Labiekārtota valsts robeža nodrošina pārkāpumu atklāšanu

Pēdējo gadu laikā robežsargi pievērsuši ļoti lielu vērību Latvijas ārējās valsts robežas infrastruktūras izbūvei, kā arī tehnisko līdzekļu izvietojumam, pateicoties tam šogad uz “zaļās” robežas atklāto pārkāpumu skaits ir teju divkāršojies.

Jau kopš 2015. gada ir uzsākta infrastruktūras izbūve gar Latvijas – Krievijas valsts robežu, šobrīd ir izbūvēta 207 km robežas josla (12 metru platumā) un pilnībā pabeigta plānotā 93 km žoga izbūve. Būvprojektu plānots pabeigt nākamgad – izbūvēt atlikušo, nepilnus 80 km robežas joslu un papildus uzstādīt 100 km žoga. Šogad ir uzsākta arī infrastruktūras izbūve gar Latvijas – Baltkrievijas valsts robežu, kuras gaitā paredzēts izveidot pēdu kontroles zonu, patruļas takas, lai varētu pārvietoties ar kvadriciklu pēc  iespējas lielākā robežas posmā, atsevišķos stipri pārmitrinātos posmos, aprīkojot takas ar laipu klājumu, kur pārvietoties robežsargam ar suni, kā arī izbūvēt žogu 130 km garumā, izņemot gar Daugavas upi un ezeriem.

Neatsverams atbalsts robežsargiem to pamatfunkcijas veikšanā ir ne tikai infrastruktūras izbūve gar Latvijas ārējo robežu, bet arī speciālie tehniskie līdzekļi, kā piemēram, video novērošanas vai klātbūtnes uztveršanas sistēmas, kuru pietiekams un prasmīgs izvietojums nodrošina savlaicīgu robežpārkāpēju fiksēšanu, atklāšanu un identificēšanu. Klātbūtnes uztveršanas sistēmu redzeslokā nonāk ne vien nelikumīgi valsts robežu šķērsojušas personas vai kontrabandisti, bet nereti arī “četrkājainie” robežpārkāpēji.

Ar nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu saistīto pārkāpumu skaits salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir audzis teju divas reizes, proti, ja pērn par nelikumīgu “zaļās” robežas šķērsošanu ir aizturēti 104 trešo valstu pilsoņi, tad šogad robežsargi, tostarp nelikumīgas robežas šķērsošanas novēršanā aktīvi sadarbojoties arī ar kaimiņvalstu kolēģiem, šajā nelikumīgajā nodarbē ir pieķēruši 199 trešo valstu pilsoņus, no kuriem aizvien dominējošie ir Vjetnamas pilsoņi.

Ir atklāti arī vairāki tabakas izstrādājumu nelikumīgas pārvietošanas gadījumi, proti, par cigarešu nelikumīgu pārvietošanu tieši uz “zaļās” robežas šogad ir aizturētas 17 personas un izņemts teju miljons kontrabandas cigarešu. Kopumā šogad Valsts robežsardzes amatpersonas, patstāvīgi vai sadarbībā ar Valsts policijas un Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonām, atklājušas 53 356 613 (2017.gadā – 33 399 706) kontrabandas cigaretes, 2 936 (2017. gadā – 4 340) litrus degvielas, kā arī 422 (2017. gadā – 6 579) litrus alkohola.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar