Latvijas zinātnieki un ārsti rada un apmāca viedo kolēģi plaušu slimību ārstēšanai

Latvijas zinātnieki un klīnicisti, sadarbojoties Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas, Rīgas Tehniskās universitātes un SIA Hipnos ekspertiem, rada unikālu ierīci, kas palīdzēs ārstiem un māsām kontrolēt pacienta elpošanas sistēmas stāvokli un savlaicīgi koriģēt skābekļa padevi pacientiem ar smagām plaušu un elpošanas slimībām. Pacienti, kuriem pētījuma ietvaros bija iespēja pirmajiem izmēģināt jauno tehnoloģiju, atzina, ka naktī sen nav tik labi gulējuši.

Neinvazīvās ventilācijas iekārtām ir izšķiroša nozīme, ja cilvēkam ir elpošanas traucējumi. Vienlīdz svarīga ir spēja savlaicīgi noteikt izmaiņas elpošanas kvalitātē. Diemžēl šobrīd pieejamās ventilācijas sistēmas nebrīdina medicīnas personālu par pacienta elpošanas pasliktināšanos, kā arī neierosina ārstēšanas taktikas korekciju – tas šobrīd notiek manuāli, mediķiem pastāvīgi uzraugot katru pacientu.

Savukārt jaunais viedais asistents mērīs cilvēka izelpas un ieelpas parametrus, nekavējoties reaģēs uz elpošanas pasliktināšanos un piedāvās ārstēšanas taktikas korekciju bez ārsta vai māsas iesaistes. 

Jaunās tehnoloģijas izstrādes procesā piedalās arī pacienti stabilā stāvoklī ar pneimoniju, hronisku obstruktīvu plaušu slimību (HOPS), miega apnoju vai citām līdzīgām smagu elpošanas slimību diagnozēm. Pacientiem atrodoties pastāvīgā ārsta un māsas uzraudzībā, tiek novērotas un fiksētas organisma svarīgākās funkcijas un piemeklēti labākie ārstniecības risinājumi viedā asistenta apmācīšanai.

Rīgas Tehniskās universitātes asociētais profesors Dmitrijs Bļizņuks: “Var teikt, ka šobrīd trenējam jauno ierīci – tā, lai tās pieņemtie lēmumi par ārstēšanas taktiku sakristu ar ārstu lēmumiem. Nākamais solis būs pārliecināties, lai tehnoloģija tiek galā ar lēmumiem nopietnākās ārstēšanas epizodēs Stradiņa slimnīcas 14. intensīvās terapijas nodaļā. Tas būs jauns izaicinājums, bet mēs esam optimistiski noskaņoti un jau šobrīd varam apgalvot – jaunā ierīce ne tikai uzlabos ārstēšanas kvalitāti un savlaicīgumu, bet arī atslogos medicīnas personāla darbu, jo viena pacienta vietā būs iespējams kvalitatīvi palīdzēt vairākiem.”

SIA “Hipnos” vadītājs Artis Svaža: ”Pirmie rezultāti ir pārsteidzoši labi! Miega slimību centra pacienti, kuri piedalījās novērojumā, apstiprināja mūsu komandas pārliecību par jaunās tehnoloģijas nepieciešamību. Ļoti ceru, ka ierīci jau pavisam drīz varēsim komercializēt un ieviest praksē gan slimnīcās, gan cilvēkiem privātai lietošanai. Tā noteikti būs vairākas reizes lētāka un ērtāka, nekā līdz šim pieejamās sarežģītās iekārtas.”

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Zinātniskā institūta Padomes loceklis, Latvijas Universitātes profesors Valdis Pīrāgs: “Mēs kā zinātnieku, ārstu un inženieru komanda esam ļoti gandarīti par līdz šim paveikto – mēs redzam izcilu produktu, kura ideja tapusi un iegūst aprises tepat Latvijā, sadarbojoties Stradiņa slimnīcai, Tehniskajai universitātei un vietējiem uzņēmējiem. Patīkami redzēt, ka zinātne kļūst cilvēcīga – no zinātniskām laboratorijām tā nonāk pie cilvēkiem, lai palīdzētu.”

Ierīce tiek izstrādāta, testēta un validēta, sadarbojoties Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS), Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) un SIA “Hipnos” klīnicistiem, zinātniekiem un ekspertiem, starpdisciplināra projekta “Uz dziļās apmācības principiem balstītā klīniskā lēmuma pieņemšanas sistēma neinvazīvām ventilācijas iekārtām COVID-19 pacientu ārstēšanai” ietvaros.

Projekts “Uz dziļās apmācības principiem balstītā klīniskā lēmuma pieņemšanas sistēma neinvazīvām ventilācijas iekārtām COVID-19 pacientu ārstēšanai” Nr.1.1.1.1/21/A/082 notiek ar Eiropas Savienības Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Valsts budžeta atbalstu.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar