums, asiņu apturēšanas pulverītis un ziede – katrs izmaksā ap 20 eiro. Jāņem vērā, ka šie ir ilgstoši, vairākas reizes lietojami produkti. Savukārt salvetītes, marles, caurejas tabletes un pārējie produkti būs katrs vidēji līdz trīs eiro; to cena ir atkarīga arī no iepakojuma lieluma.

“Universitātes vetfonds” ir profesionāla veterinārārstu komanda, kas jau vairāk nekā 26 gadus nodrošina savus klientus ar labāko aprīkojumu, veterinārajām zālēm un dabiskas izcelsmes papildbarībām, kā arī dalās ar zināšanām par dzīvnieku veselību un labsajūtu.

Viss tavam mājdzīvniekam

Izstādē “PetExpo 2023” 11. un 12. martā “Universitātes vetfonda” stendā varēs iegādāties jau sakomplektētas pirmās palīdzības aptieciņas ierobežotā daudzumā par īpaši pievilcīgām izstādes cenām! Bet, ja vēlēsieties to papildināt vai sakomplektēt pats, – profesionāļu komanda palīdzēs to izdarīt. 

Papildus būs iespēja arī apskatīt dažādu šķirņu suņus un kaķus, izvizināties ponija mugurā, iepazīt eksotiskus dzīvniekus, samīļot trusīti, klausīties dažādu putnu skaņās, kā arī baudīt piepūšamo atrakciju priekus kopā ar visu ģimeni.

Izstādes organizators Latvijas Kinoloģiskā federācija (LKF) un Latvijas felinoloģijas asociācija „Felimurs”, rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1.

Seko līdzi izstādes jaunumiem:

 www.facebook.com/petexpo.lv/ 

 www.instagram.com/petexpo.latvia/

Norises vieta un laiks:

Starptautiskais izstāžu centrs Ķīpsalā 11. un 12. martā plkst. 10.00–18.00

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar