Karostas ūdenstorņa mākslinieku rezidence noslēgusi ceturto sezonu

Liepājas Karostas ūdenstorņa mākslinieku rezidence, kas jau četras vasaras aicina apmeklētājus baudīt augstvērtīgu mākslu un tās radīšanas procesu, nupat slēgusi durvis līdz nākamajai sezonai. Šovasar torni apmeklējuši vairāk nekā 4000 skatītāji.

Katru vasaru pārcelt savas darbnīcas un eksponēt darbus publiskai apskatei rezidences kurators Egons Peršēvics aicina izcilākos Latvijas māksliniekus. Šovasar Karostas ūdenstornī strādājam varēja sastapt gleznotājus Līgu Ķempi, Klāvu Lori un Guntu Lanti, kas visi kā viens atzīst, ka Karostas ūdenstorņa mākslinieku rezidence ir ļoti liels ieguldījums Latvijas kultūras telpā.

“Šeit ir milzīgas telpas, tās vienkārši atraisa domu lidojumu un vērienu,” priecājas Klāvs Loris, kam tornī tapuši 8 lielformāta gleznas, dažas jau tūlīt ceļos uz Berlīnes mākslas mesi, citas, iespējams, uz Londonu. Par jaunu, bet vērtīgu pieredzi Klāvam kļuvis arī darbs sabiedrības klātbūtnē: “Kad pa dienu ienāk pusotrs simts cilvēku un stāv aiz muguras un skatās, ir mazliet dīvaina sajūta.”

Arī Gunta Lante atzīst, ka strādāšana svešu cilvēku acu priekšā bija fantastiska un ļoti vērtīga pieredze: “Es neteikšu, ka tā bija morāli viegla, jo tas atrauj no strādāšanas, un tas noteikti ietekmē manu darbu, kā arī mani bagātina. Esmu ļoti pateicīga katram apmeklētājam, kuru es satiku un kuru redzēju. Bija šī iespēja savstarpēji parunāties, skaidrot darbus, runāt par mākslu Latvijā un pasaulē. Šīs sarunas bija ļoti saturīgas un interesantas.”

“Arī pats tornis noteikti ir ietekmējis manus darbus, īpaši formātu izvēlē. Tas plašums, tā garīguma sajūta, grandiozā arhitektūra un gaišās krāsas – kas reizē ir ļoti iespaidīgi un arī tā viegli. Šeit skatoties uz saviem jau tā lielajiem darbiem, sapratu, ka varu lielākus un pat gribas lielākus. Tas plašums un tas, ka nav ierobežojuma, māksliniekam dod tādu spārnotu sajūtu.” Vairāki no Guntas tornī radītajiem lielformāta darbiem jau atraduši savus saimniekus, daži būs skatāmi izstādē Rīgā.

Savukārt Līgai Ķempei tornī bija izstādītas gan lielformāta gleznas, gan pavisam miniatūri darbiņi. Sākotnēji nemaz neesot nojautusi, cik neparastā piedzīvojumā ir uzaicināta: “Šī ir debešķīga vieta – mākslinieku un mākslas paradīze!”

“Visa šī sajūtu un emociju buķete, kas šeit piedzīvota, ir iekāpusi arī manos audeklos. Tie man burtiski ir kā šis vasaras dienasgrāmata.” Vasaras gaitā tornī tapušais ikdienas stāstu krājums miniatūru gleznu veidolā tagad būs skatāms Liepājas “Parka Paviljonā”. Izstādes svinīgā atklāšana gaidāma 21. septembrī pulksten 18.

Lai bagātinātu apmeklētāju pieredzi, paralēli gleznotājiem tornī strādā arī pats rezidences kurators. Te, kur jau ir tapuši viņa lielformāta darbi – leģendārā Karostas nāra un arī “Mākslinieka manifests”, tēlnieks šovasar veidoja lielizmēra cilni, turpināja portretu studijas, šoreiz atveidojot savus kolēģus, kā arī aicināja interesentus uz izzinošām mākslas lekcijām.

Liepājas Karostas ūdenstorņa mākslinieku rezidence ir unikāls mākslinieka Egona Peršēvica projekts, kas radīts ar mērķi plašai publikai dot iespēju ne vien izbaudīt ūdenstorņa vēsturisko arhitektūru un iespaidīgās iekštelpas, bet arī piedzīvot radošuma auru, ielūkojoties izcilu mākslinieku ikdienas darbā. Katru sezonu tornis kalpo par izbraukuma darbnīcu dažādiem atzītiem māksliniekiem. Vēl šī gada sākumā par savu darbību Karostas ūdenstorņa mākslinieku rezidence ir novērtēta ar Latvijas sabiedrisko mediju gada balvu “Kilograms kultūras”.

Liepājas Karostas ūdenstorņa mākslinieku rezidence jau četrus gadus ir iespējama, pateicoties uzņēmuma “Liepājas ūdens”, Karostas glābšanas biedrības, kā arī Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstam un bez maksas ir apmeklējama vasaras sezonā.

Foto: publicitātes (Iveta Vēvere un Liba Meller)

TOP Komentāri

avatar