Mājas tīrīšana kā kopīga un jautra ģimenes aktivitāte. Padomi vecākiem

Lai mājoklī būtu patīkami uzturēties un tā patiesi būtu īsta ģimenes miera osta, svarīgi to arī uzturēt kārtībā. Trauku mazgāšana, mantu kārtošana, istabas slaucīšana, apģērba locīšana utt. – tā varētu turpināt vēl un vēl, un tā vien šķiet, ka ikdienas pienākumos esošo darbu sarakstam beigas neredzēt. Lai arī lielākoties mājas darbus veic kāds no vecākiem, mājas tīrīšanā un uzturēšanā iespējams iesaistīt visu ģimeni! “Bonava Latvija” eksperti dalās ieteikumos, kā mājās tīrīšanu pārvērst kopīgā, jautrā un, galvenais, arī efektīvā ģimenes aktivitātē.

Tīrāmo telpu un citu zonu apzināšana

Pirmais solis uzkopšanas procesā ir apzināt tās mājokļa telpas un zonas, kur nepieciešama tīrīšana. Būtiski apzināt ne tikai pašas telpas – virtuvi, istabas, vannasistabu u. c., bet arī tajās esošos objektus, kas tā vien prasās pēc kārtības ieviešanas – skapi, kumodi, plauktus, spoguļus, logus utt. Tas palīdzēs saplānot darbus, apzināt mājokļa uzkopšanai nepieciešamo laiku un ieviest skaidrību, kas no tīrāmajiem līdzekļiem jau ir pieejams, bet ko vēl vajadzētu sarūpēt. Kad tas izdarīts, laiks iesaistīt bērnus! Ja trūkst kāda tīrīšanas līdzekļa, kopā izveidojiet sarakstu, dodieties uz veikalu un ļaujiet bērniem atrast visu nepieciešamo. Atgriežoties mājās, kopā vēlreiz izskatiet, cik daudz un kas jādara. Sagatavojiet nepieciešamo tīrīšanas līdzekļu “groziņus”.

Atbildības un uzdevumu sadalīšana

Lai darbi raiti ritētu uz priekšu un palīgi viens otram netraucētu, pirms darbu uzsākšanas sadaliet atbildības un darāmos uzdevumus. Lai mazākos un lielākos palīgos veidotos atbildības sajūta un uzticētais darbiņš radītu patiesu prieku, ļaujiet viņiem pašiem izvēlēties, ko darīt, – sākot ar telpu izvēli, beidzot ar konkrētām zonām, virsmām un objektiem. Ja bērns ir lielāks, uzticiet viņam visas telpas sakārtošanu, ja mazāks – labāk būtu uzticēt konkrētu uzdevumu, ko viņš var veikt konkrētajā telpā vai visās telpās, piemēram, galda virsmas noslaucīšanu, spoguļu tīrīšanu utt. Mazākiem bērniem ir nepieciešamas skaidras instrukcijas – aiciniet viņus nevis “sakārtot istabu”, bet pasakiet, ko tieši sagaidāt, piemēram, salikt rotaļlietas kastē, noslaucīt galdu ar lupatu u. tml.

Spēles elementu iekļaušana

Mājas tīrīšana un uzkopšana noteikti var būt arī jautra ģimenes nodarbe, iekļaujot dažādus izklaides un spēļu elementus. Kļūstiet par supermenu komandu, kuras misija ir sakārtot skapi vai nomazgāt traukus; ieviesiet sacensības elementus un konkrētus uzdevumus, piemēram, veicot darbu uz ātrumu vai konkrētā laikā; pēc uzkopšanas nosakiet uzvarētāju un apbalvojiet labākos ar kādu našķi vai pašgatavotu medaļu.

Arī mūzika var kļūt par lielisku spēles elementu – kad tā apklust, visiem jāsastingst, bet galvenais darbu vadītājs rūpīgi apskata, kas jau paveikts; tiklīdz mūzika atkal sāk skanēt – visi turpina darbu. Ieviesiet muzikālās pauzes – ik pa laikam ieslēdziet savu mīļāko dziesmu un kārtīgi izdejojieties. Drēbju vai rotaļlietu kalnā paslēpiet mazus pārsteigumus, lai čaklajam strādnieciņam būtu lielāka interese ieviest kārtību, gūstot prieku un piedzīvojot pārsteiguma mirkļus.

Neaizmirstiet arī par izglītojošiem elementiem, piemēram, uzticiet bērnam sakārtot bļodiņas pēc izmēra vai salikt apģērbu pēc krāsām utt. Ikviens no mums noteikti zina kādu spēli vai radošu aktivitāti, kuras elementus ieviest mājas kārtošanas procesā. Lai arī tas ir mazliet bērnišķīgi, galvenais, ka ļoti jautri!

Kārtības uzturēšana arī ikdienā

Lai mājoklis būtu tīrs arī ikdienā un ģenerāltīrīšana būtu nepieciešama pēc iespējas retāk, svarīgi ieviest kārtību un, ja vien iespējams, sadalīt atbildības arī ikdienā. Piemēram, pārrunājiet, kur kādām lietām būtu jāatrodas, sadaliet pienākumus un izveidojiet darāmo darbiņu grafiku. Lai būtu jautrāk, ik dienu vai katru otro dienu katrs veic citu uzdevumu.

Ieviesiet mājas amatus un piešķiriet tos uz konkrētu laiku katram no mājas iemītniekiem, piemēram, “trauku uzraugs” – novāc un mazgā traukus; “grīdu spodrinātājs” – tīra un mazgā grīdas; “rotaļlietu vērotājs” – pieskata un rūpējas, lai ik vakaru rotaļlietas nonāktu savās vietās utt. Atcerieties, ka šie darbi nebūt nav jādara vienam – atbildīgais par konkrētiem darbiem var droši aicināt citus palīgā.

Ja vēlaties, arī ikdienas kārtības uzturēšanai varat izveidot kādu apbalvošanas sistēmu, piemēram, par labi padarītu darbu bērniem piešķirt īpašas uzlīmes vai žetonus, bet, iegūstot konkrētu uzlīmju skaitu, bērns var saņemt kādu balvu.

Rūpes par mājokli nebūt nav jāuzņemas vienam cilvēkam – mazliet izdomas, vairāk jautru elementu, un mājas uzkopšana var kļūt par jautru, izklaidējošu, izglītojošu un saliedējošu ģimenes aktivitāti. Turklāt, pieliekot savu roku un pūles, visticamāk, bērni arvien vairāk novērtēs kārtību un atbildību par tās uzturēšanu arī nākotnē.

Foto: pexels.com

TOP Komentāri

avatar