EPPA parlamentārieši nosoda vardarbību pret protestētājiem Krievijā

Eiropas Padomes Parlamentārās Asamblejas (EPPA) Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Gruzijas, Polijas, Ukrainas un Apvienotās Karalistes parlamentārieši paziņojumā nosoda vardarbību pret nevardarbīgiem protestētājiem Krievijā saistībā ar Alekseja Navaļnija aizturēšanu, kā arī pieprasa nekavējoties atbrīvot A.Navaļniju un veikt izmeklēšanu par viņa saindēšanu. 

“Paužam satraukumu par represijām un vardarbību pret pilsoniskās sabiedrības un neatkarīgo plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem pēc Alekseja Navaļnija aizturēšanas. Mēs nosodām vardarbību un brutalitāti, ar kādu Krievijas policijas speciālo uzdevumu vienības un varas iestādes vēršas pret nevardarbīgiem protestētājiem,” Latvijas delegācijas EPPA vārdā kopā ar pārējām “Baltija+ grupa” dalībvalstīm paziņojumā uzsver delegācijas vadītāja Inese Lībiņa-Egnere.

Parlamentārieši paziņojumā iesaka attiecīgo Eiropas Padomes (EP) dalībvalstu valdībām aicināt starptautiskos partnerus ieņemt aktīvu nostāju šajā jautājumā un būtiski pastiprināt Eiropas Savienības (ES) atbildes soļus, ieviešot ierobežojošus pasākumus. Dokumentā ES un EP dalībvalstu parlamenti arī aicināti ieņemt aktīvu nostāju šajā jautājumā.

Paziņojumā parlamentārieši stingri nosoda Krievijas varas iestāžu veikto prettiesisko, politiski motivēto A.Navaļnija aizturēšanu un tiesas sprieduma pasludināšanu pēc viņa atgriešanās Krievijā, tādējādi cenšoties apklusināt opozīciju un valdošās iekārtas kritiķus.

Tāpat parlamentārieši atgādina par Krievijas starptautiskajām saistībām, kas prasa tiesiskuma principu ievērošanu un cilvēka tiesību un brīvību aizsardzību, un to, ka politiskās opozīcijas pārstāvju aizturēšana ir pretrunā ar šīm saistībām.

Dokumentā norādīts, ka jau pērn augustā A.Navaļnijs Krievijas teritorijā kļuva par nežēlīga nozieguma upuri — viņu mēģināja noindēt, izmantojot valstī izstrādātu nervus paralizējošu kaujas vielu no “Novičok” grupas —, bet Krievija vēl joprojām par to nav uzsākusi kriminālizmeklēšanu.

Paziņojumā arī atgādināts, ka saskaņā ar Ķīmisko ieroču konvenciju jebkuru mēģinājumu noindēt personu, izmantojot neiroparalītisku vielu, uzskata par ķīmisko ieroču izmantošanu un to izmantošana — neatkarīgi no tā, kas un kādos apstākļos tos izmanto, — ir nopietns starptautisko tiesību un starptautisko cilvēktiesību standartu pārkāpums. 

Dokumentā Krievijas Federācija kā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes pastāvīgā locekle un Cilvēktiesību padomē ievēlēta valsts mudināta rūpēties par ANO statūtos nostiprināto principu un cilvēktiesību ievērošanu savā teritorijā.

Aicinām Krievijas valsts iestādes nekavējoties izbeigt politisko oponentu, mediju un sabiedrisko aktīvistu vajāšanu, iebiedēšanu un apspiešanu, kā arī citus viņu cilvēktiesību pārkāpumus, paziņojumā uzsver Baltijas, Gruzijas, Polijas, Ukrainas un Apvienotās Karalistes parlamentārieši.

Saeimas Preses dienests

Foto:saeima.lv

TOP Komentāri

avatar