Kādus labumus Latvijas iedzīvotāji sagatavojuši ziemai?
Visvairāk latvieši iemīļojuši tieši ievārījumus, tos gatavo 55% respondentu. Pēc tiem seko gurķi, kurus konservē 34% aptaujāto. Savukārt trešais visiecienītākais ziemas labums ir konservēti salāti, kurus gatavo 22% aptaujāto. Kā visbiežākais salātu veids, ko cilvēki gatavo tika nosaukti Latgales salāti, kas tipiski sastāv no gurķiem, sīpoliem un dillēm. Kā liecina aptaujas dati, Latvijas iedzīvotāji augstā vērtē tur arī kompotus, saldētas ogas, dārzeņus, zaļumus un sēnes. Savukārt marinētas sēnes ir gandrīz tikpat populāras kā saldētās. Vēl cilvēki iekonservē sulas, lielākoties – tieši ābolu. Iecienīti ir arī tomāti želejā. Retāk minētās atbildēs izskanēja zāļu tējas, kaltēti āboli, marinētas sviesta pupiņas un puķkāposti. Daži savus ziemas krājumus papildina ar īpašām receptēm – pieneņu medu, cidoniju sīrupu un ābolu čatniju, kas ir neatņemama indiešu virtuves sastāvdaļa.
Pēc tirdzniecības centra “Dole” nomnieku novērojumiem, tieši septembris un oktobris ir aktīvākais laika periods, kad pircēji iegādājas konservēšanai paredzētās preces. Spriežot pēc aptaujas rezultātiem, Latvijas iemītnieki paši aktīvi nodarbojas ar konservēšanu. Taču gadījumā, ja nav lustes pašiem gatavot sīrupus, kaltētus un žāvētus ne tikai Latvijā audzētus augļus, tējas, kā arī ābolus līdz pat tam laikam kamēr vēl to krājumi pagrabos neizsīks, rudens veltes var iegādāties tirdzniecības centrā.
Savukārt tiem, kam interesē šis radošais gatavošanas process, bet, kas nav pieredzējuši konservēšanā tirdzniecības centrs “Dole” sagatavojis piecus ieteikumus ar netradicionālām, konservēšanai nepieciešamajām lietām, kuras var iegadāties tirdzniecības centra veikalos.
1. Ābolu seržu izņēmējs
Šis brīnumainais rīks ir paredzēts augļu seržu izgriešanai. Tas ir apaļš nazis, kas spēj acumirklī izgriezt ābolu vai citu augļu serdes bez liekas piepūles, darbojoties pēc korķu viļķa principa. Īpaši noderīgs tas ir, kad jāsagatavo liels daudzums augļu kompotiem, ievārījumiem vai kaltēšanai, jo ietaupīs daudz laika.
2. Silikona caurduris
Kad nepieciešams sagatavot augļus un dārzeņus saldēšanai, tie vispirms jānoskalo, ko visbiežāk dara tieši ar caurduri. Taču silikona caurduris atšķirībā no tāda, kas izgatavots no metāla, neaizņem virtuvē daudz vietas. Turklāt tas ir karstumizturīgs un to var izmantot arī tvaicēšanai katlā.
3. Sīpolu smalcinātājs
Sīpolu smalcinātājs ir virtuves piederums, kas drošā un vienkāršā veidā sasmalcina sīpolus. Šis rīks nāks talkā, konservējot salātus vai marinējot dārzeņus, jo sīpoli ir viena no nepieciešamajām sastāvdaļām. Pēc konservēšanas sezonas to var izmantot ikdienā, smalcinot citus produktus kā šokolāde, rieksti utt.
4. Pašlīmējošās etiķetes burciņām
Lai atvieglotu burku marķēšanu, var izmantot pašlīmējošās etiķetes, uz kurām var uzrakstīt visu nepieciešamo par sagatavotajiem ziemas krājumiem. Var izmantot parastas, vienkrāsainas uzlīmes, bet ja ir vēlme, var iegādāties tādas, uz kurām ir uzdrukāts tematisks dizains.
5. Dārzeņu tīrīšanas birstīte
Pirms uzsākt konservēšanu, nepieciešams tam speciāli sagatavot dārzeņus. Dārzeņu tīrīšanas birstīte sastāv no trīs lietām – rīves, rupjas birstītes un no spicuma bojājumu izņemšanai. Tas kārtīgi notīra visdažādākos dārzeņus, piemēram, burkānus, redīsus, saknes un citus.
Par aptauju:
Aptauja veikta t/c „Dole” sociālo mediju vietnēs.
Foto: publicitātes
TOP Komentāri