Latvija ir piektajā vietā starp Eiropas Savienības valstīm saslimšanā ar Covid-19

Saslimstība ar Covid-19 Latvijā joprojām ir smagāka nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji – 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju Latvijā šobrīd ir 560,4 (pirms nedēļas – 595,8), kamēr ES vidēji – 402,3. Šī gada ceturtajā nedēļā Latvijai bijis piektais augstākais saslimstības rādītājs starp ES valstīm – 550,9*. Lietuva saslimstības ziņā ierindojas sestajā vietā (kumulatīvais rādītājs 533,5), savukārt Igaunija – septītajā vietā (kumulatīvais rādītājs 518,1). 

Kopumā Eiropas valstīs, kur bija ieviesti ļoti stingri drošības pasākumi, kā Apvienotajā Karalistē un Īrijā, vērojama neliela saslimstības samazinājuma tendence, kamēr, piemēram, Portugālē, Spānijā un Francijā turpinās saslimstības pieaugums.

Epidemioloģisko datu analīze liecina, ka samazinājusies saslimstības izplatība sociālās aprūpes centros, taču par 7% pieaugusi slimības izplatība pārējā sabiedrībā jeb ārpus tradicionālajiem inficēšanās perēkļiem, īpaši ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vidū. Tas varētu liecināt, ka janvāra otrajā pusē palielinājusies iedzīvotāju aktivitāte un savstarpējā kontaktēšanās. Lai kopīgiem spēkiem samazinātu saslimstību, epidemiologi aicina sabiedrību apzināties saslimstības izplatības riskus un turpināt atbildīgi ievērot visus noteiktos drošības pasākumus – netikties ar cilvēkiem ārpus savas mājsaimniecības, ievērot fizisko distanci sabiedriskās vietās, kur pulcējas daudz cilvēki, kā arī pareizi lietot sejas masku, lai tā nosegtu degunu un zodu. No inficēšanās efektīvi pasargā tikai visu drošības pasākumu kopums. 

Epidemiologu aprēķinātais Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients nedēļas laikā pieaudzis un šobrīd ir 1,06 (pirms septiņām dienām – 0,97). Tas nozīmē, ka 100 saslimušie Latvijā inficē jau vairāk nekā 100 citus cilvēkus. 

Salīdzinot ar situāciju pirms septiņām dienām, jaunu gadījumu skaita dinamika Latvijā pieaugusi par 2,4%, un tika atklāti vidēji 773 jauni inficēšanās gadījumi dienā (SPKC dati uz 05.02.2020). Vidējais pozitīvo testu īpatsvars pēdējo septiņu dienu laikā ir 8,0% (pirms nedēļas – 7,9%). 

Stacionēto Covid-19 pacientu skaita dinamika pēdējo septiņu dienu laikā nedaudz samazinājusies. Aizvadīto septiņu dienu slimnīcās nokļuva 682 pacienti jeb vidēji 97 cilvēki dienā (NVD dati uz 04.02.2020). Kopumā slimnīcās šobrīd ārstējas 995 pacienti ar Covid-19, no kuriem 97 cilvēki ir smagā stāvoklī un viņiem nepieciešama intensīvā terapija.    

*https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0

TOP Komentāri

avatar