Kā labi pavadīt laiku drēgnajā rudenī?

Rudens ir laiks, kad spirgto gaisu izkrāsojam ar elpu mutuļiem un slēpjamies siltās drēbēs, lai patvertos no gaisa, kas liek vaigu galiem kņudēt aukstumā. Arī dienas kļūst pavisam īsas un tumsu redzam aizvien biežāk. Skolēniem dienas gaišā daļa ir laiks, kad apgūt zināšanas, tāpēc ārpus stundu aktivitātes atliek realizēt brīvdienās vai vakaros. Līdz  ar agro satumšanu un arvien aukstāka laika iestāšanos rodas jautājums – kā interesanti pavadīt brīvdienas un aizpildīt tumšos novembra vakarus? Steamup.lv komanda ir sagatavojusi pāris ieteikumus.

Dodies dabā

Pat, ja laiks kļuvis dzestrāks, viens no brīvā laika pavadīšanas veidiem vēl joprojām ir došanās pie dabas. Lai izvairītos no lieliem cilvēku pūļiem, vērts atcerēties – Sigulda nav vienīgā vieta, kur iespējams baudīt rudens burvību. Gandrīz katrā Latvijas novadā ir kāds skatu tornis, no kura paveras brīnišķīgs skats uz koku galotnēm. Piemēram, Šlīteres bāka vai Alūksnes skatu tornis. Nevar aizmirst arī par Ventas rumbu, Lielezera dabas taku, kā arī Cēsu pils parku. Ja arī nav iespēju doties ārpus Rīgas, tad noteikti var doties skaistā pastaigā pa Bastejkalnu, Dzegužkalnu vai Kronvalda parku.. 

Turklāt, atrodoties pie dabas, ir iespējams to sīkāk izzināt un palīdzēt bērniem apgūt zināšanas, kas viņiem pēc tam noderēs bioloģijas mācību stundās. Piemēram, darba lapas, ko pats vari izdrukāt un aizpildīt. Uzdevumi sākumskolas skolēniem atrodami šeit. Jaunieši un pieaugušie var atcerēties arī nedaudz piemirsto “geokačingu” un doties apskatīt interesantas Latvijas vietas un meklēt apslēptos punktus. Šī nodarbe apvieno gan izglītošanos dažādos apskates objektos, gan atpūtu svaigā gaisā. Geocaching lietotni iespējams lejupielādēt jebkurā no lietotņu veikaliem, piemēram, šeit.

Skaties filmas 

Kad ārā līst lietus, filmu vakars var būt lielisks laika pavadīšanas veids. Viens no avotiem, kur meklēt dažādas filmas latviešu valodā, ir Replay.lv. Tur atrodamas gan mākslas, gan dokumentālās filmas, kas saistītas arī ar bioloģiju, informāciju tehnoloģijām, ķīmiju, fiziku un citām tēmām. Ja krievu vai angļu valoda nav šķērslis, viena no populārākajām televīzijas seriālu un filmu straumēšanas platformām ir Netflix. Šajā platformā atradīsi visdažādāko žanru seriālus, filmas, realitātes šovus un daudz ko citu. Te atradīsi arī filmu “The Theory of Everything”, kas stāsta par slaveno kosmosa pētnieku un zinātnieku Stīvenu Hokingu, viņa traģisko, taču emocijām pārbagāto dzīvi un atklājumiem fizikā. Neticami laba filma, ko vērts redzēt ikvienam!  Ja romantiskas drāmas nav tavā gaumē, tad šovs “100 humans” varētu būt laba alternatīva visiem tiem, kam patīk uzzināt ko jaunu par cilvēka dīvainībām, ieradumiem, prāta spējām un daudz ko citu. Šajā daudzsēriju šovā tiek analizēta cilvēku reakcija un darbības dažādās situācijās, iesaistot 100 cilvēkus visdīvainākajos un interesantākajos eksperimentos. 

Spēlē galda spēles 

Kādēļ gan lai tumšie rudens vakari nebūtu labs iemesls, lai visa ģimene satiktos pie galda spēlēs? Ar dažādu spēļu palīdzību ir iespējams apgūt gan vienkāršas iemaņas, gan arī ko tādu, kas pēc tam var noderēt eksakto mācību priekšmetu apgūšanai. Viens no vienkāršākajiem piemēriem, protams, ir jebkura spēle, kurā iesaistīti metamie kauliņi un kas attīsta visiem zināmo skaitīšanas prasmi. Tāpat iespējams izaicināt ģimenes locekļus uz kādu domino vai šaha partiju. Mazāk zināmas, bet tik un tā noderīgas un interesantas spēles latviešu valodā atrodamas mājas lapā http:/edu-games.info/ .

Kustīgā ķermenī lustīgs gars

Ja esi aktīvās atpūtas piekritējs, rudenī vari doties uz kādu no neskaitāmajām, zaļajām sporta zālēm – mežu vai parku un izkustināt ķermeni. Dodoties skrējienā, pastaigājoties vai nūjojot pa kādu no zaļajām sporta zālēm, ir iespējams ne tikai uzlabot veselību un uzturēt sevi formā, bet arī baudīt dabu. Kopā ar bērniem var redzēt to, kādi procesi notiek dabā, kā mainās gadalaiki. Ja nūjošana vai skriešana nav tavā gaumē, ikvienā lielajā Latvijas pilsētā ir iespējams iznomāt velosipēdus, skrituļslidas vai kādu citu pārvietošanās līdzekli. Tie ne tikai ļaus izkustināt ķermeni, bet arī sniegs iespēju ātri un efektīvi iepazīt pilsētas un apskatīt tūrisma objektus. 

Taisi eksperimentus

Kuram gan nepatīk taisīt eksperimentus? Eksperimenti vienmēr ir bijuši lieliska un prieka pilna aktivitāte, ko var veikt arī mājās. Protams, daudzos no tiem talkā būs jāsauc vecāki vai kāds cits pieaugušais, kas sekos līdzi taviem ķīmiskajiem vai fizikālajiem trakumiem. Eksperimenti ne tikai dos iespēju kopīgi pavadīt labu laiku, bet arī sagatavoties mācību stundām un izprast mācību vielu no praktiskā viedokļa. Ja nevari izdomāt, kur smelties idejas eksperimentiem, meklē un atrodi tās https://steamup.lv/macies/fizika/.

Foto: pexels.com

TOP Komentāri

avatar