Latvijas jauno filmu veidotāju debijas Mājas kino izlasē

Jūlija ietvaros Kino Bize Mājas kino tiek piedāvāta Latvijas jauno filmu veidotāju kinodarbu izlase, kurā iekļauta filma “Baltu ciltis” (2018), “Apgāztā mēness zīmē” (2018) un “Klātbūtne” (2020). Līdzās mēneša izlasei pieejama saruna ar katras filmas autoriem par pirmajām gaitām nozarē, iedvesmas avotiem un nākotnes iecerēm. 

Kino Bize Mājas kino esošo programmu katru mēnesi papildinās ar jaunu filmu izlasi. To iegādājoties, uzreiz var noskatīties vairākas filmas, gūstot plašāku ieskatu par attiecīgajiem filmu veidotājiem, dominējošajiem kino stiliem un aktuālajām tēmām. 

Jūlija izlases ietvaros tiek izcelti jauni, talantīgi filmu veidotāji no Latvijas, kurus salīdzinoši nesen kinoteātros varēja iepazīt debijas darbos. Šo režisoru filmas skatītāji varēs atklāt no jauna vai, iespējams, redzēt atkārtoti. Visi izlases autori – Armands Začs, Liene Linde, Kārlis Lesiņš, Raitis un Lauris Ābeles – pašlaik aktīvi strādā pie saviem jaunajiem projektiem, kurus drīzumā varēs redzēt uz lielajiem ekrāniem.

Šobrīd Mājas kino pieejama 2020. gadā iznākusī Lienes Lindes un Armanda Zača dokumentālā filma “Klātbūtne”, kas atklāti un personiski portretē četru sieviešu grūtniecības laika stāstus un pieredzi. Savukārt Raita un Laura Ābeles rokrakstu varam iepazīt brāļu pilnmetrāžas filmā “Baltu ciltis”, kas apgāž mītus par baltiem kā zemnieku tautu, vedot skatītāju iepriekš neredzētā pagātnes ceļojumā. Kā trešā izlasē tiek piedāvāta Kārļa Lesiņa dokumentālā filma “Apgāztā mēness zīmē”, ko režisors radīja īsi pēc Lielā Kristapa balvas par labāko debijas īsmetrāžas dokumentālo filmu. “Apgāztā mēness zīmē” galvenie varoņi ir Latvijas musulmaņu kopiena, no kuras pieci personāži dodas uz Sīriju karot “Daesh” pusē, tā spilgti iezīmē arī režisoram raksturīgo politiski dokumentālo žanru.

Līdzās visām trīs filmām pieejama saruna ar tās autoriem, kuras laikā iespējams gūt plašāku ieskatu par režisoru pieredzi, ienākot Latvijas kino industrijā kā jauniem filmu veidotājiem, ar kādām iesācēju veiksmēm vai kļūdām tie saskārās, kādi ir autoru nozīmīgākie iedvesmas avoti un nākotnes ieceres.

Filmu izlase un sarunas ieraksts ar visu trīs filmu režisoriem līdz 31. jūlijam pieejams Kino Bize Mājas kino: www.kinobize.lv/jaunumi/majas-kino-jauno-filmu-veidotaju-izlase

Pasākuma norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonda programma KultūrELPA ar nolūku Latvijā paplašināt kultūras piedāvājumu digitālajā vidē.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar