Kā izvēlēties piemērotāko klepus sīrupu bērniem un pieaugušajiem?

Šobrīd, iestājoties aukstākam laikam, klepus ir viens no biežākajiem iemesliem aptiekas apmeklējumam, lai iegādātos līdzekli klepus mazināšanai un atvieglošanai. Taču jāņem vērā, ka gan klepus veidi var būt atšķirīgi, gan sīrupu un citu pretklepus līdzekļu klāsts ir ļoti plašs. Par to, kā izvēlēties piemērotāko sīrupu klepus gadījumā, stāsta BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Klepus ir organisma aizsardzības mehānisms, lai attīrītu elpceļus, stāsta klīniskā farmaceite I. Priedniece. Klepum var būt dažādi iemesli, piemēram, vīrusi, infekcijas, piesārņojums, atviļņa slimība, sirds un asinsvadu sistēmas un citas slimības, arī lietotie medikamenti. Lai klepu veiksmīgi ārstētu, ir jāzina tā iemesls. Klepus var būt gan akūts, gan hronisks. Kā arī klepu iedala produktīvā, kas norit ar krēpu izdalīšanos, un neproduktīvā, kas ir sauss un kairinošs.

Kādos gadījumos noderēs klepus sīrups?

Klepus gadījumā ārstēšanās līdzekļi jāizvēlas atbilstoši klepus veidam – sausam klepum vai produktīvam, uzsver farmaceite. Sīrupi ir vieni no šiem līdzekļiem. To sastāvā izmanto gan zāļu vielas, gan ārstniecības augus. Jāņem vērā, ka klepus sīrupi var būt gan no bezrecepšu medikamentu klāsta, gan arī kā recepšu medikamenti, ko nozīmē ārsts. Aptiekās ir pieejami arī sīrupi ar dabas vielām elpošanas ceļu veselībai, kas ir uztura bagātinātāji vai medicīniskās ierīces.

Sīrupus lieto kā palīglīdzekļus elpceļu iekaisuma gadījumā, arī hronisku elpceļu slimību gadījumā. Tāpat tos var izmantot saaukstēšanās un citu infekciju gadījumā simptomu atvieglošanai.

Kas palīdzēs pret sausu klepu?

Sausa, mokoša klepus gadījumā ieteicams izvēlēties sīrupus ar pretklepus darbību, jo tie nomāc klepus refleksu. Šo līdzekļu sastāvā izmanto kodeīnu. Savukārt saaukstēšanās gadījumā pret iesnām un klepu izmanto kombinētos sīrupus, kas satur pseidoefedrīnu, lai mazinātu tūsku un atvieglotu elpošanu, pretalerģijas medikamentus un dekstrometorfānu, kas lietojams pie sausa klepus, lai nomāktu klepus refleksu, skaidro farmaceite I. Priedniece. Šos zāļu vielas saturošos pretklepus līdzekļus parasti izmanto īslaicīgai terapijai, lai atvieglotu simptomus.

Populāri ir sīrupi ar Islandes ķērpja ekstraktu sausa un kairinoša klepus, aizsmakuma, rīkles gļotādas kairinājuma un kakla iekaisuma atvieglošanai. Šajā ekstraktā esošās gļotvielas pārklāj, aizsargā un mitrina mutes dobuma un rīkles gļotādu, tādējādi mazinot kairinājumu rīklē un sausu klepu. Jāatceras, ka pēc to lietošanas uzreiz nevajadzētu ēst vai dzert, lai sīrups ilgāk varētu pārklāt mutes un rīkles gļotādu.

Kas ieteicams pie produktīva klepus?

Produktīva klepus gadījumā jāizvēlas atkrēpošanu veicinoši līdzekļi, iesaka farmaceite. Sīrupus ar ambroksolu un bromheksīnu lieto krēpu šķidrināšanai un atkrēpošanas veicināšanai akūtu un hronisku bronhu un plaušu slimību gadījumā. Arī karbocisteīnu saturošus sīrupus izmanto, lai mazinātu krēpu viskozitāti un veicinātu atklepošanu.

Produktīva klepus gadījumā izmanto arī sīrupus ar efejas lapu sauso ekstraktu un citu augu, piemēram, timiāna, mārsila, priežu pumpuru, ceļteku, ekstraktiem un to dažādām kombinācijām, jo tie veicina atkrēpošanu, ir ar pretiekaisuma iedarbību, palīdz atvieglot elpošanu un darbojas antibakteriāli.

Jāatceras, ka klepus ārstēšanas laikā ieteicama papildu šķidruma uzņemšana – tā uzlabos arī zāļu sekrotolītisko iedarbību.

Pretklepus sīrupi bērniem

Ir klepus sīrupi, kas ir piemēroti tikai lietošanai pieaugušajiem, un ir bērniem piemērotie. Vairums augu sīrupu ir piemēroti lietošanai no 3–4 gadu vecuma, stāsta farmaceite I. Priedniece. Ir sīrupi, kas piemēroti lietošanai arī mazākiem bērniem. Taču atcerieties, ka, izvēloties pretklepus līdzekļus mazam bērniņam, ir nepieciešams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu, lai būtu droši, ka līdzeklis ir vecumam un situācijai atbilstošs. Sekrotolītiskos līdzekļus, piemēram, ar ambroksolu vai karbocisteīnu, nelieto bērniem līdz diviem gadiem, jo pastāv vispārējs elpošanas simptomu pastiprināšanās risks, sekrēta izdalīšanās no bronhiem ir ierobežota. Tāpat jāatceras, ka bērniem biežs klepus iemesls ir iesnas.

Kas jāzina par pareizu lietošanu?

Lai arī pretklepus sīrupu klāsts ir ļoti plašs un pielāgots dažādām situācijām, ir jāatceras par piesardzību un pareizu lietošanu, atbilstoši lietošanas instrukcijai un ārsta norādījumiem. Sīrupus ar augu ekstraktiem pirms lietošanas vajag sakratīt. Iepakojumā parasti pievienots mērtrauciņš vai karote vieglākai dozēšanai. Ievērojiet lietošanas norādījumus – tējkarotes vietā par mērkaroti neizmantojiet ēdamkaroti! Kā arī vienmēr rūpīgi iepazīstieties ar lietošanas norādījumiem. Ir jāseko līdzi arī derīguma termiņam pēc sīrupa pudelītes atvēršanas – tas ir norādīts uz iepakojuma (piemēram, 2 nedēļas vai ilgāk).

Svarīgi atcerēties! Nav ieteicams vienlaicīgi lietot klepu nomācošus līdzekļus un atklepošanu veicinošus, krēpas sašķidrinošus līdzekļus, jo tiek nomākts klepus reflekss un kavēta sašķidrināto krēpu atkrēpošana.

Tāpat ir svarīgi atcerēties, ka medikamenti un citi ārstniecības līdzekļi ir jāuzglabā bērniem nepieejamā un neredzamā vietā. Tas ir ļoti svarīgi, jo sīrupi ir ar patīkamu garšu un smaržu (piemēram, ar pievienotu melleņu vai cidoniju sulu, medu) un tādējādi var piesaistīt bērnu interesi un veicināt pārlieku lietošanu.

Vienmēr ir jāatceras par piesardzību! Tā, piemēram, pretklepus sīrupus nelieto, ja ir alerģija pret aktīvo vielu vai citām tā sastāvdaļām. Gadījumos, ja ir elpceļu slimības – hronisks bronhīts vai plaušu slimības, astma vai citas, arī nieru vai aknu slimību, kuņģa čūlas (arī iepriekš izslimotas) vai citu kuņģa un zarnu trakta slimību gadījumā, ir jākonsultējas ar ārstu par piemērotāko pretklepus sītupu un citu līdzekļu izvēli. Tas attiecas arī uz pacientiem ar hroniskām slimībām un cukuru nepanesamību, kā arī uz grūtniecēm vai barojošām māmiņām. Jārēķinās, ka pretklepus sīrupi satur ogļhidrātus – cukurus, medu un var saturēt arī alkoholu.

Ir savlaicīgi jādodas pie ārsta

Kā uzsver BENU Aptiekas klīniskā farmaceite I. Priedniece, viena no visbiežākajām kļūdām klepus un citu veselības problēmu gadījumā ir vieglprātīga attieksme pret savu veselību, ilgstošu sūdzību gadījumā neejot pie ārsta.

Jāņem vērā, ka sīrupu lietošanas ilgums ir atšķirīgs atkarībā no slimības veida un smaguma. Bez ārsta nozīmējuma tos nevajadzētu lietot ilgāk par 4–5 dienām. Ja pēc 4–5 dienām nejūtat uzlabojumu vai veselības stāvoklis pasliktinās, ir jāvēršas pie ārsta. Tāpat atcerieties, ka gadījumos, kad sūdzības saglabājas ilgāku laiku, ir ilgstoši vai periodiski paaugstināta temperatūra, ilgstošs klepus vai aizsmakums, elpas trūkums, krēpas ar strutu vai asiņu piejaukumu, nogurums, nespēks, sāpes un citas sūdzības, ir nepieciešams nekavējoties konsultēties ar ārstu!

Esiet atbildīgi un rūpējieties par savu veselību!

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar