Izvēles brīvība un lielāki ienākumi – iemesli, kāpēc Latvijā sievietes kļūst par uzņēmējām

Latvijas sievietes visbiežāk uzsāk savu uzņēmējdarbību, lai iegūtu izvēles brīvību, neatkarību un palielinātu ienākumus, liecina Visa veiktā aptauja starp sievietēm – uzņēmējām iniciatīvas “She’s Next” ietvaros. 70% no aptaujātajām uzņēmējām apgalvo, ka sava biznesa uzsākšana bijis dzīves labākais lēmums, un tikai 16% – nožēlo, ka lēmušas par labu šādam solim. 

Aptaujas dati liecina, ka 38% sievietes izvēlējušās sākt savu biznesu, jo tas sniedz izvēles brīvību, 33% – jo tas nodrošina neatkarību, bet 32% – lielāku ienākumu dēļ. 16% sieviešu savu izvēli pamato ar to, ka sava uzņēmuma vadīšanu ir vieglāk savienot ar ģimenes dzīvi nekā algotu darbu. Aptuveni katrai desmitajai uzņēmējai bija lieliska ideja, ko viņa vēlējās attīstīt (13%). Interesanti, ka 5% savas uzņēmējdarbības uzsākšanu skaidro ar iespēju būt, kā piemēram citiem. 

“Teju visas aptaujātās sievietes (94%) ir novērojušas, ka Latvijā pamazām pieaug sieviešu skaits uzņēmējdarbībā. Patiess prieks par arvien lielāku sieviešu drosmi, apņēmību un aktīvu rīcību – tas noteikti mūs motivē vēl vairāk atbalstīt uzņēmējas, sniedzot viņām iespēju pilnveidoties un novēršot šķēršļus, ar kuriem viņām nākas saskarties. Būtiski, ka vairums no uzņēmējām atzīst šo izvēlēto ceļu par labāko lēmumu savā dzīvē, kas tikai apliecina – jāuzdrošinās, jāsāk un viss izdosies,” saka Visa mārketinga vadītāja Ziemeļvalstīs un Baltijā Elēna Fadejeva (Elena Fadeeva).

Interesanti, ka sievietes – uzņēmējas tomēr vairāk gadījumos ieteiktu vīrietim sākt savu biznesu. 91% aptaujāto iesaka vīriešiem uzsākt uzņēmējdarbību, savukārt sievietēm – 83%. Attiecīgi neliela daļa tomēr joprojām uzskata, ka šī joma ir atbilstošāka vīriešiem. 

Pozitīva iezīme – 70% aptaujāto patlaban Latvijas uzņēmējdarbības vidi redz atbilstošāku nekā pirms 10 gadiem. Tikpat daudz sievietes apgalvo, ka uzsākt uzņēmējdarbību bijis dzīves labākais lēmums. Dati liecina, ka sievietes, kurām ir augstākā izglītība, retāk apšauba savu lēmumu darboties uzņēmējdarbībā nekā sievietes, kurām ir vidējā izglītība.

“Esmu gandarīta par mūsu bankas iesaisti iniciatīvā “She’s Next”, kas sniedz iespēju atbalstīt vienlīdzīgas uzņēmējdarbības vides veidošanu Latvijā un veicināt sieviešu uzņēmību īstenot savas idejas un sapņus. Pie mums ik dienas bankā vēršas uzņēmīgi cilvēki un redzam, ka, iedrošinot un sniedzot atbalstu pirmo uzņēmējdarbības soļu veikšanā, mēs varam Latvijas sievietes padarīt vēl pārliecinātākas, laimīgākas un palīdzēt realizēt viņu mērķus. Var novērot, ka aizvien vairāk sieviešu izvēlas veidot savu biznesu un daudzas arvien vairāk iesaistās tieši sociālajā uzņēmējdarbībā, sniedzot savu atbalstu sabiedrībai nozīmīgu jautājumu risināšanā. Aicinu ikvienu sievieti – uzņēmēju pieteikties izsludinātajai grantu programmai, gala rezultātā saņemt atbalstu un nonākt būtisku soli tuvāk savu mērķu un sapņu sasniegšanai,” saka Luminor vadītāja Latvijā Kerli Vares.

Lai nodrošinātu labākas iespējas uzņēmuma īpašniecēm, vadot un attīstot sava uzņēmuma darbību, no šā gada 18. augusta Visa Baltijas valstīs ir uzsākusi globālu iniciatīvu “She’s Next”, kuras ietvaros četriem sievietēm piederošiem uzņēmumiem šajā reģionā tiks piešķirts 10 000 eiro finansējums izaugsmei, 5000 eiro mārketinga izdevumiem un personīgās biznesa konsultācijas viena gada garumā. Šī iniciatīva tiek īstenota sadarbībā ar Luminor banku un globālo mērķfinansējuma platformu IFundWomen. Pieteikties grantam var līdz šā gada 30. septembrim. 

*Visa aptauja veikta 2022. gada augustā iniciatīvas ”She’s Next” ietvaros sadarbībā ar pētījumu aģentūru ”Norstat Latvija”, aptaujājot 150 Latvijas sievietes – uzņēmējas.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar