Latgalē un Zemgalē tiks prezentētas vairāk nekā 10 jaunas biznesa idejas

Projektā «Creazone», kas izstrādāts bezdarba apkarošanai Latgales un Zemgales reģionos un vērsts uz uzņēmējdarbības attīstīšanu jauniešu vidū, ir noslēdzies «Design It» posms, un norisināsies «Demo Day», kura laikā 11 projekta dalībnieki prezentēs savus biznesa plānus un saņems praktiskus ieteikumus, kā tos īstenot dzīvē, lai pēc tam pārietu uz «Get Started» jeb projekta noslēdzošo posmu. 

«Statistika liecina, ka jau daudzus gadus jauniešu skaits reģionos strauji samazinās, bet bezdarbs saglabājas esošajā līmenī. Tāpēc tika pieņemts lēmums izstrādāt projektu, kas dos ieguldījumu reģionu attīstībā, sniedzot jauniešiem iespēju realizēt savas ambiciozās biznesa idejas pieredzējušu mentoru vadībā. Šobrīd projekts «Creazone» pāriet aktīvajā fāzē, un mēs ceram, ka pavisam drīz visi 40 dalībnieki varēs uzsākt savu biznesu», – stāsta Jurijs Dubatovka, ES Projektu daļas projektu koordinators.

Dati liecina, ka Latgalē bezdarba līmenis stabili saglabājas augstākais starp visiem Latvijas reģioniem – 15,8% 2017. gadā, 15,4% 2020. gadā un 13% šī gada jūlijā. Tas ir divas reizes vairāk nekā valstī vidēji (6%) un trīs reizes vairāk nekā galvaspilsētā (4%). Līdz ar to jauniešu skaits reģionā strauji samazinās. Ne pārāk pozitīvu ainu novērojam Zemgalē, kur bezdarbs svārstās no 5% līdz 7%. «Tāpat mēs redzam, ka sieviešu vidū bezdarbnieku ir vairāk nekā starp vīriešiem. Tā ir bēdīga tendence, ar kuru cīnās visā ES, – stāsta projekta pārstāvis, – Projekts «Creazone» tika radīts, lai veicinātu jaunu darba vietu rašanos un uzņēmējdarbības attīstību reģionos. Projekta ideju izstrādāja partneri no Lietuvas, kuri uzrunāja Latvijas kolēģus, aicinot piedalīties projektā. Projekta gaitā tika piesaistīts Eiropas Savienības finansējums, lai palīdzētu jauniešiem no reģioniem apgūt nepieciešamās zināšanas, prasmes un kompetences biznesa attīstīšanai dzimtajā vietā, un šobrīd vairāki projekta dalībnieki ir pārgājuši aktīvajā sava biznesa plāna izstrādes posmā». 

 Projektu «Creazone» koordinē Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) – lielākā biznesa atbalsta organizācija Latvijā, kas pārstāv uzņēmēju intereses, kā arī sniedz pakalpojumus, lai Latvijā būtu izcili uzņēmumi, izcilā uzņēmējdarbības vidē. Pie projekta realizācijas strādā “Junior Achievement Latvia”. Projekta īstenošanai, kas norisināsies no 2022. gada februāra līdz decembrim, tika piesaistīts ES finansējums  857 568,21 EUR apmērā. Kopējais projekta budžets ir 952 853,57 EUR.

Jurijs Dubatovka skaidro, ka projekta mērķis ir – dalīties pieredzē un zināšanās, kā arī praktiskajos ieteikumos jauniem cilvēkiem, lai viņi varētu īstenot savas biznesa idejas. “Uzņēmējdarbība ir Latvijas labklājības mugurkauls. Jo vairāk mums būs uzņēmēju jeb vienkārši uzņēmīgu cilvēku, jo labāk Latvijai klāsies. Mūsu uzdevums ir jauniešus motivēt, iedot ceļamaizi šajā nebūt ne vieglākajā, bet noteikti aizraujošākajā ceļojumā, ko sauc par savu biznesu”, saka Jānis Krievāns, Junior Achievement Latvia valdes priekšsēdētājs.

«Līdzīgu projektu vidū «Creazone» izceļas ar to, ka fokusēti strādā tieši ar jauniešu auditoriju, iedvesmojot, motivējot spert pirmos soļus uzņēmējdarbībā, kā arī cenšoties vienlaikus sniegt viņiem arī komunikācijas pieredzi ar uzņēmējiem no citām valstīm. Piemēram, maijā projekta dalībnieki no Latvijas piedalījās Lietuvas projekta partnera rīkotajā «biznesa nometnē» Zarasi, kurā ar idejām apmainījās 40 dalībnieki no Latgales un Zemgales, kā arī 50 dalībnieki no Lietuvas. Šis pasākums sniedza dalībniekiem jaunu impulsu un ļāva ar jauniem spēkiem un redzējumu piedalīties jau praktiskajā daļā ar nosaukumu «Demo Day», – piebilst J. Dubatovka.

Jūnija sākumā noslēdzās «Design It» posms, kura laikā dalībnieki uzzināja, kā izstrādāt uzņēmējdarbības modeli, analizēt uzņēmējdarbības vidi, identificēt galvenās uzņēmējdarbības aktivitātes, mērķus, plānot resursus, izstrādāt mārketinga un finanšu plānu, iemācīties plānot un saprast, kas ir apgrozījums, izmaksas, peļņa, bilance un daudz ko citu. Savukārt «Demo Day» ietvaros dalībnieki pulcēsies atkal kopā ar Lietuvas dalībniekiem, pilnveidos savas idejas, sagatavos prezentācijas par tām, kā arī prezentēs savas idejas žūrijai. Rezultātā tiek noteiktas labākās idejas un uzvarētāji. Pēc šī posma pabeigšanas dalībnieki pāries uz nākamo – noslēdzošo posmu «Get Started», kurā viņi apgūs, kā vadīt personālu, noskaidros, kas ir «organizācijas dzīves cikls» un kā jārīkojas dažādos tā posmos, kā arī uzzinās par juridiskām un grāmatvedības niansēm. 

«Noslēdzot šo projektu, ceram būt liecinieki visu 11 biznesa ideju realizācijai dzimtajos reģionos – attiecīgi Latgalē un Zemgalē», – piebilst J. Dubatovka.  

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar