Maijs – mazuļu mēnesis

Pēc tam, kad saposts lauvu aploks, var gatavoties Rīgas Zoodārza lauvēnu Teikas un Vara gada jubilejai. Tā gaidāma 31. maijā. Pa šo gadu zvēru karaļa pēcteči ir krietni izauguši. Ja mēneša vecumā (pērnā gada 2. jūlijā) abi kaķēni svēra tikai attiecīgi 5,5 un 6,0 kilogramus, tad nepilna gada vecumā (19. aprīlī) Teika svēra 74 kg, savukārt puika Varis jau pārsniedzis simtu – 101 kg. Arī vizuāli abi nu jau pusaugu dzīvnieki ir labi atšķirami, jo Varis, kā jau tēviņš, ir augumā lielāks un druknāks nekā Teika. Bez tam, viņam ap galvu jau var manīt nelielas krēpītes. 

Apsveic lauvēnus dzimšanas dienā, uzsaucot tiem pusdienas!

No 17. maija līdz 20. jūnijam ikvienam ir iespēja apsveikt Teiku un Vari dzimšanas dienā un uzsaukt tiem pusdienas, ziedojot 20,00 eiro. Šāda summa ik dienas tiek iztērēta abu lauvēnu barošanai. Visi saņemtie ziedojumi pēc akcijas beigām piedalīsies izlozē, kuras balva ir savas ģimenes svinības Zooloģiskajā dārzā.

Ziedojumi saņemšanas secībā tiks reģistrēti zoodārza mājaslapā – šeit: https://rigazoo.lv/lv/atbalsti/uzsauc-lauvam-pusdienas. Savukārt konkrētās dienas lauvēnu labdara vārds un uzvārds būs uzrakstīts stendā pie lauvu mītnes. 

Kas lauvēniem pusdienās?

Atšķirībā no pieaugušajiem dzīvniekiem, lauvēni Teika un Varis tiek baroti katru dienu. Ik nedēļu tie katrs saņem 12 kilogramus liellopu gaļu ar kaulu, 8 kg vistas gaļu, 3 kg liellopa gaļas mīkstumu, 3 olas, kā arī vienu trusi. 

Savukārt viņu mammai Cvangai nedēļā ir divas atslodzes dienas, bet tēviņam Kali – trīs dienas. Pieaugušo dzīvnieku barošanas režīms ir pietuvināts dabiskajiem apstākļiem, jo savvaļā ne vienmēr “zvēru karaļiem” galds ir bagātīgi klāts. Itin daudzkārt medības ir nesekmīgas, tādēļ jāpaliek ar tukšu vēderu, vai jāiztiek ar sīku maltīti. Turpretī pēc veiksmīgām medībām, sākas “dzīres”. Tad šie plēsēji ēd cik nu vēderā lien – tie spēj apēst pat 25-30 kg gaļas. Šī iemesla dēļ arī Cvanga un Kali saņem palielinātas porcijas – 10-12 kg gaļas, bet starp tām ir gavēņa dienas. 

Ziemeļbriežiem mazulis

17. maija rītā zoodārza darbiniekus ziemeļbriežu aplokā sagaidīja norūpējusies briežu māte Lime, sargājot un aprūpējot nupat dzimušo mazuli. Tuvākajās dienās apmeklētājiem  gan vēl cītīgi jāieskatās, lai pamanītu kaut kur aploka stūrī vai zem barotavas guļošo brūno meitenīti Lea, kas vada laiku kopā ar māti, taču jau itin drīz mazulīte sprigani sekos tai pa visu ziemeļbriežiem piešķirto teritoriju.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar